Dolarski osmijeh govori kuda ide globalna ekonomija

Dolarski osmijeh

Postoji teorija koja kaže da dolar jača kad je američka ekonomija jaka, ali i kad je toliko slaba da joj prijeti recesija. A sve su moderne globalne recesije praktično izvezene iz SAD-a. Ova se teorija zove dolarski osmijeh. Početna rečenica dobro objašnjava krajeve usni koje se smiju, a tko se to smije? Pogledajmo sliku s obrazloženjem.

Dolarski osmijeh
Slika 1. Obrazloženje teorije dolarskog osmijeha
Izvor: Nordea Bank, Macrobond

KOME SE SMIJEŠI DOLARSKI OSMIJEH?

Dolarski osmijeh je osmislio Stephen Jen. Kaže da dolar slabi kad se događa globalno sinkronizirani rast. Vidjeli smo lani, kada je krenuo rast kamatnih stopa, kako je kralj dolar praktično uništavao sve pred sobom. Gotovo nikad brži rast kamatnih stopa utjecao je na pad u vrednovanjima gotovo svih vrsta imovine, dok nije došao listopad sa sve glasnijim špekulacijama o tzv. FED pivotu. Tu se tržište praktično kladilo da će se FED morati uskoro povlačiti. Najnajavljivanija recesija u modernoj povijesti ponaša se kao Godot. ECB je također počeo svoju kampanju s odmakom, i nastavlja je. FED se stavio u poziciju da je ovo podizanje finalno, pa će sada pauza. Osim ako neće, naravno.

No, razbuktavanje bankarske krize početkom ožujka kod regionalnih banaka u SAD-u je, očekivano, donijelo neke slabosti kod dolara. No, sada se čini kao da se više nitko posebno ne brine oko toga.

Stoga se postavlja pitanje u čemu je tajna što se dolar, u odnosu na euro, vratio s razina preko 1,10 na 1,08 i gleda prema 1,05? Gledamo li, zaista, dolarski osmijeh u praksi? Dolar jest u zaletu, gledano kroz tehnički pokazatelj pomičnog prosjeka.

BURZOVNI INDEKSI U PAT-POZICIJI

Barclay’s tako navodi (preuzeto s Exchangerates.org.uk): “Ono što izgleda kao prilično usklađeno usporavanje globalne aktivnosti je ponovno uvođenje elementa podrške za dolar. Hoće li se to pokazati privremenim ili ne, ovisi o njegovoj dubini, širini i trajanju. Kratkotrajno usporavanje proizvodnog sektora potaknuto zalihama, a osobito oštrije usporavanje rasta u SAD-u, trebalo bi pomoći tezi o slabom dolaru.”

Usred političke drame oko prekomjernog duga (debt ceiling), potom kontinuiranu slabost regionalnih banaka u SAD-u uz pad kreditne aktivnosti (i pooštravanje uvjeta) ili okladu tržišta kontra FED-a (i drugih središnjih banaka) da uskoro kreće kampanja rezanja kamatnih stopa. Sve je vrlo napeto, a burzovni indeksi praktično u pat-poziciji. Krene li nagli rast dolara, to može biti i oklada tržišta da uskoro kreće globalna recesija.

Zasad od toga nema ništa.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: