25 godina ECB-a: euro kao najsnažniji oblik europske integracije

25 godina ECB-a

Danas obilježavamo 25 godina ECB-a. Aktualna predsjednica središnje banke Europske monetarne unije je Christine Lagarde. Danas je prigodno izjavila da euro predstavlja najjaču formu europske integracije i simbolizira ujedinjenu Europu koja surađuje u zaštiti i koristima za sve svoje građane.

25 GODINA ECB-A: ČVRST OTPOR NESTABILNOSTIMA

ECB je temeljni kamen tog nastojanja i njegova predanost stabilnosti cijena je od ključne važnosti. Prisjetimo se da je ECB-ov mandat stabilnost cijena, dok je FED-ov dualan. Stoga je borba protiv inflacije u trenutnom fokusu ECB-a.

Lagarde je istaknula da je euro, nakon američkog dolara, druga najvažnija valuta u međunarodnom monetarnom sustavu. Tijekom proteklih 25 godina, euro je omogućio ulazak devet novih zemalja u eurozonu. ECB je u međuvremenu preuzeo nove uloge, uključujući nadzor europskih banaka. Prisjetimo se europske krize suverenog duga, kada je tadašnji predsjednik Mario Draghi izjavio da će učiniti sve da očuva euro (“whatever it takes”).

Lagarde je naglasila važnost održavanja stabilnosti u svjetlu nepredvidivosti svjetske ekonomije. Istaknula je kako će ECB ostati pouzdana poluga stabilnosti i djelovati brzo i prilagodljivo u suočavanju s izazovima. Trenutno se ECB bori s visokom inflacijom te je najavila poduzimanje mjera kako bi je doveli na ciljanih 2 % srednjoročno. Prisjetimo se da je proizvođačka inflacija već neko vrijeme niža od potrošačke. No, nije isključeno da imamo ugniježđenu i tvrdoglavu inflaciju, pa je to strukturni problem, pa neće biti tako lako doći do cilja od 2 posto.

IMAMO VELIKE KORISTI OD EURA

Lagarde je također naglasila važnost izgradnje snažnog bankarskog sektora, potrebu za integracijom europskog kapitalnog tržišta te završetak bankovne unije radi osiguranja stabilnosti i otpornosti tijekom budućih kriza. Trenutno europski sustav nema takvih turbulencija kakve još traju u SAD-u. Doduše, ni zbog njih se preko bare pretjerano nitko ne uzbuđuje.

U zaključku, Lagarde je naglasila da euro nije samo valuta, već simbol europske integracije i zajedničkog djelovanja za zaštitu i korist svih građana, a ECB će uvijek biti ključni čimbenik u ostvarenju tog cilja. Hrvatska je 20. članica te unije i zasad imamo koristi od toga radi veće stabilnosti i niže percepcije rizika. To nas je dovelo u poziciju da imamo niže kamatne stope na kredite od Njemačke. Već smo i zaboravili ekspresno rješavanje bankarske krize na početku rusko-ukrajinskog rata, što smo uspjeli zahvaljujući bankovnoj uniji.

No, stanje u europskom gospodarstvu je takvo da je vidljivo jako usporavanje. Treba biti budan i spreman na nove izazove. Također, i kritičan. Jer, rizici se lako mogu materijalizirati. Podizanje kamatnih stopa može donijeti posljedice koje se trenutno ne mogu predvidjeti.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: