Početkom godine najavljena je nova alokacija sredstava za ovu mjeru od strane naše Vlade: dakle, COVID krediti HAMAG-BICRO se nastavljaju! U međuvremenu je objavljen i cjeloviti tekst na stranici HAMAG-BICRO.

Prošli put, COVID krediti HAMAG-BICRO su bili otvoreni od 6.4. do zatvaranja prijava 5.5., odnosno, tek četiri tjedna. Ove su godine inicijalni kriteriji izmijenjeni i olakšani u rujnu 2021. Imajte na umu da sam kod inicijalnog programa prve klijente prijavio već dan, odnosno dva dana nakon otvaranja prijava. Sredstva su, međutim, stigla tek nekoliko mjeseci poslije. Dakle, što prije napravite prijavu, prije možete i očekivati sredstva.

KOME SU COVID KREDITI HAMAG-BICRO NAMIJENJENI?

Još sam 2020. godine predvidio da će stopa nestajanja poduzeća u ovoj krizi biti oko 20%. S tim se slaže i prestižna konzultantska kuća McKinsey. Ovi su krediti namijenjeni ponajprije onim poduzećima koja su do ove krize poslovala zdravo. Potrebno ih je promatrati kao pomoć u likvidnosti, kojom se pomaže premostiti razdoblje prilagodbe i/ili olakšavanja mjera.

Konkretno, program je usmjeren prema dvjema ciljnim skupinama mikro, malih i srednjih poduzeća, koja su aktivno poslovala barem 3 mjeseca u 2019. godini, i to poduzećima koja su u 2020. godini ostvarila pad prihoda od 20 % i više u odnosu na godinu ranije.

Uzmite u obzir da COVID krediti možda neće biti odobreni poduzećima koja su bila u poteškoćama i prije ožujka 2020., bez obzira na to što pripadaju jednoj od dvije navedene skupine. Oni koji nisu imali pozitivan rezultat ili ostvarenu neto dobit u 2019., kao i oni koji imaju dospjeli porezni dug, bit će odbijeni. Nadalje, poduzeća koja su isplaćivala dobit ove godine bi isto tako mogla biti odbijena. Banke procjenjuju sposobnost vraćanja kredita, a tu je važno da pokažete i da ste sposobni generirati profitabilnost i osigurati likvidnost u budućnosti.

ZAŠTO ME ODABRATI ZA POMOĆ U PROCESU PRIJAVE?

Proces prijave na COVID kredite je osjetljiv proces koji je važan za održanje vašeg poduzeća. Tako važan proces preporučljivo je provjeriti profesionalcu. Imam dva desetljeća iskustva u bankarskom sektoru, a u kod dosadašnjih prijava imam gotovo stopostotni učinak.

Vrlo vjerojatno se neće inzistirati na kompleksnijoj obradi, jer se želi povećati brzina obrade zahtjeva u odnosu na ranije. No, ako zahtjevi i budu takvi, kao što je uobičajeno kod poslovnih planova i investicijskih studija za, primjerice, HBOR ili poslovne banke, i tu vam mogu pomoći. Naime, kod standardnih, kao i kompleksnijih slučajeva, izrađuje se model tri financijska izvještaja: bilance, računa dobiti i gubitka te novčanog toka, 3-Statement Model. Oni su međusobno povezani. Na taj se model potom naslanja i model diskontiranog novčanog toka (DCF model).

Sve to pripremam za vaše poduzeće te aktivno pratim stanje do odgovora HAMAG-BICRA. U slučaju ugovaranja, dostupan sam za tehničku pomoć, kao što sam činio za svoje klijente i u prethodnom ciklusu.

KOJI SU KORACI I KOLIKO STOJI USLUGA?

COVID krediti HAMAG-BICRO bit će nedostupni za dio poduzeća: zato predlažem da prije svega napravimo inicijalni sken i provjerimo zadovoljavate li osnovne kriterije. Ako ih ispunjavate, napravit ćemo cjelokupnu prijavu. Uz to, mogu napraviti i reviziju već pripremljene prijave te vam dati mišljenje trebate li napraviti izmjene ili je ona dovoljno kvalitetna.

Tako možete naručiti jednu od sljedećih usluga:

    1. Inicijalni sken kandidata: provjeravam zadovoljavate li osnovne kriterije prijave te možete li očekivati da vaša prijava bude uzeta u obzir. Cijena: 1.000 kn (uračunava se u cijenu pripreme cjelovite prijave ako se odlučite prijaviti za COVID kredit).
    2. Priprema cjelovite prijave: navodim i kontroliram dokumentaciju koja je potrebna s vaše strane, pripremam skupnu izjavu, tablicu kreditne zaduženosti i poslovni plan, aktivno pratim stanje prijave do odgovora HAMAG-BICRA, tehnička pomoć u slučaju ugovaranja. Cijena: 7.500 kn – 15.000 kn, ovisno o veličini projekta (ili 1.000 kn manje ako ste već naručili uslugu inicijalnog skena kandidata).
    3. Procjena već pripremljene prijave: provjeravam zadovoljavate li osnovne kriterije prijave te svu pripremljenu dokumentaciju, obavještavam vas ako nedostaje određena obvezna dokumentacija, savjetujem oko izmjena postojeće dokumentacije (ako je potrebna). Cijena: 5.000 kn (ili 4.000 kn ako ste već naručili uslugu inicijalnog skena kandidata).

Preporučujem da pošaljete upit kako bismo dogovorili suradnju i pripremili potrebne materijale prije otvaranja natječaja. Na taj način, moći ćete se ranije prijaviti i, po pozitivnom odgovoru, dobiti ugovorena sredstva.

Za više informacija, možete me kontaktirati telefonski:

KLIKNITE ZA POZIV

Ili pošaljite upit:

KLIKNITE ZA EMAIL (preporučujem navesti: ime i OIB poduzeća, Vaš kontakt-telefon, druge detalje koje smatrate važnim)