“Sve je dopušteno, ali sve ne koristi”, rekao je jednom Apostol naroda.

 

Europska unija htjela je pošto-poto poštivati načelo o osiguranju depozita u ciparskom slučaju, gdje se svi depoziti osiguravaju do razine 100 000 EUR. Jučerašnjim dogovorom da se oporezuju s 40%+ veći depoziti od 100 000 EUR, Europa je jaaako naljutila Rusiju.

Sreća je za Europu da se ovo događa na početku proljeća, pa Rusija neće moći odmah kazniti Europu sa zatvaranjem plina, kao što je u zadnje dvije godine otvoreno ucjenjivala Europu. Sada je jasno zašto Europljani otvoreno podržavaju rat u Siriji, jer se pošto-poto želi osigurati nafto/plino-vod koji prolazi tim područjem i zaobilaze ruska interesna područja.

Svakome bi na svijetu trebalo biti jasno da se ovdje radi o događaju koji je razdjelnica povijesti. Povijest se uči po razdobljima, a mišljenja sam da je institucionalizirano otimanje imovine, kako god da ona bila steknuta, zaista presedan u povijesti.

Investitori bilo gdje, a posebno u ranjenim europskim državama, razmislit će u kojoj banci drže svoj novac, pa čak i u kojoj državi.

Novo pravilo glasi da nema pravila, odnosno da je sve dopušteno, baš kao što je to lijepo g. Šonje opisao u svojem izvrsnom članku.

Što se tiče nas malih i običnih ljudi, širom otvorimo oči, pazimo na sebe i na svoje.

Vjerujem da je “ciparski dogovor” spasio euro od slabljenja na kratko vrijeme. Dugoročno, a ovdje je dugoročno rok do kraja godine, EUR/USD neće prelaziti razine od 1,33-1,36. Potencijal za spuštanje svakako postoji, barem to tako vidim.

Cilj do 30.6.2013. jest 1,22-1,25.

 

(op.a. Nevjerojatno je da se ovakvi problemi događaju, a sve zbog ciparskog potapanja na grčkim obveznicama. Tako male dvije države, a takvi problemi.)