Čin vjere, ufanja i ljubavi

Čini se da je tržište spremno. Čini se da su utezi na vagi. Vjernici tržišta kapitala trebaju ponoviti katekizam i pronaći nanovo vjeru, ufanje i najveću od njih troje…

EUR/USD na putu prema 1,50? Čin vjere.

Kako je krenulo, nije nemoguće. Najave povrata, i to većih, od prošlog petka mogle bi potaknuti rast eura u ovoj godini na 1,45 – 1,50. Ne bez osnova. Ako se sjećate postova prije sada skoro dvije godine, program LTRO kojeg je uveo ECB, a u suštini se radi o europskom načinu tiskanja novca, bi se prije roka mogao početi vraćati u središnju europsku banku (ECB).

LTRO je program osmišljen da u roku tri godine banke vrate novac koje su uzajmile po 1%.

Ako se počnu vraćati prije vremena veće količine eura, to će stvoriti veću potražnju za eurom i konačno odlijepiti kamatne stope s nizine zvana “ground zero“. Sramežljiv europski rast, koji izvire iz njemačkog otto-motora, poduprt je i povećanim poslovnim optimizmom (ZEW indeks).

Po meni je ključno pitanje – smije li ECB dugoročno dopustiti ovako visoku razinu tečaja eura? U situaciji kad nove japanske vlasti bombardiraju svježim jenskim novčanicama cijeli svijet, kada Amerikanci tiskaju 40 milijardi mjesečno, ako Europa hoće disati – izgleda da mora poduzeti sve da se tečaj spusti do 1,25.

Ne zaboravite da postoji visoka korelacija između visine tečaja i visine kamatnih stopa te razine inflacije.

Očigledno je da postoji snažna vjera u euro.

 

Sukob u Maliju. Čin ufanja

Europa se očigledno pogodila s Amerikancima. Ne žele više ruski plin (samo), nego će i američki. Amerikanci će interesne sfere u Zapadnoj Africi (Nigerija, saharsko područje) prepustiti Nijemcima, Francuzima i Englezima zauzvrat.

Za vrijeme rata u Libiji europske oružane snage hitno su naručivali dodatno streljivo i oružje od Amerikanaca, što je posljedica pada ulaganja u naoružanje u Europi. Stoga su i sada Amerikanci Francuzima dali logističku podršku da zauzmu Mali i dugoročno se pozicioniraju kako bi obranili svoje interese u Alžiru i širem saharskom području.

Europa se nada da će zauzimanjem i kontrolom afričkog područja osigurati dovoljne količine nafte i energije, a neki kažu i – vode.

Za Hrvatsku je bitno, kada već sudjeluje u NATO operacijama, zatraži zauzvrat osiguranje svojih strateških ciljeva na Balkanu, tj. da se Hrvatskoj omogući da bude matrica za dolazak i prolazak energetskih puteva, kako bi se Hrvatsku izuzelo iz kasnijih previranja i potkusurivanja, baš kako to dobro objašnjava naš dugogodišnji diplomat Hidajet Biščević.

Zaljubljeni u vrijednosti. Čin ljubavi

Bez obzira kojeg ste svjetonazorskog uvjerenja, činjenica jest da se inauguracijski govori američkih predsjednika trebaju iščitavati programatski.

Bez obzira tko je predsjednik SAD-a, on ne obnaša samo tu funkciju u svoje ime, već u ime jedne vrlo moćne sile. SAD zagovara vrijednosti koje od nje traže angažman svuda. Sukob SAD-a s ostatkom svijeta, koji je sve više policentričan u smislu kontrole moći i ne prihvaća nužno američke vrijednosti, je u desetljeću pred nama – neminovan.

Ne želim reći – nužan, jer ne zagovaram rat niti ga volim. Ali, ne treba biti slijep i ne vidjeti kuda stvari idu.

Kineska vojska se priprema za rat, to nije teorija urote, to je činjenica. Sukob Kine i Amerike moguće će eskalirati oko teritorijalnih pitanja (Filipini, Japan, Tajvan). Drugi mogući rat vidim između Kine i Indije zbog područja Kašmira. Kina se osjeća izuzetno moćnom i vidi priliku da zauzme prvo mjesto u “ligi prvaka”.

Procjenjujem da će zbog eksponencijalnog rasta duga i masovnog osiromašenja širokih slojeva društva, oboje na svjetskoj razini, dovesti do situacije slične kasnim tridesetima u XX. stoljeću. Poslije je dovoljna šibica da pukne požar.

Za kraj, nova izraelska vlada je rekla da joj je jedino strateško usmjerenje spriječiti iranski nuklearni program. Treba li ponoviti vijest od prije par mjeseci kada su izraelski avioni srušili tvornicu u Kaartumu, što je po kilometraži slična udaljenost po neprijateljskom terenu?

U svom ovom zveckanju oružja, mali čovjek bez obzira na sve, ne treba osjećati tjeskobu. Treba se pripremiti i brinuti se oko onoga što se može učiniti.

Stalno govorim o potrebi edukacije o financijama (naravno da se treba educirati u svemu). Dani kada su “purani letjeli” su iza nas. Pobrinimo se za svoje obitelji i prijatelje i osigurajmo si znanje koje će nas osloboditi nepotrebnih dugova. To će nas dobro pripremiti za buduće desetljeće.

Time ćemo iskazati najveću moguću uslugu – čak i ljubav – sebi i bližnjima. Koliko god to slušao od mnogih, stalno tvrdim da je najveći neprijatelj bilo kakve vjere – neznanje. Ne može se voljeti ono što se ne pozna.

Učinimo sve, pa ćemo vjerovati da možemo.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo:

3 thoughts on “Čin vjere, ufanja i ljubavi

 1. vrlo složeni odnosi…..euro se pokazao nepredvidivim…..sve je vrlo složen i neizvjesno

 2. Roubini najavljuje nastavak sumrak-sage ove godine, geopolitički odnosi na bliskom (i dalekom) istoku ostaju napeti, povjerenje u euro je spašeno ali PIGS-i nisu…

  Dolar je jeftin, zlato je (još uvijek) skupo, dionice nisu za one slabog srca (puranima su davno potkresana krila), nekretnine (barem one kvalitetne) nisu pojeftinile na neku realnu razinu…. Zaključak? Mislim da ću dokupiti nešto dolara u idućih par mjeseci. Š to mislite o tome?

  1. Ja sam već dulje “pola-pola”, jer se stvari događaju koje ja ne mogu toćno predvidjeti. Fundamentalno, nema razloga za pretjerano povjerenje ni u koju od ovih dviju valuta. Dolar bi do kraja kvartala, kako je krenulo, mogao prijeći 1,40 vrlo lagano, a čini se i da hoće.

   Ja razmišljam kupovati dolare kada prijeđe 1,45, sada ostajem na ovim razinama na “pola-pola”.

   No, ako se zarati ove godine ili FED odluči prekinuti QE3, vratit će se dolar nazad. Ravnoteža je “razlomak”, a ovo je sada otišlo predaleko od ravnoteže. Njemačkoj ne odgovara presnažan euro, oni su izvoznici.

Comments are closed.