Što je GameStop i zašto je važan? Lekcija s tržišta kapitala.

Š to je Gamestop

Tržišta kapitala ovih je dana uzdrmao GameStop, koji bi za mnoge aktere mogao biti i GameOver. Nekoliko je hedge fondova upalo u ozbiljne probleme. Jedna je aplikacija za trgovanje obustavila trgovanje GameStopom i morala se dokapitalizirati, dijelom i uslijed narušenog povjerenja malih investitora koji su joj glavni klijenti. Reakcije su bile snažne s obje strane političkog spektra. Evo što se zapravo dogodilo.

ŠTO JE GAMESTOP I Š O SE DOGODILO

GameStop je američki lanac trgovina videoigrama, potrošačkom elektronikom i promotivnim proizvodima povezanim s igrama. Kako je njihov poslovni model bio tradicionalno vezan uz fizičke medije te brick-and-mortar trgovine, u posljednjih su nekoliko godina doživjeli pad prihoda i dobiti. Međutim, bili su niskozadužena kompanija te su i tijekom koronakrize zadržali dostatnu razinu likvidnosti.

Hedge fondovi su se, s druge strane, kladili na pad cijene. Oni su vidjeli kompaniju koja je imala poteškoće u prilagodbi na nove obrasce ponašanja kupaca i sve veći udio prodaje igara za download preko platformi kao što su Xbox Live, PlayStation Network, Nintendo eShop ili Steam. Njihov masivni short primijetili su neki članovi subreddita r/wallstreetbets (dalje: WSB), koji sebe opisuje “kao 4chan koji je osnovao Bloomberg terminal”.

ZAŠTO JE GAMESTOP DOŽIVIO NAGLI RAST

Nakon što je investitor Ryan Cohen iz RC Venturesa u dvije kupovine stekao gotovo 13% udjela u GameStopu i obećao promjenu poslovnog modela prema potpuno digitalnom biznisu, cijena dionice GameStopa je počela rasti. Od cijene oko 5 dolara po dionici sredinom kolovoza, kraj godine je dočekala na nešto manje od 20 dolara. Na WSB-u su se počele pojavljivati analize koje su smatrale da je fer cijena daleko viša. Hedge fondovi se još nisu počeli meškoljiti. A onda je, potaknuta velikim interesom, cijena počela rasti do tri znamenke.

Naš povremeni gost bloger Tomislav Vuk ističe: “Treba razumjeti pozadinu čitave kulture koja stoji iza ovog poduhvata. Na Redditu je osvanulo otvoreno pismo u kojem mladić navodi kako se još sjeća krize iz 2008. i kako je to loše utjecalo na njegovu obitelj.” Opisuje profil ovih novih investitora: “Prema komentarima koje sam vidio, duh starog 4chana još uvijek živ. Iako su na Redditu, oni sebe i dalje vide dijelom tog kruga. To su ogorčena, inteligentna djeca i mladež spremna riskirati i čitavu ušteđevinu samo da se osvete sustavu koji preziru. Sebe smatraju borcima protiv globalizma.”

ULOGA HEDGE FONDOVA I TRŽIŠTA KAPITALA

Pitate se zašto je ovaj događaj toliko odjeknuo na financijskim tržištima i srušio burzovne indekse? Financijski analitičar s iskustvom rada sa složenim i derivativnim financijskim instrumentima, Hrvoje Kaveljević, ističe: “Kod dionice izlistane na GME (Gamestop) radi se o kompaniji baziranoj na klasičnoj prodaji, koja ima poslovni model s relativno visokim troškovima fizičkih prodajnih mjesta i niskim maržama od prodaje fizičkih igara. To je, uz povećanje online prodaje igara, umirući poslovni model. Sofisticirani ulagači, koji su zauzeli kratke pozicije, zauzeli su ih na temelju stvarnih pokazatelja kompanije koja vrlo vjerojatno ide prema bankrotu.”

Hedge fondovi su ipak, prema nekima, ostali previše izloženi. Signali su postojali i ranije, oni ih nisu prepoznali i sada plaćaju cijenu. Da nije sve tako jednostavno, objašnjava i Kaveljević: “Stara je izreka da tržišta mogu ostati mnogo duže iracionalna nego što tvoj bankovni račun može ostati solventan. Prilikom zauzimanja tzv. kratke pozicije (short position) rizik je mnogo veći nego kod klasičnog kupovanja dionice kako bi se ona posjedovala kao investicija, odnosno tzv. duge pozicije (long position). Ako pogriješimo pri zauzimanju duge pozicije, maksimalni je rizik ide do potpunog gubitka uloga u tu dionicu. Primjerice, ako kompanija potpuno propadne i izgubi svu vrijednost. No, kod kratke pozicije gubitak je neograničen i stoga je ova pozicija krajnje rizična.”

