EUR/USD: target 1,20 do 31.01.2011.

Kako sam i pisao nekoliko puta na ovom blogu, uvjeren sam da će dolar značajno aprecirati u odnosu na euro. Na hrvatskom to znači da devizna će štednja i depoziti hrvatskih građana i firmi, a 80% ukupnog iznosa je u eurima, vrijediti manje u budućnosti nego danas. Danas je tečaj oko 1,29, a kada sam počeo pisati o ovoj temi češće, bio je 1,43. Savjet ne tražim, niti bih ga dao…

Ako niste čuli što je to LTRO, nema veze, važnije je da znate što se događa.

LTRO je kratica od engleskog naziva “Long Term Refinancing Operation”. To je javna, a ne tajna operacija pod kojom europska centralna banka ECB kupuje lošu (toksičnu) imovinu od PIIGS zemalja kako bi srušio prinose na obveznice (kamatne stope), a to čini jer kupujući vrijednosnice (obveznice, znači dugove) različitih ročnosti i prinosa za izdavanje obveznica (kamatnih stopa) na rok od 3 godine pod niskom kamatnom stopom od 1%.

U redu, ali u čemu je kvaka?

Kvaka je u tome da u LTRO programu sudjeluju ECB i europske poslovne banke. Upravo te banke kupuju na tržištu loše obveznice kako bi ih kasnije kroz LTRO program kod ECB-a pretvorile u novac koji im ECB daje u vidu kredita od 1%.

Sve bi bilo u redu da taj novac ide u stvarnu (realnu) ekonomiju. No banke radije taj novac od kredita ne daju u sustav ekonomije, nego ih ponovo deponiraju kod svoje banke, ECB kao depozit i imaju čistu zaradu od 0,75%.

Kad je jučer objavljena informacija koja je uputila što i kako banke rade s novcem iz LTRO-programa, euro je odmah izgubio na vrijednosti preko 1% i pao na razinu od 1,29.

Jutros se zadržava na ovoj razini i pretpostavljam s priličnom pouzdanosti da neće biti klizanja jer razni investicijski fondovi rebalansiraju svoje pozicije u portfeljima, o čemu pišu svi značajniji mediji. Konkretno, to ima za posljedicu slabljenje dolara, pa to predstavlja ravnotežu. Radi se o postupku gdje fond-menadžeri nakon što je imovina denominirana u dolarima (američke dionice i obveznice koje izdaje američko Ministarstvo financija, tzv. Treasury) kroz ovu 2011. godinu dobila na vrijednosti, pa se zbog kalendarskog kraja godine moraju u portfeljima fondova uskladiti njihove relativne vrijednosti. Tako postoci neke vrste imovine (npr. dionice) u udjelu ukupnog fonda moraju imati određen udio u vrijednosti, pa se zbog toga prodaju dolarske pozicije. Zakon ponude i potražnje čini svoje, pa zbog povećane ponude cijena dolara pada.

Ovakvo stanje očekuje se do kraja tjedna, tj. do kraja 2011.

Početkom idućeg tjedna, odnosno početkom 2012. nastavlja se pritisak na euro u odnosu na dolar.

Tehnički gledano, ako se probije razina 1,2860 i to dobije potvrdu kroz 1,2800, otvoren je put ka 1,2500, a za hrabrije i prema 1,2000. Moja prognoza je u naslovu, iako je moguće da se ne dogodi 1,2000, vjerujem da je 1,2500 prilično vjerojatno do kraja siječnja.

Savjet ne tražim biti bih ga dao: dobra je prilika za kupnju dolara ovaj tjedan. Ako pratite HNB (www.hnb.hr), iza 16 sati se objavljuje tečajna lista za idući dan, pa možete iskoristiti priliku ako znate tečaj EUR/USD. Kako saznati koji je trenutni tečaj? Samo upišite na Google i kliknite na prvi rezultat.

Š to se dugoročne perspektive dolara tiče, njega će smijeniti kineski yuan. No ne prije nego što se sagradi respektabilna vojna sila za kontrolu toplih mora kojima se prevozi nafta. Trenutni rezultat je 9:1 za SAD u odnosu na Kinu. Govorim o nosačima aviona.

Ono što Kina ima jest pješadija. Kineska politika jednog djeteta, prema BBC-u, dovela je do 60 milijuna većeg broja muškaraca u odnosu na žene. Sapienti sat: za ovim ljudima neće nitko pretjerano žaliti jer će teško zasnovati obitelj.

Sve upućuje na neizbježan zaključak: karte se preslaguju, rat stalno traje, a onaj vidljivi, bliži se… Divovi se moraju hraniti.

U međuvremenu, moja obiteljska strategija je sačuvati vrijednost moje ušteđevine. I dalje – samo dolar. Ne franak, ne norveška ili švedska kruna, ne australski ili kanadski ili singapurski dolar.

Samo dolar, i to onaj zeleni.

U 2012. neće biti nitu u Hrvatskoj niti u svijetu nove zaposlenosti ili novog rasta. Tko u Hrvatskoj preživi val 20 000 stečajeva i novi broj od najmanje 60 000 nezaposlenih, pričat će unucima. Ova svjetska ekonomska kriza trajat će do najmanje 2020. kada će današnja mala djeca postati novi potrošači.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo:

7 thoughts on “EUR/USD: target 1,20 do 31.01.2011.

 1. dakle, što raditi sa štednjom u eurima koju imam….i što mi je sve…..koliko gubim na konverziji…štednja je u našoj banci oročena….molim odgovor..

  1. Savjet ne tražim, niti bih ga dao.

   Recimo da imate štednju od npr. 10.000 EUR na rok od godinu dana s kamatnom stopom od 4%. Po isteku oročenja dobivate 10.000 EUR x (1 + 0,04) = 10.400 EUR, pa je Vaša zarada 400 EUR. Recimo da ste ugovorili oročnje 31.12.2010. kada ste kupovali s kunama eure koje ste oročavali. Tada je prosječni tečaj bio 7,45, što znači da ste sa 74.500 HRK kupili 10.000 EUR. Tečaj na 31.12.2011. bio je EUR/HRK oko 7,50, pa bi za 10.400 EUR dobili 78.000 HRK, što je porast od 4,7% na godišnjoj razini, a sastoji se od prinosa što ste trpili rizik glavnice u obliku kamate (4%) te valutni ili tečajni rizik (0,7%).

   Da ste kojim slučajem to radili s dolarima, razlika u tečajevima je veća: 31.12.2010. tečaj dolara je bio USD/HRK 5,56, a godinud ana kasnije 31.12.2011. 5,91. Razlog tomu je što suštinski Republika Hrvatska ne primjenjuje slobodni plivajući tečja (free floating exchange rate), nego fiksni tečaj unutar granica (tzv. peg system) u odnosu na euro. To se onda odražava na način da tečaj USD/HRK praktično prati promjenu tečaja EUR/USD, jer je povezanost (statističari to kažu koreliranost) gotovo 100%. Stoga ja već deset godina pratim samo EUR/USD tečaj.

   Ako se sjećate vremena prije deset godina, dok je Clinton bio predsjednik USD, tečaj USDHRK premašio je čak 9 kuna (tada EURUSD na razini 0,84), da bi izgubio na vrijednosti do 1,60 prije dvije-tri godine, čime smo i Vi i ja i čitav svijet platili američke ratove u prošlom desetljeću.

   Sada se događa suprotno, Amerika odustaje od ratova i koristi drugu strategiju, ali da Vas ne zamaram time nadalje, vrijednost dolara s gotovo velikom sigurnosti, prema mišljenju većine u odnosu na euro ide prema odnosu 1:1, što će dovesti da će tečajevi EUR/HRK i USD/HRK biti gotovo jednaki.

   Kako je izvjesno da će HRK dogledno gubiti na vrijednosti, tečaj će se kretati na razini 7,50+, do 8,00. Ako Vas baš zanima, gledajte tzv. forward tečajeve (tečajevi koji se unaprijed, koji su naznaka za buduća kretanja tzv. spot (trenutnih) tečajeva koji gledamo svaki dan u novinama i TV-u.

   Š to se tiče vašeg pitanja o konverziji, što je Vaš početni iznos veći, to je gubitak na konverziji veći u trenutku konverzije.
   Razmišljate koliko možete izgubiti nedjelovanjem, ako tečaj sa sadašnjih 6 kuna dođe na 7,50, ili više, potencijalni rast koji gubite je 7,7%. Ako preračunamo da ćete onih 78.000 HRK sada oročiti po 3% na godinu dana u dolarima, dobit ćete početno 13.197,97 USD, pa na godinu dana dobijete 3% = 13.593,91 USD, što po tečaju od 7,50 na 31.12.2012. (pretpostavka) je iznos od 101.952,83 HRK. Da ste ostali u eurima, to bi bilo 10.400 EUR (jednako 78.000 HRK), s kamatom od recimo 4% ponovo (namjerno za 1% više), dobivate 10.816 EUR nazad, a to je po istom tečaju od 7,50 iznos od 81.120 HRK.

   Razlika je 20.832,83 HRK, što na iznos od 78000 kuna početno, predstavlja rast od 26,7% kojeg Vi nećete ostvariti.

   SVE OVO VRIJEDI AKO I SAMO AKO pod navedenim pretpostavkama da će EUR/USD doći na razini 1:1, a sada je 1,27:1. Prije godinu dana odnos je bio 1,34:1.

   Glavna pretpostavka za veliki pad je što se američka ekonomija značajnije oporavlja od europske, što će se euro kao valuta morati dekonstruirati (Grčka će gotovo 100% morati izaći, pratite događaje u ožujku).

   Ako ste nesigurni, možete podijeliti svoja oročenja na pola-pola, pa izbjeći rizik da tečaj EUR/USD ode nazad na razine od 1,40 ili više.

   SAVJET NE TRAŽIM, NITI BIH GA DAO.

 2. euro je opet nešto ojačao….može li tek tako propasti,devalvirati, nestati kao valuta……teško je razumjeti što se događa…i odlučiti što napraviti s štednjoim u eurima..sve ovo izgleda kao da se netko igra s ljudskim sudbinama…i sad, i eu i ostali moćnici……što ste vi konkretno napravili sa svojom štednjom…..i što ako grčka bankrotira ili neka druga ugrožena članica eu…..je li moguć bankrot države bez ozbiljnih pa i moguće ratnih sukoba…..ova će kriza sigurno potrajat…to kaže i soroš….komplicirano……je sve ovo….molim savjet, konkretan…

  1. Ne, stvari se odvijaju postupno. Čeka se srijeda i objava FOMC-a (ključnog odbora FED-a). Objava će biti u srijedu navečer. Moguće je sve, pa je bolje da dotad svakako ne radite ništa (ponavljam da savjet ne dajem, niti bih ga primio).

   Prema mojem viđenju, EUR/USD će se zadržavati na ključnoj potpori 1,30-1,31 ovih dana. Tehnički gledano (to su grafovi), pravi se oblik duplog dna (to analitičari zovu tako grafičke oblike). Ukratko, može biti jak signal za kretanje prema nižim vrijednostima, odnosno jačanju dolara.

   Osobno sam dugo uvjeren, a ovo je dobra prilika za dodatnu kupnju.

   Ja sam osobno u studenom prodao sve dionice, izašao iz svih fondova i sve što je bilo u kunama, a da nije vezano uz tekuća plaćanja te kupio dolar. Zasada sam u dobitku.

   Svoje dolarsko oročenje stavljam na rok od mjesec do tri.
   Kod rodbine sam napravio podjelu portfelja pola EUR, pola USD zbog visokih troškova konverzije iz EUR u HRK pa u USD.

   Š to se tiče Grčke, ona će 100% bankrotirati 20.03.2012. Ajde, 99,99%. Bit će prisiljenja izaći iz EURO-zone. Kratkoročno će to biti šok, no dugoročno je to bolje za sve.

   Europsko se gospodarstvo ne oporavlja, a njemu je u interesu slabljenje eura zbog povećanja izvoza.
   Američko se pak gospodarstvo ipak kako-tako oporavlja, iako je to najiskrenije sve jalovo.

   Š to se tiče rata, bojim se da me ljudi shvaćaju da sam čudan. No, stvar je vrlo jednostavna. Rat nije ni prestao. No, nemajte straha. Budite spremni na sve. Svako dobro želim!

 3. opet ja…oprostite…moje oročenje u eurima na šest mjeseci… ističe 11.02.2012….ima li se vremena za čekat…a da ne izgubim kamate na štednju… plus troškovi konverzije….i koliki su oni ako se prebacuje iz valute u valutu na istoj banci…recimo za 20000 eura….hoće li euro potpuno nestat ako propadne grčka…..što predviđate….

 4. oročenje u eurima mi ističe 11.02.2012…..hoće li se do tada što značajno dogoditi…da ne izgubim kamate na štednju….i koliki su toškovi konverzije na istoj banci te kako se to preračunava…..s propašću grčke nestaje li euro……molim odgovor

  1. Odgovor ću dati u sljedećem postu, uglavnom, vidite da je USD oslabio zbog FED-ova priopćenja jučer navečer. Više u postu kojeg objavljujem uskoro.

Comments are closed.