Fed? Well done! (op. Dobro pečen)

Kad vas u nekom restoranu na engleskom jeziku pitaju kako želite naručeno meso da je pečeno, možete u principu odgovoriti s tri varijante: slabo, srednje i jače.

Ovo jače se kaže “dobro pečeno”. Za one koji razumiju engleski jezik, “well done” je i kao pohvala nekome za nešto što je kvalitetno napravljeno. I ja ovom prilikom čestitam FED-u. Bez obzira što ti “dečki” imaju ono što drugi nemaju, a to je bezuvjetno prihvaćanje njihovog specimena po cijelom svijetu, ipak im treba čestitati na onome što se upravo sada događa.

Prvo, ono u kurzivu “bezuvjetno” treba shvatiti uvjetno: ipak ti dečki imaju nuklearne bombe i nosače avione iza sebe za discipliniranje ostatka svijeta, iako njihova moć nije bezgranična.

Drugo, zašto čestitka? Zato i stoga: jer sad je razvidno kako je FED-ova politika mač s dvije oštrice, pa im svaka čast jer su svojoj zemlji osigurali barem još deset godina prevlasti u ovome svijetu. Svaka čast, iako tu nema časti ni ljubavi. Izgleda da kapital, zakon ponude i potražnje te američki san tjeraju naprijed mnoge ljude, ako već ne sve.

Da ne umorim čitatelje: javlja Reuters da se događa ono što se ne bi očekivalo prije godinu dana. Centralne banke zemalja u razvoju (čitaj: Turska, Indija, Brazil, J.Koreja itd…) brinu se da se najavljenim TAPERING-om od strane FED-a (usporavanjem tiskanja dolara) može dogoditi kolaps nacionalnih valuta zemalja u razvoju.

Zašto? Jer su te zemlje jako izložene u dolaru, njihove obveze su u dolarima. Usporavanjem tiskanja dolara koje razmatra FED početkom 2014. najranije dogodit će se jačanje kamatnih stopa na dolar te samim time, jačanje dolara. To će pak negativno djelovati na vrijednost nacionalnih valuta zemalja u razvoju.

Lani se Brazil žestoko obrušio na G-20 sastanku na američku politiku jeftinog novca tvrdivši da to obezvređuje brazilski real. Sada, u situaciji su da kada Amerikanci prestaju s time moraju se i oni ponašati kao Amerikanci i početi “stiskati i sami”. Isto kao i Turska.

Neke od tih zemalja imaju velike potrebe za naftom, pa je taj problem još izraženiji (Indija).

Svijet danas ne uvozi kakav-takav američki rast, kao što je pet godina uvozio njihov jeftin novac. Dok god je “In God we trust” službeni svjetski specimen, dotad će SAD biti glavna velesila svijeta. Da se nešto promijeni u drugom smjeru, trebat će još vremena.

Tim više što je Mario Draghi prošli tjedan najavio da će dulje vrijeme držati referentne stope na 0%, čak razmišlja i o negativnoj stopi na depozite, što znači da se američka i europska monetarna politika razdvajaju, pa će se i razlika u prinosima razdvojiti.

Iako smatram da će u kraćem roku EUR/USD biti trgovan u rangu 1,27-1,33, u duljem roku (od godine dana) vjerujem u daljnje polagano jačanje dolara. Europi to baš i ne odgovara, ali to je cijena oporavka, kako bi rekla gđa Merkel.

Za Njemačku je to samo druga strana jednadžbe. Oni će kupce naći za svoj izvoz.

Izvori:

https://in.reuters.com/article/2013/07/08/emerging-central-banks-idINDEE9670F220130708

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo:

3 thoughts on “Fed? Well done! (op. Dobro pečen)