SHORT SQUEEZE I ROBIN HOOD KOJI TO NIJE

Zašto je tome tako? Naime, kod kratke pozicije posuđujete dionicu i odmah je prodajete po trenutnoj cijeni (npr. 10 kuna). Računate da ćete je kasnije, kad pojeftini, moći ponovno kupiti po nižoj cijeni (npr. 5 kuna) i time vratiti posuđenu dionicu. No, ako cijena unatoč tome naraste, vaš je gubitak (ako je nepokriven) zapravo neograničen, jer cijena može rasti i prema gore (npr. na 15, 50 ili 1000 kuna). Hedge fondovi su masovno shortali GME, i dogodilo se najgore moguće: short squeeze. Ovaj termin označava situaciju u kojoj su sudionici u kratkoj poziciji (short) natjerani kupovati vrijednosnicu po visokoj cijeni da ograniče nastale gubitke. To cijenu dodatno gura prema gore i kreira još veće gubitke.

Nakon što su tržišni indeksi poput Dow Jonesa u srijedu, 27.1. potonuli za 1.5%, a S&P 500 za gotovo 2%, javile su se i prve zabrane trgovanja. Ironično je da je RobinHood aplikacija, koju su mali ulagači masovno koristili za kupnju GME, a čiji je moto “demokratizacija financija za sve”, u četvrtak, 28.1., onemogućio kupnju GME za svoje korisnike. Za petak, 29.1., najavili su da će omogućiti ograničenu kupnju. To je izazvalo snažnu pobunu njegovih korisnika. S druge strane, i komunikacijska platforma Discord je zabranila WSB-ov kanal, ali zbog nepriličnih komentara.

Američka komisija za vrijednosnice i burzu (SEC) obznanila je da prati ovu neuobičajenu situaciju. Pitanje je kako će reagirati komunikacijske platforme i hoće li obustavljati isporuku svojih usluga ako budu korištene za trgovanje GME-om. Kako ističe Ivan Stojanović iz Trading Rooma: “Nije sve tako crno-bijelo. Regulator, štiteći brokere, štiti i njihove klijente, jer svi su likvidni samo do neke točke.” Može se dogoditi da, u slučaju bankrota hedge fonda, platforma za trgovanje mora podmiriti nastali gubitak.

ZAŠTO JE OVAJ DOGAĐAJ VAŽAN ZA NAS, I ŠTO OČEKIVATI U BUDUĆNOSTI?

Posljedice ovog događaja bit će vidljive tek kad se on rasplete do kraja. Međutim, radi se o neviđenom presedanu koji će odrediti politiku ponašanja različitih aktera u budućnosti: od regulatora, preko tech kompanija i hedge fondova. “Ovo je dobar primjer da se prisjetimo da tržišna cijena bilo koje imovine u kratkom roku može značajno odstupati od stvarne vrijednosti. Svi se sjećamo pada cijena nekretnina nakon financijske krize 2008. godine ili pada cijena dionica. Neki se sjećaju i dot-com balona nastaloga krajem devedesetih. 2021. nam je tako donijela tržišni ekstrem koji po iracionalnosti nadmašuje čak i Bitcoin maniju”, upozorava Kaveljević.

Da je GameStop ludnica više od financijskog fenomena, zaključuje i Vuk: “Iako su mnogi zaradili na ovom slučaju, prije svega im je do slanja poruke, to je glavno obilježje hacktivizma.” Ovaj nas slučaj podsjeća da je financijska pismenost izuzetno važna. Svaki građanin, a posebno poduzetnik, mora baratati osnovnim financijskim terminima i razumjeti osnovna burzovna kretanja. U tom smislu, predlažem da najprije riješite ovaj test znanja o opcijama. A ako želite saznati više o opcijskim strategijama i trgovanju opcijama, možete se prijaviti i na ovu specijaliziranu radionicu.

Na koncu, razvoj je internetske komunikacije doveo do paradigmatskih promjena. Grupe i forumi na društvenim mrežama predstavljaju egzistencijalnu ugrozu za velike igrače, koji su uživali dugo vremena u visokim naknadama. Ovaj je događaj navijački popratio čak i Elon Musk. GameStop nije jedini: WSB ima istu strategiju i s kompanijama AMC and Bed Bath & Beyond. Jedno je sigurno: za mnoge će to biti lekcija o trgovanju. Nekima jeftina, a nekima veoma, veoma skupa.

Short to Squeeze
Događaj je već postao meme. Osobito ako ste RHCP generacija.

Napomena: Ovaj je članak posljednji put osvježen 29. siječnja 2021., u skladu s najnovijim dostupnim informacijama.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: