Državne potpore: povratak u budućnost

Državne potpore

Hrvatska ima najgoru željeznicu u EU, objavio je neki dan HRT, iako je izvještaj s početka ožujka. Ako kliknete na link Europske komisije, izbornik sa strane nudi efikasnost i drugih sustava. Loš plasman nije, naime, rezerviran samo za željeznički promet. Primjerice, kao turistička zemlja, tragično loše stojimo i po pitanju usluga morskih te zračnih luka. Sukladno tome, i u isporuci pošiljki i tereta stojimo pri dnu europske ljestvice. Svejedno, mi i dalje mislimo da će državne potpore nešto promijeniti. Kako to, kako to?

DRŽAVNE POTPORE SU OD ULJANIKA NAPRAVILE NOVI MITSHUBISHI

Vjerojatno smo, poučeni izvrsnim iskustvom bivše države, mislili kako će državne potpore od Uljanika napraviti novi Mitshubishi Heavy Industries. Ili, primjerice, Hyundai. Š alu na stranu, još sam ranije istaknuo da poticaji nude suboptimalno stanje, i to ne samo ovdje na blogu, već i na gostovanjima na N1 po pitanju Uljanika. Sada, kada je karcinom uznapredovao do terminalnog stanja  i kada se državni represivni aparat revno i zelotski uključuje, vrijeme je da se okrenemo sljedećoj “strateškoj grani gospodarstva”, prometu.

Nije ovo ruganje pod nazivnicima. Pogledajte samo iznos državnih potpora za taj sektor i sve će biti jasno. Naime, taj iznos daje s pravom jednu od medalja na pobjedničkom postolju u natjecanju za potpore, elem “strateškija gospodarska grana”. Da citiram jučerašnji govor DJ SMS Deutscha, poznatijeg kao Emil Tedeschi: “Nacionalna strategija ne može biti samo gašenje požara pod izgovorom nacionalne odgovornosti”.

Racionalne države, kad već troše porezno prikupljeni novac, nastoje u teoriji bar, poticati nešto smisleno. Zašto smatramo da će nas razvoj prometne infrastrukture uz izostanak konkurencije, odnosno državno vodstvo, učiniti – konkurentnijima?

PROMET JE KONKURENTNIJI ZBOG POTPORA

Birajte tračnice, more ili zrak – svejedno je, pa se sjetite imena nekog poslovnog subjekta koji vas oduševljava svojom poslovnom izvedbom. Je li to Croatia Airlines, koji je progutao stotine milijuna kuna iz državne blagajne u posljednjem desetljeću? Ili su to Hrvatske željeznice, koje su sve sporije unatoč tome što su samo 2015.-2017. gutale u prosjeku više od 450 milijuna kuna na godinu? Izbor je težak, znam. Ne zaboravite ni pomorske prijevoznike koje subvencioniramo sa solidnih 250 do 300 milijuna kuna godišnje. Više možete pronaći i u posljednjem godišnjem izvještaju Ministarstva financija.

Čitavu našu sreću možemo sažeti u ovaj grafikon. Iznosi slijeva su u milijunima kuna. Pogodite kako će izgledati protekla godina kad uračunamo protestirana jamstva za Uljanik!

Državne potpore sektoru prometa

Izvor: Ministarstvo financija, Godišnje izvješće o državnim potporama 2016.

Ako još uvijek niste sigurni oko svog favorita, javite se. Popijmo piće i prokomentirajmo izvrsnost financijskog položaja i profitabilnosti tih poslovnih subjekata. Jer, državne potpore su naše potpore. Mi smo oni, a oni su mi!

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: