Fiskalna nedisciplina vodi u siromaštvo, nemoral pojedinaca i grijeh struktura

Prevelika potrošnja vodi u nemoral pojedinaca i grijeh struktura, to je zmija u njedrima svakog naroda i svake obitelji

Je li Vlada spremna formalno i stvarno zaoštriti fiskalnu odgovornost?

Odličan današnji tekst, kojeg je na svom zanimljivom blogu napisao jedan od naših najstaloženijih i ponajboljih ekonomista g. Velimir Šonje, u jednom svom dijelu naveo me je na razmišljanje o nužnosti uvođenja čvršćeg zakonodavnog okvira po pitanju smanjenja javnog duga i uvođenja fiskalne discipline.

Meni se posebno svidio ovaj dio:

“Ispravljanje prekomjernog manjka proračuna. Tu Vlada ima rezultat i za očekivati je da će Hrvatska ove godine izaći iz Procedure prekomjernog manjka. Međutim, nije donesen novi, stroži zakonski okvir za fiskalnu odgovornost, pa će se vladu u ovoj godini moći ocijeniti upravo iz te perspektive: je li spremna na formalno i stvarno zaoštravanje fiskalne odgovornosti?”

Izvrsno, javi dug se smanjuje

Kako slikovito to možete vidjeti, javni dug se počeo smanjivati, što je izvrsna vijest. Ipak, prije nekoliko dana objavljeno je kako je deficit opće države smanjen s 3,4% na 0,8% BDP-a, o čemu je izvijestio Državni zavod za statistiku. No, problem je u tome što se radi ipak o prihodovnoj konsolidaciji (op. bolja naplata poreznih prihoda zbog raznih razloga koje sada neću posebno navoditi).

Ako velik broj ljudi smatra da su prevelik dug i deficit jedni od ključnih problema Hrvatske, onda bi bilo poželjno u javnom prostoru zagovarati ideju da se donese takav zakonski okvir koji neće dopuštati da se dug ili deficit prebaci preko neke utvrđene mjere.

Smatram kako je to jedna od ključnih stvari s kojima se treba suočiti i za koju se treba (iz)boriti.

Kairos – priprema ambijenta za promjenu paradigme

Iz konzervativne i tradicionalne perspektive, izrazito je bitno inzistirati na fiskalnoj disciplini, ne samo što nedisciplina vodi u osiromašenje općih slojeva stanovništva i naroda, nego što ono potiče nemoralno ponašanje kod pojedinaca i grijeh struktura. Promjena općeg mentaliteta događa se po angažiranim pojedincima koji prepoznaju kairos, onaj neponovljivi trenutak u povijesti.

Pripremanje ambijenta ključno je u svakoj društvenoj i paradigmatskoj promjeni.

 


Slika je preuzeta iz pretraživača kao screenshot od Christianity Today (www.christianitytoday.com)
Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *