Kamo ide cijena nafte? Dva suprotstavljena mišljenja.

Crno zlato

U prethodnom sam članku najavio koje bi kompanije mogle postati novo crno zlato. Ipak, cijena nafte još uvijek snažno utječe na gospodarska kretanja. Kako će se ona kretati do konca godine? Iako mnogo toga ovisi o potražnji i eventualnom povratku koronavirusa, naziru se dva različita mišljenja.

STARO CRNO ZLATO

Već sam spominjao u dva navrata (1. dio i 2. dio) da smo u travnju vidjeli jedinstvenu pojavu, supercontango. Portal OilPrice u svojoj analizi navodi da bi se to stanje moglo nastaviti do kraja godine. Analize Morgan Stanleyja predviđaju da će cijene nafte na kraju godine biti do 40 dolara po barelu.

Specijalizirani portali portali prenose različita promišljanja. Uz spomenuti OilPrice te fringe, ali poučan Armstrong Economics Daily Report, tu su klasici Bloomberg, Forbes, CNBC, FT i Marketwatch. Navodi se i teorija iz područja usklađenosti (compliance): da se nisu svi članovi OPEC-a pridržavali dogovora.

CIJENA NAFTE: MOŽE LI VIŠE OD 40 DOLARA?

Ovaj mjesec je zabilježen veliki rast cijena sirove nafte. U suprotnosti s prethodnim, imamo najveći mjesečni rast glavnog benchmarka sirove nafte, WTI (West Texas Intermediate).

No, možda jedno suprotno mišljenje ili kako to trejdersko-investitorska zajednica voli reći, contrarian. Problem nastaje s prekidom velikog ulaganja u proizvodnju i razvoj tehnologije, što u posljedici nosi ogroman razmak između potražnje i ponude. Kolege iz Trading Room zajednice s kojima sam osnivao HUTA-u*, (trenutno je u grupi gotovo 200 ljudi), spekuliraju da će cijena nafte rasti i do 100 dolara u ovoj godini. Prethodni članak s contrarian mišljenjem govori o devastirajućem učinku smanjenih ulaganja na ponudu.

NAJAVA EDUKACIJE

O ovome ćemo, kao i o ostalim temama iz područja fundamentalne analize, govoriti 6. lipnja na tečaju iz fundamentalne analize. Još se stignete prijaviti! Prije ljeta održat će se veće druženje ove zajednice, o čemu ću zasigurno reći pokoju riječ kad budem znao više.

U međuvremenu, situacija u 7D šahu dobila je nove razmjere pritiska SAD-a na Kinu (Hong Kong, preporučujem seriju na Ekonomskom Labu, autora Kristijana Kotarskog), ali i pritisku američkog predsjednika Trumpa sa zahtjevom za obustavom cenzure. Sve to utjecalo je na pad vrijednosti na burzama krajem proteklog tjedna. A koje kompanije najbolje kotiraju na burzama, i koji je ključ njihovog rasta?

O tome više u sljedećem članku.

———

*HUTA – Hrvatska udruga za tehničku analizu

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: