Ako želite s tri pokazatelja ocijeniti kuda ide svjetska ekonomija, onda koristite: tečaj EUR/USD, cijenu unce zlata i cijenu barela nafte.

Prvi petak je važan dan. Ako ste katolik, onda ne moram objašnjavati. Ako ste tržišni analitičar, također. Ako niste ništa od toga, onda mi “dozvolite da se obratimo”, ako se sjećate naziva jedne TV-emisije iz 80-tih godina…

Svakog prvog petka u mjesecu objavljuju se podaci o američkoj nezaposlenosti, pa je tako ona pala na najnižu granicu od 2008., ako je vjerovati podacima (op. 7,7%), što je bilo bolje od očekivanja. To je odmah pomoglo dolaru koji je došao na 1,29.

Kao što sam i najavio nakon američkih izbora, tečaj se kreće u granicama očekivanog. S obzirom da je Bundesbank revidirala procjene kretanja BDP-a na niže, sve su glasnija očekivanja analitičara da će ECB spustiti ključnu kamatnu stopu na niže i time otpustiti još malo likvidnosti u banke. Time bi, analitičari predviđaju, EUR/USD s današnjih 1,29 pao na 1,26.

Gledanje u grafove, s tehničke strane, pomaže odrediti moment kad bi se što moglo dogoditi što se s fundamentalne strane očekuje. Kao pobornik ideja koje dolaze iz kurikuluma CFA Institute-a, dakle kao “fundamentalist”, a ne “tehničar”, vjerujem u dugoročnu nepobjedivost razlomka.

U brojnik i nazivnik idu ukupne bilance dviju središnjih banki, ECB-a i FED-a, pa je tako ljetos moj omiljeni analitičar John Hardy iz Saxobank predvidio čak 1,12 u 2013. Osobno sam stalno naglašavao 1,15-1,18.

S FED-ovim rujanskim QE-jem (op. kvantitativnim otpuštanjem kao prijevodom akronima) čak ni onih 40 milijardi mjesečno koje FED utiskuje u sve dolarske rupe ovog svijeta nije moguće izgubiti od eura, pa sam prognozirao kretanje unutar 1,26-1,32 do kraja godine.

Predviđam da Razlomak pobjeđuje i hrabro iščekujem kraj prvog kvartala u 2013.: napad na 1,20 nije tako nemoguć, a po dolar, čini mi se da to neće biti neuspjeh “Barbarosse”…

Naime, Hitler je bio uvjerenja da mora krenuti u rat sa Sovjetskim Savezom radi “Lbensrauma” – životnog prostora, pa taj rat nije doživljavao kao napadački, već kao obrambeni. Prije rata, obje su zemlje imale pakt o nenapadanju. Hitler je također smatrao da su sovjetske snage u rasulu nakon sovjetsko-finskog rata u 1939.-1940. No, prevario se.

Za euro se bojim da ne vidim izlaz iz krize nezaposlenosti i da dolar puno bolje stoji od eura. Stoga: cilj od 1,20 nije nemoguć do 31.03.2013.