Da budem u potpunosti iskren, uopće u božićnim danima nisam nimalo mario za problem fiskalne litice ili pada hrvatskog kreditnog rejtinga. Uživao sam u obiteljskim trenucima.

Jednako tako, bio sam uvjeren da će se američki političari dogovoriti oko političkog problema, ne financijskog i šutnuti limenku dalje niz cestu. Naime, suštinski se ništa nije riješilo. Tržišta su na prvi radni dan u 2013. reagirala u skladu s načelom pohlepe i straha – tako da su jučer rasprodavali dolar i jen, kojeg se tradicionalno kupuje kad se želi izbjeći rizik (op. mediji koriste termin “risk averse theme” koja označava nesklonost riziku, pa se u takvim razdobljima kupuje imovina koja ima manje prinose i veći sigurnost, a dolar je zasigurno to).

VIX indeks na čikaškoj burzi kojeg se popularno naziva “indeks straha” dramatično je reagirao.

Tehnički gledano, potpora EUR/USD nalazi se na granici 1,31-1,3150. Cilj koji u slučaju pozitivnih naznaka za smanjenje sistemskog rizika ovaj valutni par ima je čak 1,36-1,38. Jak otpor nalazi se nešto više od granice 1,33, pa će u slučaju proboja krenuti prema gore.

Bill Gross je najavio da dolar treba raspordati i početi kupovati eure. Dok sam bio mlađi, nisam bio toliko ponizan i mislio sam da bolje znam. Nakon 10 godina znam za moć “utega”, jer je teško ići kao mali ulagač protiv tržišta. A masu tržišta ovdje predstavlja par utega, tipa Soros, Gross itd. Njihove najave treba pomno analizirati, te uz procjene makroekonomskih i političkih kretanja uzeti u obzir.

Ipak, pomalo bahato smatram, da bez obzira na novi trilijun dolara koji je Obama nabacio na američki dug i novi ciklus većeg tiskanja, da neće doći do kozmičkih promjena.

Zašto? Velik uteg stavljam na politiku – držatelji američkog duga ne žele obezvrijediti svoje ulaganje, pa bi dobro došla situacija u kojoj će se stvari jače zakomplicirati.

Riječ ima tri slova.

Kladim se na dva područja: Indija i Pakistan te trokut Kina-Japan-SAD. Hoće li zaista doći do toga, ne znam, previše bi to bilo u sferi teorije zavjere, no zbog mogućih konfrontacija koje bi mogle jače eskalirati, ne dajem euru velike šanse da će probiti 1,40 do 30.06.2013.

Kladim se na raspon 1,27-1,36, tj. tzv. range-trading (“trgovanje u rangu) u prvoj polovici 2013., a tiskare s obje strane Atlantika će i dalje dobro poslovati.

Što se tiče hrvatskih (ne)prilika, hrvatska će se Vlada zadužiti u idućih mjesec dana kako bi refinancirala svoje obveze koje dospijevaju u značajnom obujmu.