 1. Hrvač,pozdrav.Ovdje Mislav Žužul.Pratim te već nekih pola godine i moram reći zanimljivo pišeš.Ja sam tu fazu boravka na forumima ostavio,ali evo da se javim na tvoje upise,mislim da se ima što reći.Prvo u vezi dolara.Ja ni uz najbolju volju ne mogu vidjeti kako će dolar dugoročno sačuvati kupovnu moć,cijene će kad tad morati gore i one već idu gore,a morale su debelo pasti koliko je radnih mjesta zagubljeno 2008.
  Nego ja bi malo o plemenitim metalima,a što se ovdje previše ne razglaba.
  Volim o njima jer ih trebaš staviti u jako teške uvjete da ih rastališ.To je odlika novca,da drži formu i kupovnu moć u najvećem broju situacija.
  Ja sam počeo ulagati u srebro na 17 Usd,a cijena je odletila u jednom momentu na gotovo 50 Usd.To je gotovo 300 %,prinos koji se u dolaru ne može ni sanjati.Sada je 20 Usd.Nisam prodao kao ni zlato i momentalno sam s prosječnom cijenom zlata u egalu,a sa srebrom sam u gubitku 20%.Pritisak je ogroman i mislim da je moguća i daljnja korekcija.Vidjet ću…ode li dolje još 10-20%,nastupi li apsolutna kapitulacija i apsolutno dno,mogao bi uć dodatno.
  Upućujem te ipak na pisanja Larrya Edelsona,bivših Fedovih dužnosnika itd.
  Ali moj prvenstveni cilj nije zarada u papiru,nego očuvanje postojećeg kapitala u zlatu i srebru promatrano na dugi raspon.Ako i kada se oslobodi energija kupovne moći pohranjena unutra prinos bi mogao opet biti fantastičan,jednostavno nestvaran.Ciljam na barem malo više nego je DOSADA do vrha dosegnuto…i ja ću taj cilj vjerujem ostvariti.
  U vezi banaka…Sasvim je ok ubirati profit,uostalom to i ja radim na svoj način,ali priznaj pretjerano se zavelo ljude razno raznim baš reklamama.Meni nije bilo problem zatvoriti auto kredit u franku,iako mi se lijepo naplatilo nisam ljut,ne daj Bože težeg zla.Samo bilo bi ok bar sada odložiti s tom praksom,naplatiti kredit ne po nekom po meni fiktivnom book entryu Chf nego po tečaju eura.Evo,ja kao laik tako zborim,a ti ćeš jasno ispraviti.I nije sasvim jasno kako može biti u hrvatskom interesu dozvoliti,a ne onemogućiti stranim bankama da pobiru i veće kamate i veće profite pa i imovinu nego što to rade u svojim vlastitim državama.Meni je drago zbog ekipe,dapače neka ljudi,samo neka se ubuduće,ako je moguće malo skontroliraju i budu malo realniji sa željom za pretjeranim profitom.Š to se tiče države slažem se,loš je vlasnik,bilo bi daleko bolje da država ne maše s tolikom pesnicom,jednostavno je treba onemogućiti,a ne se zaklinjati u parole “mi Hrvati” i slično.Svakom njegova lisnica,kasica,što već pa će se brzo van iz ove teške krize,a i nova će daleko teže bez obzira na sve smetnje,a što uči i 1921.g i depresija iz Sad-a.Uostalom propisano,iskušano i dokazano na vlastitoj koži.Kada se tako postupa može se imati i cash,a ne zlato i srebro…jer nema printanja
  Lijepo te pozdravljam i nadam se da se ne ljutiš što sam rekao što mislim o bankama.

  1. Vezano na zlato/ srebro, jasno je da je zlato antidolarskog karaktera. No, ovo što se sada događa jest deflacijska spirala. Sve vrste imovine zbog ogromne količine fiducijarnog ili tzv. fiat novca imaju veliku šansu da izgube svoju nominalnu vrijednost. Sve su kupovalo jeftinim novcem (u kreditu), sad se zatvaraju pozicije (odnosno, počet će se zatvarati) čim FED zaista započne s usporavanjem (TAPERING program).

   Želim ti sreću s plemenitim metalima. Ako želiš, možeš pratiti jednu stranicu koja je pro-gold (www.sovereign-investor.com).

   Š to se tiče tzv. commodities valuta i roba, jasno je da s usporavanjem rasta (vozarina općenito), padat će potražnja u svijetu općenito, a to je pad BDP-a svugdje, pa dolazi u opasnost bilo što.

   Zašto ja tvrdim da je dolar siguran? Ne zato što je on tiskan s pokrićem u stvarnoj vrijednosti, nego zato što to Amerikanci mogu. A mogu dok god kontroliraju izvore energije i vode. A mogu jer imaju nuklearnu moć koju zajedno s nosačima aviona kontroliraju. Ne kaže se uzalud da onaj tko kontrolira topla mora, kontrolira naftu.

   Š to se tiče banaka i pitanja kredita u CHF, to je posebna tema koju zasad izbjegavam posebno komentirati zbog potencijalnog sukoba interesa (nepravomoćnost presude).

   Š to se tiče banaka općenito, moji prvi postovi bili su na tu temu još tamo iz prosinca 2010., a to je i bio glavni motiv za pokretanje ove stranice: doprinositi širenju financijskog znanja među neekonomistima, pa i ekonomistima.

 2. Obami bi trebalo ispitati mozak ukoliko dozvoli deflacijsku spiralu.To je crna rupetina koja će usisati apsolutno sve što može.Bernanke je prošlu srijedu rekao da će jako akomodirajuća politika ostati neko vrijeme tako da će TAPERING malo pričekati.Tako,da ako i kad se desi tapering on mora biti naštiman savršeno da šteta u bond marketu bude minimalna ili bar pod kontrolom.Tapering bi s druge strane,ako ne odmah s vremenom po Edelsonu “upalio” stock market i zlato jer bi kamate polako išle gore i svi bi bili u strahu za svoju likvidnost prije nego kamata ode u nebo i posuđivali novac koji sjedi u bankama.Dok god nema taperinga čekati ću sa kupovinom srebra na ovoj nižoj ili još bitno nižoj stepenici bez obzira koliko ratio bio povoljan jer je upside TRENUTNO vrlo malo izgledan.Prosto mi se čini nemoguće da metali krenu u reli,osim ako nije volja Wall streeta.Pravo je pitanje,bar meni laiku koliko je Ben sposoban da održi ovu solidnu kupovnu moć dolara,a da stock market i ekonomija što je važnije ne pate.Istina je da M2 pada i da je kako Edelson kaže u core ekonomiji hiperinflacija jako malo izgledna,ali,ako se ekonomija ne gene dolar će promatrano na raspon 5 i više godina biti ugrožen.Vrlo škakljiva situacija.

Comments are closed.