Rijetko ambiciozan europski plan za rijetke metale i spojeve

Europski plan za rijetke metale

Europa ima rijetko ambiciozan plan oko rijetkih metala i materijala, koji su ključni za europsko novo, zeleno i digitalno. Gotovo 90 posto ovih metala i spojeva trenutno dolazi iz Kine, dok kod rijetkih metala potrebnih za magnete u elektromotorima taj udio raste do 98 posto. A po pitanju energetike? Isto tako, Kina je sve moćnija. Od čega se onda sastoji ovaj europski plan?

TROKRAKI EUROPSKI PLAN

Plan se temelji na tri kraka, a oni su rudarenje (mining), recikliranje i prerada rijetkih metala, dolje po ciljevima:

  • cilj je 10 % rijetkih metala iskapati u EU do 2030.
  • 15 % godišnje potrošnje svake strateške (ili kritične) sirovine (rijetki metali) u EU trebalo bi dolaziti od recikliranja
  • minimalno 40 % godišnje potrošnje EU od svake strateške sirovine trebalo bi se rafinirati (prerađivati) unutar EU.

Cilj o iskapanju rijetkih metala u EU mogao bi pogurati eurointegracijska nastojanja Srbije i Ukrajine. Posebno ako promotrite kartu europskih nalazišta rijetkih metala ovdje.

SUZBIJANJE KINESKE INICIJATIVE

Europa je vidjela što joj se dogodilo na početku i za vrijeme koronakrize. Ambiciozan plan traži da Europska Komisija identificira, a ja bih dodao i locira i transferira, “strateške projekte u trećim zemljama”. Kako prenosi EurActiv, “kako bi potaknula te projekte u inozemstvu, Komisija ih također namjerava financijski podržati putem globalne strategije pristupnika” 300 milijardi eura teške inicijative usmjerene na suzbijanje kineske BRI [Inicijative Pojas i cesta].

Osim toga, od velikih se tvrtki traži da izvrše reviziju svojih postojećih opskrbnih lanaca i razviju strategije kako bi bile bolje pripremljene za prekide u opskrbi.” U prijevodu, EU će nastojati, kako sam i pisao u srijedu po pitanju litija (jednog od rijetkih metala), stvoriti savezništva i partnerstva s afričkim i južnoameričkim zemljama.

Već su pokrenute određene inicijative, kao što je ERMA (Europski savez za rijetke materijale): njihova nedavna publikacija bit će osobito zanimljiva poduzetnicima iz sektora autoindustrije.

U ovom globalnom preslagivanju jedna mala Hrvatska, na rubu schengenskog prostora i Europske unije, traži svoje mjesto. Ne treba biti naivan da će nam ga netko htjeti pokloniti jer smo svi “jedna velika europska obitelj”. Valja se pripremiti, jer – biti spreman…

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: