Abenomika je popularan naziv za novi smjer japanske ekonomije koja u zadnjih nekoliko mjeseci doživljava obrate.

Japanska ekonomija se oporavlja. Posljedica je to nastavka valutnog rata, jer je velikima (G-20) stalo do toga da jedan od divova ne bude nezadovoljan i neuhranjen. Stoga se oporavak japanskih kompanija i Nikkei indeksa temelji na izravnom tiskanju velikog novca koji je značajno deprecirao jen i omogućio značajno povećanje vrijednosti izvoza.

Na čiju izravnu štetu? Na štetu jedine ozbiljne europske države i njenog izvoza.

Po mojem mišljenju, Nijemci neće htjeti dugo trpjeti ovako kroničan i loš tečaj eura u odnosu na dolar. Naravno, s druge strane, to ne odgovara zaduženim europskim zemljama kojima bi jačanje dolara na ciljani tečaj EUR/USD 1,15 (s današnjih 1,29) značajno povećao troškove uvoza i povećao plaćanja inozemnih obveza (veća izdvajanje eura za glavnicu i kamatu).

Čeka se rujan i njemački izbori. Toliko dugo će Nijemci trpjeti. Njemačka treba slabiji euro, kad se već Japanu popušta da ima slabiji jen i tako jača svoj izvoz ranjavajući najvećeg izvoznog konkurenta – Njemačku.

No, postoje već glasna šaputanja da Ben Bernanke zbog bojazni od pregrijavanja ekonomije prestaje ili usporava s mjesečnim kupovanjima vrijednosnica, što bi dolar u odnosu na sve valute, pa tako i euro, moglo i prije odvesti na 1,15.

Ljeto možda neće biti vremenski toplo po britanskim meteorolozima, ali će biti vruće.