Geopolitika ide dalje: najava rasta cijena nafte

Glavna svjetska valuta i cijena nafte

Taman kad smo pomislili da su tržišta se malo zasitila svog seek and destroy raspoloženja, potaknutog visokim turbulencijama u bankarstvu, evo nam podsjetnika da je geopolitika jako važna. Nedavno sam istaknuo da smo usred promjene paradigme: globalne, ekonomske, pa i moguće ideološke, koja se naslanja na upravljanje i nastanak koronakrize. Zato treba biti spreman na različite scenarije i u ovo vrijeme raditi na prilagodljivosti i agilnosti. U svemu tome ne čudi da određen dio tržišnih sudionika pronalazi rupe u sistemu pa nastoji iskoristiti slabosti drugih i tako profitirati. U nastavku provjerite zašto raste cijena nafte i kome dolar kao glavna svjetska valuta više ne odgovara?

OPEC+ OTEŽAVA SMIRIVANJE INFLACIJE

Cijena nafte je oštro skočila. Trenutno se nalazi na preko 6 % u odnosu na jučer. Budućnosnice sirove nafte (WTI) su u ponedjeljak, 3. travnja popodne na 80,3 dolara po barelu (bili su i na 81,7). Tržište probavlja informaciju da je OPEC+ odlučio smanjiti proizvodnju od više od milijun barela dnevno. Sjetimo se da je usred oluje u ožujku nafta pala na 65 dolara po barelu.

Baš kad se inflacija u dijelu energenata smirila, ovaj potez OPEC+ zemalja komplicira izglede za smirivanje inflacije i situaciju oko kamatnih stopa. Naime, ulagači su se kladili da će ublažavanje cjenovnih pritisaka centralnim bankama dati prostor za pauziranje trenutnog ciklusa pooštravanja financiranja.

Sjetimo se da smo nedavno analizirali kinesko nastojanje za globalnom dominacijom te da bi joj na ruku išlo daljnje ekonomsko slabljenje Zapada. To bi najlakše išlo preko probuđivanja (ili nove runde) inflacije. Pa, evo je iza ugla, ako se ostvari scenarij da će nafta uskoro ponovo na stotku.

DOLAR PRESTAJE BITI GLAVNA SVJETSKA VALUTA?

Analitičar i bloger Eddie Domnez izdvojio je nekoliko geostrateških kretanja vezanih uz energetiku koja se čine važnim za razumijevanje ključnih aktera:

Hoće li dolar sutra prestati biti glavna svjetska valuta? Neće, naravno. To su dugoročni procesi, a ovi napori ne moraju uroditi plodom. Stoji da se drugi izazivači nastoje osamostaliti od ovog sustava. U kratkom roku, važno je da će inflacija potrajati dulje nego se mislilo bez skoka cijena nafte. No, pitanje je mogu li centralni bankari biti toliko tvrdi da namjerno i naglo izazovu tvrdo slijetanje?

Očekujemo korporativne rezultate kroz 10-15 dana za prvi kvartal 2023. Ako se naznači recesija u prihodima i dobiti, centralni bankari neće tako lako donijeti odluku o daljnjim povećanjima kamatnih stopa.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: