Franšizno razmišljanje: zašto je korisno o svom poslu razmišljati kao o franšizi?

Franšizno razmišljanje

Dopustite mi jednu mentalnu vježbu. Nazvat ćemo je – franšizno razmišljanje. Cilj? Drugi i drukčiji pogled na svoje poslovanje. Bolja komunikacija. I viša profitabilnost.

VJEŽBA ZVANA FRANŠ IZNO RAZMIŠ LJANJE

I dok franšize većinu poduzetnika podsjećaju na lance restorana ili sportskih objekata, one su zapravo mnogo više od toga. Franšize su uhodani poslovni modeli u raznim djelatnostima koje možete stvoriti, ili kupiti te tako povećati vjerojatnost uspjeha.

No, za potrebe ove mentalne vježbe, koncentrirat ćemo se na ključnu prednost koja dolazi od poznavanja franšiznog poslovanja. Ova vježba vam može pomoći da učinite svoj poslovni model održivijim i manje ovisnim o samome sebi.

Dakle, možete li svoj posao pretvoriti u franšizu? Biste li mogli nekom drugom pomoći da posluje kao vi?

JESTE LI SVJESNI SVOG POSLOVNOG MODELA?

Htjeli mi to ili ne, uvijek poslujemo po nekom poslovnom modelu. Pitanje je samo jesmo li svjesni kakav je taj poslovni model. A ako smo ga svjesni, upravljamo li njime?

Marketing se, suprotno brojnim redukcijama tog pojma, bavi upravo poslovnom filozofijom, ili bolje rečeno: poslovnim modelom. Ako je poslovni model dobro utvrđen, ako kvalitetno opisuje kako se stvara određena vrijednost, onda imate prvi korak u kreiranju franšize. Ujedno, taj korak vam može pomoći da poduzeće bude manje ovisno o vama. Dok god ne utvrdite poslovni model, umjesto da stvarate i upravljate poslom, posao će vam se događati. I to uz vrlo neizvjesni ishod u obliku dobiti, a još manje u obliku nekakvog održivog rasta.

OBILJEŽJA FRANŠ IZABILNOG POSLA

Franšizabilni posao najprije mora imati sistematičnost i profitabilnost. Dakle, vrijednost se mora stvarati ciljano i planirano, njegovi procesi trebaju biti usustavljeni. Uz to, moraju donositi određenu dobit, inače neće biti isplativi potencijalnim kupcima (franšizerima), niti će biti privlačni.

Imate li utvrđen poslovni proces? Možete li ga skicirati? Još bolje, možete li po tim koracima pratiti kako se stvara vrijednost?

Nadalje, poslovni model mora biti i prenosiv: dakle, preduvjet je da je kvalitetno dokumentiran. Hoćete li za početak koristiti jednostavni predložak kao Business Model Canvas, niz dijagrama ili poslovni plan na 50 stranica, nije presudno. Važno je da znate kako stvarate vrijednost da biste mogli tražiti načine kako je povećati.

Jer, povećanje profitabilnosti ne znači samo više novca za vas. Znači i veći rezervoar iz kojeg se mogu isplaćivati plaće zaposlenicima i naknade partnerima, ali i da postoji značajna vjerojatnost da isporučujete veću vrijednost svojim kupcima.

Ako pak imate sustavan, profitabilan i dobro dokumentiran poslovni model, čestitam. Dobar ste kandidat za kreiranje vlastite franšize: novog proizvoda na vašim policama. No, prije nego se bacimo na to, ostaje još jedna stvar.

SAMO VULKANCI ZNAJU ČITATI MISLI

Tuvok iz Zvjezdanih staza nije bio samo vrhunski racionalizator. Mogao je i čitati misli: prislonio bi prste na točno određene točke na lubanji. No, vaši partneri i zaposlenici nisu Vulkanci. Da bi znali kako donositi odluke u skladu s poslovnim modelom poduzeća, trebate im taj model kvalitetno komunicirati.

Za svaki je odnos važna komunikacija, pa tako i onaj poslovni. Znanje o poslovnim procesima mora se prenijeti zaposlenicima poduzeća, kao i partnerima izvan njega. Jasno dokumentiranje poslovnog modela i poslovnog plana iz prethodnog koraka olakšava komunikaciju ciljeva te metoda njihovog postizanja i kreditorima ili investitorima.

Na taj način, u potragu za vašim profitnim maržama niste uključeni samo vi, već i svi oni kojima je interes vaše bolje poslovanje: partneri, zaposlenici, investitori, dobavljači, kreditori, povezana poduzeća…

No, oprez! Ovo rekreativno franšizno razmišljanje može dovesti i do toga da pokrenete franšizu. Ili da je kupite. To nije cilj vježbe, ali nije ni nepoželjna posljedica.

Zaustavimo se ipak na najvažnijem: više nitko neće morati čitati misli.

Autor: Mihovil Katić


Mihovil KatićMihovil Katić posljednjih šest godina vodi marketinšku agenciju Branche. Magistrirao je marketing na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Posebno ga zanima B2B marketing, content marketing i poslovna transformacija. Neki kažu da stoji iza transformacije ove stranice iz privatnog hobija u jedan od vodećih blogova ekonomske tematike u Hrvatskoj. On ustrajno odbacuje takve navode. Kontaktirajte ga ako su vam kupci druga poduzeća i želite biti u poziciji povećati količinu i cijenu po kojoj prodajete.


Ovo je članak iz nove serije, Gostujući članci.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: