Vijest dana, od prekjučer, svakako je najava Bena Bernankea, čelnika FED-a, oko usporavanja kupovanja 85 milijardi dolara vrijednih vrijednosnica na mjesečnoj razini, za koga je predsjednik Obama prije tri dana najavio da svoj mandat neće produljiti, rekavši pritom da je učinio izvanredan posao.

Ben Bernanke doktorirao je na problemu Velike krize iz 1929.

Ono što je Bernanke radio posljednje 4 godine jest da je pustio u svjetski monetarni sustav ogromnu količinu novca kako bi spasio svijet od nove velike krize iz 1929. Sjećate se, da je u 2007. u ljeto, početkom srpnja, nastao tzv. credit crunch. Banke su prestale pozajmljivati jedni drugima. Tada je koordiniranom akcijom najvećih svjetskih banaka pušteno dodatnih, tada nevjerojatnih, 100 milijardi dolara. Ni to nije pomoglo, a kulminacija je bila u rujnu 2008. propašću Lehmana.

Famozni TARP program pretvoren je u QE 1, 2, 3… uglavnom, Guttenbergov izum radio je kao nikad do sada. Svijet je, budimo realni i iskreni, povukla Kina sa svojom ogromnom potražnjom.

Kina ima jednakih problema, kako javlja Business Insider Link na dnu članka), čiji LIBOR, dakle SHIBOR (šangajski pandan londonskom LIBOR-u), je totalno podivljao, pa je 1w SHIBOR (posudbe na tjednoj razini) iznosi preko 13%, a porast iznosi u odnosu na prethodni dan u razlici od preko 5%. Kina je u proteklih 5 godina također poticala ekonomiju “monetarnim kotačićima”, pa ima problema s “gradovima duhovima”, željezničkim prugama i branama koje nitko ne treba.

Jučer je, nakon Bernankeove najave, globalno palo sve što se “miče po kartama”: dionice, obveznice, zlato… Mnogi se pitaju kako je to moguće jer računaju na maksimu “ako padaju dionice, a padaju, obveznice moraju rasti”. Naime, prinosi su porasli, pa su cijene obveznica pale, baš kao i cijene dionica.

Problem leži što su vrijednosti dionica nakon 2008. rasle isključivo na pogonskom gorivu iz “čudesnog Guttenbergovog izuma” – na raznim TRAP-ovima, QE-ima ili europskim LTRO-ima i EFSF-ima. Investitori su se zaduživali po niskim cijenama, jer su centralne banke spustile kamatu kako bi poticale potražnju.

Investitori, dakle fondovi i banke, nisu pozajmljivali taj novac poduzećima i građanima, jer je u tijeku RAZDUŽIVANJE, nego za ulaganja u ostale vrste imovine, dionice, obveznice, zlato, nekretnine itd… Sada kada Bernanke najavljuje da će prestati s QE teškim 85 milijardi mjesečno (tzv. usporavanje koje se naziva TAPERING), onda nije čudo da investitori počinju  zatvarati svoje pozicije jer moraju vraćati uzete kredite. Bolje sada, kada će dobiti više, nego kasnije.

Stoga, baš kao i g. Xenakis, prognoziram povratak dioničkih indeksa, sukladno statističkim zakonima o povratu na srednju vrijednost (The Law of Mean Reversion), na vrijednosti iz 1980-tih. To znači pad na otprilike trećinu od sadašnjih razina.

SHIBOR je samo dokaz da je tlo vrlo nemirno, jer pokazuje isti uzorak kao i LIBOR iz 2008.

Stoga odbacujem prognoze od porastu EURUSD na 1,40, jer u doba velike nesigurnosti, moja oklada je na dolar.

Prijavljujem da sam eliminirao valutni rizik, pa sam svoje primitke i izdatke sve vezao u kuni. Nisam kockar, ne znam kada će se što dogoditi s kunom, eurom i dolarom.

Očekujem pad vrijednosti svih vrsta imovine u nekoliko krugova, što se zove deflacijska spirala.

Nema razloga za pesimizam, jer je to samo jedan od događaja u konjukturnom ciklusu, iako bolan. Treba se pripremiti, zaštititi sebe i svoju obitelj.

Business Insider: http://www.businessinsider.com/china-1-week-shibor-surges-2013-6?fb_action_ids=10151541219031871&fb_action_types=og.recommends&fb_source=other_multiline&action_object_map=%7B%2210151541219031871%22%3A466454326777789%7D&action_type_map=%7B%2210151541219031871%22%3A%22og.recommends%22%7D&action_ref_map=%5B%5D