Cijena plina i dalje u padu: čeka li nas, ipak, toplija zima?

Cijene plina

Cijene plina u EU najniže su od 30. lipnja, produžujući pad u prethodnom tjednu. Trading Economics je napisao početkom tjedna: “Cijene prirodnog plina pale su u posljednja dva mjeseca jer su zemlje uspjele povećati razine skladišta plina, dok je opskrba ukapljenim prirodnim plinom iz SAD-a i Katara i dalje velika. Već su usvojene mjere za smanjenje potrošnje, a pronađene su i opcije u opskrbi energijom za grijanje domova te generiranje električne energije”.

SKLADIŠ TA SU PUNA: Š TO TO ZNAČI ZA CIJENE PLINA?

Skladišta plina u Njemačkoj na dan 7. listopada bila su popunjena 93,1 %, a u Francuskoj 99 %. “Međutim, skladište plina namijenjeno je samo rješavanju sezonskih varijacija u potrošnji, što čini oko 22,5 % godišnje potrošnje. To znači da su izgledi i dalje izazovni, posebno ako temperature postanu stvarno niske i ako se opskrba ruskim cjevovodima potpuno prekine.

U međuvremenu, čelnici EU-a trebali bi se sastati do kraja mjeseca kako bi predstavili konkretne planove za obuzdavanje rastućih cijena energije”, piše ranije spomenuti Trading Economics.

S obzirom na prognoze i trenutno relativno blage temperature, cijene su se jako spustile. Problemi su počeli prošle jeseni. Tada je EU, pod utjecajem Njemačke, prešla s višegodišnjih ugovora na jednogodišnje ugovore. Geopolitička situacija je otad dosegnula točku previranja. Njemačke su vlasti smatrale da su otpornije nego što jesu. A istina je da nisu imali plan B.

LNG TERMINAL KAO VIZIONARSKA ODLUKA

I dalje se pokazuje mudrom odluka da Hrvatska izgradi LNG terminal, kojeg je određen dio javnosti napadao kao skupu. Pokazuje se da je najskuplje kad nemate izbor, a to se zove u financijama – rizik ključnog dobavljača. Uz rizik ključnog kupca, dobro je paziti da se ovakvo što ne dogodi. Čak i povoljne cijene mogu postati neizdržive ako date svu moć u ruke jednoga.

Moja je procjena bila u prošlom mjesecu, kada su cijene s 340 pale na razinu oko 250, da će cijene vrlo vjerojatno nastaviti padati do ispod razine od 200 eura. Cijene su i dalje znatno iznad onih od prošlogodišnje jeseni, pa se mogu očekivati kolebanja i daljnja volatilnost. Povoljan scenarij uključuje mogućnost da će cijene plina pasti i ispod 100 eura. U realističnijem scenariju, to nije vjerojatno. Umjesto toga će cijene varirati između 100 i 200 eura, ovisno o popunjenosti plina i vremenskoj prognozi. Raspon je ogroman, no ne očekujem vraćanje na preko 250 eura. Osim ako geopolitika ne donese gore scenarije.

NIZOZEMSKA GASI POLJE

Vrijedi se prisjetiti da je lider LNG tržišta, Nizozemska, odavno već najavila da će ugasiti najveće europsko polje prirodnog plina u Groningenu. Razlog je rizik od izazivanja potresa. Plan je bio ugasiti ovo polje, aktivno već skoro 60 godina, do 2030. Nizozemci neće promijeniti odluku, kako su i najavili u ovoj energetskoj krizi.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: