Analiza događaja

Izrael spreman za Iran?

Jedna važna vijest koja je “promakla ispod radara”, baš kao što su to uspjeli i izraelski bombarderi egipatskoj i sudanskoj protuzračnoj obrani: letom od 2000 kilometara uspjeli su uništiti tvornicu oružja u Kartuumu, glavnome gradu Sudana prošlu srijedu i vratiti se kući.

Ovo je prvoklasna vijest koju je ipak kod nas prenio Jutaranji list za sve koji prate geostrateške pomake, za sve investitore jer mogući izraelski napad na Iran sada je u pokusu uspješno izveden. Let do Irana je moguć (oko 1800 kilometara udaljenosti), a ovo je i snažna poruka Iranu jer je uništena tvornica u Kartuumu bila, između ostalog, u namjeni za proizvodnju oružja za Iran i skupine koje podupiru Iran.

Zaključno, eventualni i više puta najavljen izraelski napad na Iran uveo bi Bliski istok u novu i nikad viđenu eskalaciju sukoba, koja bi lako mogla dovesti do velikog i općeg rata među velesilama svijeta radi podjele strateških izvora energije i njihovih koridora do Europe(čak prije plin nego nafta).

Izvor: (https://www.jutarnji.hr/izraelski-bombarderi-polozili-test–spremni-su-za-napad-na-iran/1062946/)

 

Kineski juan bit će novi svjetski novac?

Kao i ispred prethodnog podnaslova, i ovdje se nalazi upitnik. Zaista, bilo bi smjerno od bilo koga ustvrditi da će se nešto takvo zaista i dogoditi. Vjerojatnost je ipak velika.

Naime, prošlog je tjedna kineski juan dostigao najveću vrijednost u posljednjih 19 godina u odnosu na američki dolar od 6,24 juana za jedan dolar. Razlozi su, prema mnogima, očiti: silno tiskanje primarnog novca od strane ECB-a i FED-a doveli su do bijega kapitala iz “Eurolanda” i SAD-a, a ulazak kapitala u Kinu. Juan je privlačniji sve više i više.

Je li ovo najveštaj da dolar gubi primat? Mnogi kažu da, no sjetite se da Amerikanci ipak kontroliraju topla mora i prijevoz ključnih sirovina svojom vojnom silom po uvjetima koji njima odgovaraju.

Da bi Kina postala sila broj jedan, nužno mora doći do sukoba divova. CIA je prošle godine prognozirala u kolovozu (izvještaj možete preuzeti na stranici www.generationaldynamics.com) da je sukob s Kinom izvjestan u idućih 18 mjeseci.

Izvor: (https://usa.chinadaily.com.cn/business/2012-10/26/content_15848568.htm)

 

Paranoja nije moj kredo

Jedan mi je čitatelj poslao komentar da je ovo dobar blog, ali teška paranoja. Nisam paranoičan, samo analiziram događaje u svijetu i prilično se slažem s g. Xenakisom, autorom bloga generationaldynamics.com.

Moja osobna pozicija je ugodna, jer nisam bogat čovjek i ne strepim od zle kobi, već s vjerom gledam naprijed nastojeći “strastveno ljubiti ovaj svijet” i činiti dobro svima. Jednako tako, nastojim se osloboditi laži i naivnosti koje je mnogo, a jedna od njih je sentimentalizam koji se uvukao u našu civilizaciju.

Obama pobjeđuje na izborima

Prema rezulatima iz Gallupovih anketa u državama koje su neodlučne po pitanju izbora (nisu plave ni crvene, a ima ih desetak), ključno pitanje koje birače zanima jest pitanje pobačaja. Ne ekonomska razilaženja, ne rat na Bliskom istoku niti vanjska politika, nego pitanje pobačaja za čak 40% glasača.

Upravo je to razlog zbog kojih bi Obama mogao dobiti izbore. Tradicija je ionako na strani predsjednika koji ide u reizbor.

Na ovim stranicama već sam prije najavio Obaminu pobjedu, pa je ključno ekonomsko pitanje za Ameriku pitanje rješavanje tzv. fiscal cliff-a. Naravno, ne treba ni reći da Izrael neće ni pomisliti napasti Iran dok se ne formira nova američka vlada.

U takvom razvoju događaja, očekujem daljnje tiskanje dolara i eura, pa do kraja godine EUR/USD ne vidim da izlazi iz kooridora 1,26-1,32.

Očekivanja su da će ECB spustiti ionako nisku kamatnu stopu zbog njemačkog CPI indeksa (engl. Consumer Price Index) koji nije porastao. To bi moglo lako EUR/USD spustiti ispod razine 1,28.

Teorija kaosa u Eurozoni bi mogla izgledati ovako…

Za sve one koji razmatraju kako bi izgledala totalna demontaža projekta “euro”, Styrijina izdanja su ovog vikenda dali reportažu o tome. Možete o tome čitati u Poslovnom dnevniku (https://www.poslovni.hr/hrvatska/evo-koliko-bi-kostao-slom-eura-i-kolaps-eurozone-219699) ili u Večernjem listu, prilog Obzor u subotu.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo:

7 thoughts on “Analiza događaja

 1. zaista teške i moguće prognoze….a što je s lijepom našom u svemu tome…što bi se nama moglo dogoditi..jer.sve to znači i kolaps, gospodarstva, banaka, svega…..kako bi se raspad eura odrazio na nas…..g grbac…cijenimo i vaše komentare i mišljenja….molimo i vaš komentar na sve navedeno

 2. postovani g. Serdarusic,
  ja sam vlasnik posta o paranoji i ocito sam duzan jedno pojasnjenje. Paranoja se odnosila na neke komentare ovdje, nikako na tekstove na blogu. Samo toliko.
  Na kraju, u najvecem dijelu mislim isto kao i Vi.

  Netko je pitao kako i u cemu cuvati svoju ustedjevinu. Zlato,srebro,dolar,euro… Ja bih rekao da je znanje najaca “valuta”. Jer osim one stare da vam ga nitko ne moze oduzeti znanje je zaista kapital koje stvara i stvarati će uvijek nove vrijednosti.

  I sam, sam otac dvoje male djece i brinem više za njihovu buducnost nego vlastitu. No, mislim da tu nema dileme izmedju “vrste” kapitala,kakvu im ostaviti; da li nekretninu ili uštedjevinu ili uloziti u njihovo znanje kojim ce utrostruciti taj kapital u buducnosti.

  Vidim da Vama,po tom pitanju, ide prilicno dobro. Ouno uspjeha u daljem radu i pisanju na ovome blogu.

 3. Dobro jutro svima,

  evo ukratko. Obama nije najveci ljubitelj izraelskog vodstva. Ukoliko dobije na izborima kako se dijelom ocekuje, vjerujem da od napada na Iran nece biti nista. Ako Romney pobjedi nije sigurno. USA moze samo djelovati aktivno u pogledu Irana ako se neko drugi zarati s njima pa onda kao pomoc “demokratskoj” prijateljskoj drzavi (mada i to smatram skoro nemogucim). Koliko je Izrael demokratski i privrzen medjunarodnoj konvenciji o ljudskim pravima je drugo pitanje.

  Renminbi je i dalje politicka valuta. Njena vrijednost se ne odredjuje trzistem. Time su i kvalifikacije iste problematicne. Dok je to tako nema sanse da postane rezervna valuta. Pored toga ne vjerujem da je to cilj jer bi se time pocela gubiti prednost kineske privrede prema ostalom svijetu. Prije vjerujem da se jacanjem domace valute pokusava potpomognuti bar malo stabilizaciji trgovinskog deficita USA sa Kinom da ne potonu prebrzo. Taj ustupak istodobno veze ruke americi u mogucim geostrateskim potezima narocito na bliskom istoku. O tome sto se desava iza zatvorenih vrata naravno nitko ne moze ni sanjati. Ali to nije ni bitno uostalom. jer ionako ne mozemo utjecati na to.

  Jedino oko navoda da se Kina mora zaratiti sa USA da bi doslo do promjene oko ravnoteze sile se ne slazem nikako.
  Kina kao najveci vjerovnik amerike, sada vec ima najjacu polugu za vrsenje pritiska na americku vanjsku politiku. Ukoliko bi svijet bio samo crno-bijeli onda bi rat bio neizbjezan za ostvarenje primata. No, to bas i nije tako. Primat se ostvaruje cesto i indirektno, na nacin da se nekom nesto i dozvoli makar presutno. Sama cinjenica da se nesto odobri, bez obzira je li to u vlastitu korist ili ne, jest priznavanje druge strane o vlastitoj nadredjenosti. To sto Romney Jr. u Moskvi lobira da njegov otac ne misli bas sve tako kao sto prica u kampanji je slikoviti primjer tome. Diplomacija je majka svih lazi !!

  Hoce li Obama dobiti izbore ili ne je za mene kao bacanje novcica. Sandy mu sada daje neke malo vece izglede ali to ne mijenja nista na stvari. Tko god dobije te izbore ne moze van gabarita koji su zadani ekonomijom.

  Imam samo primjedbu na pojam kaosa. Kao sto sam vec komentirao, je pojam kaosa definicija promjene koja nije planirana ni regulirana. Time sama cinjenica da bi taj kaos mogao izgledati ovako ili onako ga dekvalificira kao takvog.
  Jos jednom da ponovim. Po mom misljenju, niti jedna promjena, da li planirana ili upravljana – uglavnom zvana reforma ili revolucija – ili spontana – zvana kaos, ne predstavlja a priori nesto dobro ili lose. Ona nema predznak vec je samo slijed dogadjaja. Sto pojedinac iz te ili tih promjena za sebe zakljuci ili napravi daje istoj pozitivan ili negativan predznak. Svaka promjena predstavlja priliku. Sto je promjena veca ili korijenitija, to je i prilika veca. Drugi bi rekli to su i nesigurnosti vece. I to stoji ali obje strane se mogu sublimirati pod pojam rizika. Rizik je svaki postupak ciji se rezultat vidi tek u buducnosti. Kako ce svaki pojedinac shvatiti takav postupak je individualno. Da li kao priliku ili kao nesigurnost jest stvar karaktera.

  Ja sam zadnjih dana malo putovao i kupio 12ha lijepe nase po 1,5 kn/m2. Za mene je to bila prilika. Hoce li takav postupak dati nadolazecim promjenama pozitivan ili negativan predznak to cemo vidjeti.

  Pozdrav svima

   1. nije nikakva tajna pa nema potrebe za e-mail. Otvorite/pogledajte razne oglasnike i naci cete vise nego Vam je drago i to po istim tim cijenama koje sam naveo.

    Pozdrav

 4. g hrvoje molimo komentare vezano za najnovije događaje…što slijedi s eurozonom i eurom kratkoročno….te da li će dolar snažno jačati nakon izbora i stanja u eurozoni…što slijedi…

Comments are closed.