Broj registracija u EU raste, no europska autoindustrija je pred ozbiljnim izazovima

Broj registracija u EU

U rujnu je broj registracija u EU ponovno rastao, i to za pristojnih 9,2 posto. Dva su važna tržišta zabilježila dvoznamenkasti rast: Italija (22,7 %) i Francuska (10,7 %). Registracije u Njemačkoj su stagnirale, no uzrok tome možda leži u smanjenju poticaja za privatne kupce. Prvi je ovo mjesec u posljednjih godinu dana u kojem nije zabilježen dvoznamenkasti rast u usporedbi s istim mjesecom lani. To ne opisuje samo veći apetit kupaca, nego zasigurno i bolju sposobnost proizvođača da smanje rokove isporuke te poprave slomljene opskrbne lance. Je li, dakle, europska autoindustrija pred oporavkom ili joj slijede novi izazovi?

KRVNA SLIKA SAMO NAIZGLED BOLJA

Broj registracija u EU govori ponajviše o apetitima europskih kupaca, a mnogo manje o stvarnom učinku europskih proizvođača. ACEA-in džepni vodič govori nam da je proizvodnja automobila u EU prema broju jedinica prošle godine rasla za 8,4 posto – nakon čak četiri godine uzastopnog pada!

U međuvremenu, europskoj autoindustriji ne prijeti samo konkurencija s Istoka, već i nekompetentnost vlastitih elita, što je opisala generalna direktorica ACEA-e, Sigrid de Vries: “Europi nedostaje robustan i koherentan pristup sve oštrijoj stranoj konkurenciji, s potporom vlasti koje spajaju svoju zelenu i digitalnu tranziciju s nacionalnom otpornošću na borben i odlučan način.” Europske proizvođače posebno pogađa činjenica da nemaju lokalne izvore ključnih metala i materijala za razvoj baterija. Zato ih je posebno pogodila mogućnost uvođenja carina prema načelu porijekla za Ujedinjeno Kraljevstvo, koja vrijedi i u drugom smjeru.

Komisija, nadalje, propisuje sve strože norme po pitanju fosilnih goriva, no zaboravlja važnost adekvatne mreže punionica uz prometnice i povećanja kapaciteta mreže kao preduvjeta za prijelaz na električna vozila. Trenutno je sustav potpuno nespreman za električna vozila. I nije da EK ne zna što treba činiti: dionici su im gotovo nacrtali ključne korake koje treba poduzeti ako želimo dekarbonizaciju.

Podsjetimo se, najznačajnija zemlja europske autoindustrije, Njemačka, već je zabila niz autogolova po pitanju vlastite energetske strategije i sigurnosti. Zar nama i Europskoj komisiji ne bi trebale svijetliti crvene lampice? Uostalom, baterijska električna vozila bliže se 15 % udjela: pritisak na infrastrukturu punjenja i servisiranja samo će rasti.

BROJ REGISTRACIJA U EU: DIZEL DOMINANTAN KOD KAMIONA

Nisu osobna vozila jedina važna za stanje u ekonomiji. Pogledajmo stanje kod kamiona. Tu vidimo da pogonska tranzicija ni izbliza nije započela. ACEA izvještava da je “96,6 % svih novoregistriranih kamiona u Europskoj uniji pogonjeno dizelom”.

ACEA navodi i da je u Kini registrirano više no dvostruko novih vozila nego unutar EU, iako su oba područja padala u prodaji prošle godine. Velik rast zabilježio je Japan.

O razini poteškoća u opskrbnim lancima u Kini prošle godine govori i to da je zabilježen umjeren rast registracija osobnih vozila, ali drastičan pad komercijalnih (više od 30 %). Jedino kod komercijalnih vozila SAD još uvijek drži korak s Kinom po broju prodanih jedinica. Čitava Europska unija ima tek nešto više od 10 posto udjela u globalnoj prodaji komercijalnih vozila.

Kad smo kod kamiona, jeste li znali da je Litva iznimno značajan igrač u europskom cestovnom prijevozu? Segment prijevoza zaslužan je za čak 9 posto njihovog BDP-a i visoko je konkurentan dominantnoj Poljskoj. Godišnje registriraju više kamiona od Belgije, Austrije, Švedske ili Češke!

STANJE U HRVATSKOJ U PRVIH 9 MJESECI

Udjele novoregistriranih vozila prema pogonskom gorivu u prve tri četvrtine ove godine pogledajte u grafikonu. Vidljivo je da su hibridna vozila prestigla ona dizelska, a da većinu i dalje drži benzin.

Udio pogonskih goriva_Broj registracija u EU_Hrvatska
Grafikon 1. Broj registracija u Hrvatskoj u prvih 9 mjeseci 2023. prema pogonskom gorivu
Izvor: ACEA

U posljednjih godinu dana bilježimo rast u svakom mjesecu u odnosu na isti mjesec lani. No, taj rast polako jenjava. Registrirali smo nešto više od 45,000 novih vozila u prvih 9 mjeseci i ove bismo godine mogli dosegnuti 55,000.

Dodao bih da relativno nizak broj novoregistriranih kamiona u Hrvatskoj iz ACEA-inih podataka poprilično govori o stanju naše industrije i prijevozništva. Mađarska je, primjerice, registrirala gotovo četiri puta više u 2022. Slovačka više no dvostruko. A naš prošlogodišnji rezultat prodaje kamiona je bio najbolji još od 2008.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: