BestInvest 2024. mnogo je više od dodjele nagrada

BestInvest 2024. dodjela

Pratim već četiri godine kako BestInvest polako raste, premda riječ polako možda nije najtočnija! Na četvrtom izdanju, BestInvest 2024., dobili smo nove pobjednike koji nam predstavljaju jednu drukčiju Hrvatsku.

Kao što sam ranije pisao, važnost privatnih ulaganja ključna je u ubrzanju ekonomskog rasta. Zato je ova nagrada iznimno dragocjena, jer doprinosi promociji privatnog financiranja i transformaciji domaćih poduzeća.

FINANCIRANJE PODUZEĆA U RAZLIČITIM FAZAMA ŽIVOTNOG CIKLUSA

U Hrvatskoj, ali i Europi općenito, najvažniji čimbenik financijskog sustava su poslovne banke. Mnoga istraživanja ukazuju na to da su ekonomska razvijenost i udio banaka u financiranju poduzeća obrnuto proporcionalne. Pogledajmo zato nakratko ključne faze životnog ciklusa poduzeća prema ulogama i glavnim izvorima.

Vrste financiranja u fazama životnog ciklusa poduzeća
Slika 1. Vrste financiranja kroz faze životnog ciklusa poduzeća
Izvor: Serdarusic.com

1. Seed faza.

Glavni financijeri: obitelj, prijatelji, anđeoski investitori, crowdfunding.

Uloga: pružanje početnog kapitala za razvoj poslovne ideje i stvaranje prototipa.

2. Start-up faza.

Glavni financijeri: VC fondovi, angel investitori.

Uloga: financiranje početnog poslovanja, razvoja proizvoda i početne komercijalizacije.

3. Faza rasta.

Glavni financijeri: private equity fondovi, VC fondovi, banke.

Uloga: financiranje ekspanzije, povećanje proizvodnih kapaciteta, ulaska na nova tržišta.

4. Faza zrelosti.

Glavni financijeri: private equity fondovi, javne ponude dionica (IPO), banke.

Uloga: optimizacija poslovanja, konsolidacija, daljnji rast ili priprema za izlazak na burzu.

5. Exit faza.

Glavni financijeri: strateški kupci, sekundarni PE fondovi, IPO investitori.

Uloga: realizacija povrata na ulaganje, prodaja poduzeća ili izlazak na burzu.

***

Vidljivo je kako se ključni izvori financiranja razlikuju kroz faze razvoja poduzeća. Svaki od njih ima specifičnu i važnu ulogu u razvoju poduzeća.

ULOGA PRIVATE EQUITY I VENTURE CAPITAL FONDOVA

Private equity (PE) i fondovi rizičnog kapitala (VC) imaju važnu ulogu u financijskom ekosustavu. Naime, oni mogu pružiti podršku poduzećima u različitim, a osobito ranijim fazama razvoja. PE fondovi često ulažu u zrelija poduzeća koja traže kapital za ekspanziju, restrukturiranje ili druge strateške inicijative. S druge strane, fondovi rizičnog kapitala se fokusiraju na startupove i rane faze razvoja poduzeća. Ne nude samo kapital nego i stratešku podršku, mentorstvo i pristup mreži kontakata. Ove dvije vrste ulaganja potiču inovacije, stvaraju radna mjesta i doprinose ekonomskom rastu. Za više informacija, pročitajte ovaj osvrt.

Prethodnih sam godina istaknuo da ova industrija bilježi snažan rast. Ulaganja u private equity i rizični kapital u Hrvatskoj su se uvećala nekoliko puta, gledajući posljednjih pet godina. Učinak na BDP također nije zanemariv. Ova vrsta ulaganja u Hrvatskoj iznosila je 0,65 % BDP-a, što je više od europskog prosjeka od 0,638 %, pozicionirajući Hrvatsku kao vodeću zemlju u ovom dijelu Europe, gdje je prosjek peterostruko niži. Još je važniji transformacijski učinak na okruženje. Već sam prošlih godina isticao kako BestInvest “nagrađuje najbolje poduzetnike i investitore, potičući razvoj inovativnih i uspješnih poslovnih priča koje mijenjaju hrvatsko gospodarsko okruženje”.

DOBITNICI NAGRADA BESTINVEST 2024.

Konferencija BestInvest 2024. održava se već četvrti put, i to u hotelu Westin u Zagrebu. Ponovno sam bio dijelom stručnog žirija. Nagrade su dodijeljene najboljim poduzetničkim i investicijskim projektima u Hrvatskoj u četiri kategorije: Private Equity investicija godine, Venture Capital investicija godine, Osnivač godine i Investitor godine.

Pobjednici u 4 kategorije su:

  • Private Equity investicija godine 2023. – Invera Equity Partners, za ulaganje u Muzej Iluzija.
  • Venture Capital investicija godine 2023. – Farseer, za prikupljanje ulaganja od Apertu Capital, SQ Capital i ostalih ulagača.
  • Osnivač godine 2023. – Matija Nakić, osnivačica i direktorica, Farseer.
  • Investitor godine 2022. – Provectus Capital Partners.

Čestitam svim dobitnicima! Već sam više puta napisao da je ovo najbolje desetljeće hrvatske ekonomske povijesti. Zasad sam u pravu.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: