Dolar kao operacija Barbarossa? (Procjene kretanja tečaja EUR/USD)

Ako želite s tri pokazatelja ocijeniti kuda ide svjetska ekonomija, onda koristite: tečaj EUR/USD, cijenu unce zlata i cijenu barela nafte.

Prvi petak je važan dan. Ako ste katolik, onda ne moram objašnjavati. Ako ste tržišni analitičar, također. Ako niste ništa od toga, onda mi “dozvolite da se obratimo”, ako se sjećate naziva jedne TV-emisije iz 80-tih godina…

Svakog prvog petka u mjesecu objavljuju se podaci o američkoj nezaposlenosti, pa je tako ona pala na najnižu granicu od 2008., ako je vjerovati podacima (op. 7,7%), što je bilo bolje od očekivanja. To je odmah pomoglo dolaru koji je došao na 1,29.

Kao što sam i najavio nakon američkih izbora, tečaj se kreće u granicama očekivanog. S obzirom da je Bundesbank revidirala procjene kretanja BDP-a na niže, sve su glasnija očekivanja analitičara da će ECB spustiti ključnu kamatnu stopu na niže i time otpustiti još malo likvidnosti u banke. Time bi, analitičari predviđaju, EUR/USD s današnjih 1,29 pao na 1,26.

Gledanje u grafove, s tehničke strane, pomaže odrediti moment kad bi se što moglo dogoditi što se s fundamentalne strane očekuje. Kao pobornik ideja koje dolaze iz kurikuluma CFA Institute-a, dakle kao “fundamentalist”, a ne “tehničar”, vjerujem u dugoročnu nepobjedivost razlomka.

U brojnik i nazivnik idu ukupne bilance dviju središnjih banki, ECB-a i FED-a, pa je tako ljetos moj omiljeni analitičar John Hardy iz Saxobank predvidio čak 1,12 u 2013. Osobno sam stalno naglašavao 1,15-1,18.

S FED-ovim rujanskim QE-jem (op. kvantitativnim otpuštanjem kao prijevodom akronima) čak ni onih 40 milijardi mjesečno koje FED utiskuje u sve dolarske rupe ovog svijeta nije moguće izgubiti od eura, pa sam prognozirao kretanje unutar 1,26-1,32 do kraja godine.

Predviđam da Razlomak pobjeđuje i hrabro iščekujem kraj prvog kvartala u 2013.: napad na 1,20 nije tako nemoguć, a po dolar, čini mi se da to neće biti neuspjeh “Barbarosse”…

Naime, Hitler je bio uvjerenja da mora krenuti u rat sa Sovjetskim Savezom radi “Lbensrauma” – životnog prostora, pa taj rat nije doživljavao kao napadački, već kao obrambeni. Prije rata, obje su zemlje imale pakt o nenapadanju. Hitler je također smatrao da su sovjetske snage u rasulu nakon sovjetsko-finskog rata u 1939.-1940. No, prevario se.

Za euro se bojim da ne vidim izlaz iz krize nezaposlenosti i da dolar puno bolje stoji od eura. Stoga: cilj od 1,20 nije nemoguć do 31.03.2013.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo:

3 thoughts on “Dolar kao operacija Barbarossa? (Procjene kretanja tečaja EUR/USD)

 1. molimo vaše daljnje prognoze i komentare…pratimo vas pozorno..nevjerojatno koliko vjerujete u dolar…iako to dobro obrazlažete a sve ima smisla..ali do kada fed može tako pumpati novac u sve dolarske rupe kako ste rekli i zar ga to ipak ne može ugroziti u odnosu na euro..a i da g grbac da neko svoje mišljenje o svemu….nema ga u zadnje vrijeme…njegova predviđanja oko navedenog za iduću godinu vezano za odnos eur/usd..hvala

  1. Nisam ja dolarski vjernik. Ja se samo ponekad sjetim koliko vojske i naoružanja dolar ima. Sjetite se u kojoj se valuti nafta i kava plaćaju, a to su dvije najtrgovanije stvari u svjetskoj razmjeni.

   FED jedini ima mogućnost i pravo tiskati dolara koliko god hoće, a drugi ga mogu/moraju prihvatiti.

   Kad je Saddam Hussein odustao od dolara, već je tražio euro, drugo jutro ga je predsjednik Bush nazvao (op. Irak) osovinom zla uz Sjevernu Koreju.

   Sapienti sat.

 2. ,,,,toćno…..uistinu hrvoje….vjerujete li u opstanak eura..i eu….iskreno vaše mišljenje…znamo da pitanje nije lako ali s obzirom na vaše iskustvo, znanje, poslovne kontakte… vaše predviđanje nas zanima o tome…. hvala

Comments are closed.