FED će reći OFF ili ON – shore

“Presedan bez presedana”, tako se komentira na ulici. Čini mi se da je ulica bolje shvatila od medija što se događa(lo), a što bi se tek moglo…

Prije dva tjedna objavio sam rezultate ankete čitatelja CFA Institute Financial NewsBrief koji smatraju da će prije neki nepredviđeni makroekonomski događaj utjecati s rokom trajanja duljim od jedne godine i objavio svoje mišljenje uz to.

I dalje sam mišljenja, nakon ciparskog presedana od subotnjeg jutra, čitatelji u krivu, a ja u pravu. Dakle, za one koji su propustili lektiru kao ja pisanje ovog bloga (op. isprika čitateljima, osobni razlozi su u pitanju), smatram da je utjecaj centralne banke s velikim C, a još točnije s velikim F, ključan.

Danas će FED objaviti svoje kako će i kuda će, pa ćemo se po tome ravnati dalje. Dakle, bit će kako centralne banke kažu: OFF ili ON – shore.

Cipar i dalje u Eurozoni?

Vjerojatnost da će Cipar biti isključen iz Eurozone veća je od vjerojatnosti iste akcije za Grčku. Time sam rekao sve i ništa. Teško je išta reći.

Jasno je svima da se tu miješaju interesi međunarodnog kapitala, pogotovo jer je Cipar plivao na off-shore novcu. Nije čudno što EU, a pogotovo Njemačka, ne želi spašavati takav novac novcem svojih poreznih obveznika. Usput budi rečeno, sve je veći broj njemačkih državljana koji sve manje podupiru “europska nastojanja”.

Napisah riječ presedan, jer to stvarno jest: suštinski se radi o otimanju imovine koja je dosad, barem deklarativno, bila zaštićena. Svi se bankarski depoziti osiguravaju poreznim novcem, barem do nekog iznosa, koji u pravilu štiti male iznose, dakle, građane.

Posljedice “istiskivanja” Cipra

Pristajanjem na europski prijedlog nitko na Cipru ne može biti zadovoljan. To se može sutra dogoditi i drugdje. Posljedice su velike, jer dogodi li se to negdje u srednjoj i istočnoj Europi, gdje su neke veće europske bankarske grupacije izloženije više nego li je prosjek izloženosti po zemlji i broju stanovnika, tko može garantirati da će se depoziti zadržati u bankarskom sustavu?

Na primjeru Grčke, gdje se kriza rastezala godinu dana, svašta se čulo, novac je ispario iz Grčke i nekim se čudom preselio u Š vicarsku.

Ja svoj novac i dalje držim na računu, osim toga, hrvatske su banke izrazito dobro kapitalizirane, što potvrđuje i činjenica da se dobit, nemala, svih ovih godina, pa tako i ove, vrlo rijetko isplaćivala, na što vlasnici, imaju pravo.

No, poruke o sigurnosti radi, dobro je da novac poručuje kako i dalje ostaje velikim dijelom u Hrvatskoj.

Na svjetskoj razini privatno sam prognozirao da će do kraja tjedna EUR/USD testirati ključnu točku od 1,2750. Probije li tu razinu, otvaraju se brane.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo:

5 thoughts on “FED će reći OFF ili ON – shore

  1. do koliko je po vama moguć pad eura najniže…u kojem roku….i koliko je izgledno dugoročno po vama da euro propadne….molimo komentar…..

  2. ne znam što se ovi na Cipru čude i bune. Kad naš Linić donese takav dekret (samo pitanje vremena), biti će to pravična podjela fifty/fifty.

  3. eu moćnici i ostali čine sve da obični mali ljudi izgube potpuno vjeru u bankarski sustav i jednostavno počnu dizati štednju s banaka….na pravom su putu da se to dogodi i sve se uruši s posljedicama koje su nesagledive….po cijelu eu i gospodarstva zemalja te financisku stabilnost istih…..vaš komentar molimo s osvrtom na kratkoročnu vrijednost eur/usd

Comments are closed.