Inflacijski dan: čeka li nas prekretnica?

Inflacijski dan

Danas poslijepodne, iza 14.30 sati po srednjoeuropskom vremenu, saznali smo kolika je bila inflacija u siječnju za SAD. Izvještaj o zaposlenosti i nezaposlenosti, objavljen tradicionalno na prvi petak u mjesecu, pokazao je i dalje veliku potragu za novim radnicima. Tržište se, dakle, nalazi u stanju prekretnice. Zašto je ovaj valentinovski inflacijski dan toliko važan, i koje bi mogle biti posljedice novih brojki?

KOJI SU BILI MOGUĆI SCENARIJI NA INFLACIJSKI DAN?

Najočekivaniji scenarij je bio da će inflacija pasti na razinu između 6 % te 6.3 %. Govorimo dakle o CPI indeksu, odnosno indeksu potrošačkih cijena s promjenom na međugodišnjoj razini. On označava promjenu u određenom mjesecu tekuće godine u odnosu na isti mjesec prethodne godine (kratica yoy, year-on-year). Pogledajte očekivanja koja dolaze iz JP Morgana, gdje radi naš strateg, rođeni Zagrepčanin Marko Kolanović.

U slučaju da se dogode rubni scenariji, JP Morgan je prognozirao sljedeće:

  1. Crni, da inflacija bude povećana iznad 6,5 %, očekuje se pad indeksa S&P500 od oko 2,5 do 3 posto na dnevnoj razini.
  2. Bijeli inflacijski scenarij ispod 6 %, koji bi podigao S&P500 za isti postotak kao crni scenarij, samo u drugom smjeru.
Inflacijski dan
Grafikon 1. Vjerojatnosti za četiri scenarija visine inflacije te reakcija S&P500 indeksa
Izvor: JPMorgan, Bloomberg

Ovaj grafikon preuzeo sam iz današnje kolumne dragog mi Johna Authersa s Bloomberga.

INFLACIJA USPORILA, KAMATNA OČEKIVANJA PORASLA

Većina čitatelja već zna što se dogodilo, kao i kako je tržište odreagiralo. Inflacija je usporila na 6,4 % na godišnjoj razini, dok se na mjesečnoj razini povećala za 0,5 % (u odnosu na prosinac).

Ono što je u duljem roku važnije nije, naravno, promjena na dnevnoj razini. Zadnji izvještaj o nezaposlenosti i zaposlenosti podigao je očekivanja o najvišoj temeljnoj kamatnoj stopi FED-a, koja služi kao orijentir i svim drugim središnjim bankama.

Prije desetak dana očekivao sam da će euro rasti te da bi se mogao kretati prema 1,15 u odnosu na dolar. To je prošle nedjelje prenio i Branimir Perković s Indexa, u svom osvrtu na narodne obveznice.

PONOVNO JAČANJE DOLARA?

Nisam više toliko siguran u taj scenarij. Naime, očekivanja da će ove godine započeti FED pivot gotovo su u potpunosti iščeznula. To povećava šanse da valutni par euro-dolar (EUR/USD) neće prijeći razinu od 1,10 u bliskoj budućnosti te da će se nastaviti kretati prema jačanju dolara. Tako bi euro mogao potonuti na 1,00-1,05 u ovoj godini.

Meko slijetanje je i dalje moguće, iako treba uzeti u obzir da su korporativni izvještaji pokazali pad dobiti. Iz FactSetovoga izvještaja od 10.2.2023. vidljivo je da se 12-mjesečni unaprijedni (forward) EPS, označen crnom linijom, podvlači pod trend kretanja S&P indeksa. Takvo što u pravilu naznačuje pad S&P500.

S obzirom na sve navedeno, odustajem od scenarija za EUR/USD prema 1,15.

Razvoj događaja u kojem inflacija usporava, nezaposlenost je niska, a zaposlenost i dalje visoka, daje FED-u za pravo da nastavi sa svojom kampanjom podizanja kamatnih stopa. Isto tako, u tom scenariju mogli bismo puno dulje ostati na toj razini. Jerome Powell to opisuje kao higher for longer.

Na ovaj inflacijski dan brojke, očito, imaju snažni higher love. Pa čekamo nekog novog Marqueza da napiše “Ljubav u doba visokih kamatnjaka”.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: