Disrupcija

Već sam nekoliko godina prijavljen na jedan od najboljih newsletter servisa (SmartBrief), do kojeg sam došao posredstvom CFA Instituta. Tako često naiđem na kratke i kvalitetne članke. Jedan od tih je i članak o blockchain tehnologiji i utjecaju na računovodstvenu profesiju. Zahtijeva 3-4 minute čitanja i objašnjava kako ova disrupcija neće uzdrmati temelje računovodstvene profesije.

Blockchain i disrupcija: gubimo li tradicionalno računovodstvo?

Revizorska kuće Deloitte u tom članku problematizira pitanje utjecaja razvoja blockchaina na računovodstvenu i revizorsku profesiju. Premda je promjena neupitna, oni koji će ih pozorno pratiti i prilagoditi se, uvijek će imati posla. Blockchain nazivaju tehnologijom koja će najviše promijeniti poslovanje još od početaka interneta.

Moguće je očekivati i ukidanje dvojnog knjigovodstva, kojeg je osmislio naš Benedikt Kotruljević, a Goethe ga hvalio. Ovaj je sustav star 500 godina (op. tko kaže da je srednji vijek mračan?), no mogao bi otići u povijest. Iako još nije sigurno na koji način će ova tehnologija djelovati unutar industrije, inoviranje vam može pomoći da budete “ispred drugih” i bolje razumijete mogućnosti kada se pojave. Jedan od načina kako blockchain već ulazi u financijsku industriju su kriptovalute – budućnost je već tu!

Ne treba se bojati izazova

Rano usvajanje promjena može dovesti do velikih nagrada u budućnosti. Deloitte tvrdi da će uvijek postojati potreba za ljudskim sudjelovanjem u području računovodstva i revizije, ali će se uloge mijenjati. Razvoj tehnologije u prošlosti nam to neosporno dokazuje: kako je učenje dobro, kako svijet stalno napreduje i kako se ne treba bojati izazova. Samo hrabri mogu pobijediti.

N.B. Već sam u jednom od posljednjih članaka naznačio koliko je disrupcija važna, osobito u sferi ulaganja u nematerijalnu imovinu. Ako počnete ulagati već danas, u znanja i procese, možete brže stvoriti konkurentsku prednost – troškovnu ili u ponudi vrijednosti. Ne dopustite da vas disrupcija dočeka nespremne: odgovorite na izazov još danas!