Suprotno tržišnim očekivanjima, nema pada inflacije u SAD-u do kraja godine!

Inflacija neće pasti u Americi

Je li došao kraj inflaciji u najvažnijoj svjetskoj ekonomiji? Ako promotrimo indeks potrošačke inflacije (CPI) na međugodišnjoj razini, vrlo je vjerojatno da inflacija neće pasti. Na to mi je pozornost skrenuo naš najbolji ekonomski analitičar, Ivica Brkljača.

ZAŠTO TREBA VJEROVATI BRKLJAČI

Prije analize, mala digresija: Ivica je, uz Nenada Bakića, vjerojatno bio jedini analitičar koji je prognozirao prekid recesije. Mislim na višegodišnju recesiju koja je u Hrvatskoj započela 2008., a potrajala je predugo zbog pogrešnih ekonomskih politika kod više hrvatskih vlada. Tomu je sad gotovo deset godina. Smatram da njegove prognoze treba uzimati vrlo ozbiljno.

Bank of America stopa inflacije u SAD-u
Grafikon 1. Projicirani iznosi međugodišnje stope inflacije u SAD-u (CPI) nakon srpanjske objave
Izvor: Bank of America
Rješenja za međugodišnju stopu inflacije u SAD-u
Tablica 1. Iznosi stope inflacije u SAD-u na kraju 2023. (YoY) ovisno o prosječnoj mjesečnoj stopi
Izvor: Serdarusic.com

Pogledajmo grafikon koji je izradila Bank of America, a na kojeg me upozorio Ivica. Proveo sam i samostalne izračune te dobio rješenja, na temelju mjesečne stope promjene CPI indeksa do kraja godine, kako će međugodišnja stopa inflacije biti sigurno viša od 3 %, a može biti i 7 %. Razlog je vrlo niska baza kretanja CPI indeksa u zadnjih godinu dana, odnosno inflacija koja se događala u drugom dijelu 2022.

KAKO JE MOGUĆE DA AMERIČKA INFLACIJA NEĆE PASTI?

A mislili ste da FED-u ide dobro? Zapravo, zbog gore navedenog razloga, teško je očekivati da će inflacija uopće padati do kraja 2023. Osim niske baze, tom zaključku u prilog ide i rast cijena roba u zadnjih mjesec ili dva. Dobar dio toga dolazi od pretpostavke da je FED pri kraju ciklusa podizanja kamatnih stopa, za razliku od drugih centralnih banaka. O tome je danas pisao i Mario Gatara na Ekonomskom labu. To je već dovelo do slabljenja dolara (tzv. kamatni diferencijal), što je dalo zamah burzovnim robama za rast u posljednjih nekoliko mjeseci.

Dodajmo tomu da su cijene žitarica znatno porasle zbog ruskog napuštanja sporazuma oko izvoza žitarica. Cijene nafte su se stabilizirale i posljednjih tjedana rastu. Ne zaboravimo da se inflacija prelila u područje usluga i da ćemo je puno teže staviti pod kontrolu.

Stoga se može zaključiti da FED neće tako lako moći proglasiti pobjedu, jer ciljana inflacija od 2 posto je poprilično daleko. Sutra navečer čut ćemo više o svemu iz usta najinformiranije osobe o ovoj temi na svijetu, Jeromea Powella. Jasno je da, zbog velike ovisnosti globalnog financijskog sustava o dolaru te utjecaja stanja u SAD-u na prilike u Europi, ni ona ni Hrvatska ne mogu biti odvojene od američke realnosti.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: