Što ako dođe do digitalnog COVID-a?

Digitalni COVID

U nedavnom članku na fortune.com, Robert Hackett je objasnio kako su tehnološke kompanije uglavnom profitirale od pandemije COVID-19, što je bilo i očekivano s obzirom na naglu digitalizaciju poslovanja i utjecaj na komercijalne navike. Hackett spekulira što bi se dogodilo da se je umjesto COVID-19 pojavio neki cybervirus. Prema njegovom viđenju, digitalni COVID bi tehnološke kompanije bacilo na koljena i takva kriza bi čitav S&P 500 indeks srušila poput topovske kugle”.

KOLIKA JE CIJENA CYBER PROBOJA?

A upozorenja su sve učestalija. Predokus te katastrofe mogli smo osjetiti s WannaCry napadima 2017., zatim sličnim NoPetya napadima koji su uzrokovali štete mjerljive u milijardama. Tu su i sve učestaliji proboji i krađa korisničkih podataka na velikim servisima npr. Yahoo 2013., E-Bay 2014., LinkedIn 2016., Equifax 2017., i Twitter 2020. Spominjem samo velike kompanije, koje imaju sredstva i prostora ulagati u zdravu strategiju cybersigurnosti. Primjer drugima može biti JP Morgan Chase, koji je nakon incidenta povećao svoja ulaganja za 300% i redefinirao strategiju sigurnosti. Kako gubici brzo mogu poprimiti velike skale, pokazuje Equifaxov gubitak. On iznosi oko 1,4 milijarde dolara. Tome se još moraju dodati i kazne i izvansudske nagodbe s oštećenim klijentima.

DIGITALNI COVID BI MOGAO DOVESTI DO KATAKLIZME

Uvođenje GDPR-a jedan je od načina da se natjera kompanije da počnu ozbiljno ulagati u svoju cyber sigurnost. No, rade li one na tome dovoljno? Twitter je opet bio napadnut, hakirani su Elon Musk, Bill Gates, Warren Buffet, Kanye West i mnogi drugi. To pokazuje da ni oni sami nisu sigurni. Njihovi su profili su korišteni za bitcoin scam, navodeći ljude da doniraju bitcoin na lažne račune.

Hoće li Twitter biti kažnjen ili ne, ne znamo. Ali s ovakvim nonšalantnim pristupom cybersigurnosti i nedostatkom cyberhigijene jednom kad dođe do cyber-pandemije doći će i do ekonomsko društvene katastrofe. Hatchett zaključuje da bi pored svega pad burze bio najmanji problem.

Autor: Tomislav Vuk

***

Ovo je članak iz nove serije Gostujući članci.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: