Je li ovo točka infleksije za eurozonu? (pitanje desetljeća: Guttenberg ili Patriot?)

Izbor riječi upućivao bi autorovo široko znanje ili tako nešto slično. Ustvari, autor se pokušava dovinuti misli o budućnosti eurozone jednog od najpoznatijih svjetskih investitora, Georgea Sorosa, koju je izrekao ovog vikenda u Italiji na jednoj konferenciji.

Eto, čak i g. Rohatinski u svom oproštajnom govoru razmatra pitanje koje se kao debata vrti mjesecima u Europi: štednja (Njemačka) ili rast (svi ostali)?

Po svojem dubokom uvjerenju, pritom se izlažući riziku da čak kažem i glupost, ne slažem se s kritikom koju je g. Soros uputio gđi Merkel.

Njemačka zaista jest možda na pragu ostvarenja cilja svoje dominacije u Europi, koju Soros čak i zadirkuje nazivom “Hinterland”, pritom žestoko kritizirajući Njemačku da je sama kriva za nastalu situaciju dužničke krize u Europi.

Malo povijesti za g. Sorosa i sve ostale: američki plan s početka milenija glasi ovako: “Svi Amerikanci trebaju živjeti u svojem domu”. Tko ne bi podupro ovakvu humanu ideju?

Na žalost svih onih koji nisu shvatili o čemu se radi, to je značilo da smo svi mi, koji eto, prihvaćamo američki dolar kao ultimativno sredstvo plaćanja (čitati: NAFTA), a najveći dio svjetske trgovine se obračunava u dolarima, zaista i platili onaj američki san.

Mi smo financirali prihvaćanjem dolara taj američki san. Dolar je u prošlom desetljeću prešao put od 0,80 dolara za jedan euro do 1,60 dolara za jedan euro, pritom nekoliko puta mijenjaći srednjoročni trend.

Poznato je svim čitateljima da sam ja, kako bi trgovci rekli, BULLISH ili LONG na dolaru, a BEARISH ili SHORT na euru. Dok Kina ne napravi flotu (usput budi rečeno, SAD je donijela stratešku odluku da udio svoje mornaričke prisutnosti poveća na 60-40 u korist Pacifika u odnosu na Atlantik, s dosadašnjih 50-50, a to je veeeeelika promjena).

Dakle, razlog moje oklade na dolar u odnosu na euro (op. trgovci vole izraze kao “GREENBACK” za dolar i “SINGLE CURRENCY” za euro, ja ih ovdje pišem da možete pratiti i strane medije možda s više razumijevanja) leži u tome što:

– Eurozona ima nejedinstvenu fiskalnu politiku (a izborom Hollandea to će potrajati)

– jednu jedinu ozbiljnu i odgovornu zemlju (Njemačku) od koje svi traže da ih ona iskupi tiskanjem novog novca kako bi se neizbježno odgodilo (op. prošli tjedan singapurski guverner oštro je kritizirao EU i EMU čelnike praktički tražeći da se prihvati realnost i devalvira euro)

Naime, Soros tvrdi da je štednja loš put. Njemačkoj se stavlja pritisak na vrat zbog povijesne odgovornosti (o tome je čak i Joschka Fischer govorio prije par dana) da mora prihvatiti euroobveznice (čitaj: tiskanje novca, tj. eura). Izdavanjem takvih obveznica iskupile bi se postojeće zadužene zemlje na račun dobrog rejtinga Njemačke prvenstveno. Dug bi se vraćao iz zajedničke vreće kojoj bi najviše pridonijeli – Nijemci.

Hrvati i Slovenci suosjećaju s Nijemcima jer su imali takvo iskustvo u bivšoj državi.

Nisam dolarofil nit germanofil, samo pokušavam biti realan, razmišljajući o svojoj obitelji i prijateljima.

Savjet ne tražim niti bih ga dao: euro će se kretati u rasponu 1,23-1,27 sljedeća dva tjedna iščekujući rezultate grčkih izbora. Ovaj tjedan će EUR/USD ići prema 1,27, pa će to biti dobra prilika za novu kupnju dolara. Po mogućnosti, kreditom u eurima.

Cijelu sliku pokvario je katastrofalni prvi petak u lipnju. Podaci govore da je nezaposlenost Amerike u porastu i sve upućuje na novo tiskanje (op. američka terminologija je “QE” što dolazi od “quantitative easing”, što doslovno znači da FED popušta i “ukrcava” u svoju bilancu potraživanje od banaka na način da je “popustio” novu količinu novca).

To dovodi do mogućnosti da se EUR/USD kratkoročno vrati na razinu od 1,30-1,34.

Najiskrenije, moja oklada je: Grčka izlazi iz eurozone, kako god zna i umije do kraja godine, a zakon o povratu na srednju vrijednost (Law of Mean Reversion) dolazi na svoje. Ove razine cijena dionica su previsoke (op. nisam mogao vjerovati da zaista ima budala koje su htjele kupiti dionicu Facebooka na 38 dolara, pa to je beskrupulozno, bezobrazno i nevjerojatno).

Jedan me je čitatelj zamolio za malo slika koje bi pratile moje tekstove. Prihvaćam kritiku i odgovaram na pitanje iz naslova: nije. EUR/USD ide u dugoročnom cilju/ trendu u spuštanje vrijednosti za još 20 posto najmanje.

G. Soros je špekulant s pozicijom moćnog utega i on svojim govorima praktički najavljuje na što se kladi. Pratim ga dosta godina i dosad je bio u pravu. On se kladi na – dolar.

Tu se slažemo. Ne slažem se da EMU treba tiskati nove eure jer se Europljani trebaju pomiriti da nema više tako raspoloženih koji će plaćati njihovo iživljavanje i praktički – teška riječ – pornografski način života. Preskupi smo, a htjeli bismo da nam djeca – robovi i dalje osiguravaju stil života.

Po čemu je Amerika bolja da to smije?

Jednostavno, samo vas pitaju: “Izaberi: Guttenberg ili Patriot?”

Savjet ne tražim niti bih ga dao: Guttenberg. (Sliku si možete sami predočiti ;-)

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo:

6 thoughts on “Je li ovo točka infleksije za eurozonu? (pitanje desetljeća: Guttenberg ili Patriot?)

 1. g hrvoje….nadamo se da ste položili……znači samo dolar…..a kako mislite da će završiti euro i euro zona do kraja godine….vaše mišljenje……kolike su šanse za propast eura.i europskih banaka (i naših)..i kako bi to trebalo izgledati…..kaos ili orgnizirano…

 2. g hrvoje….molimo vaše daljnje komentare vezano za razvoj događaja oko eu i eura….što slijedi dalje…nakon pomoći španjolskoj….do koliko dolar može rasti dalje u odnosu na druge valute

 3. g hrvoje….molimo vaše daljnje komentare vezano za razvoj događaja oko eu i eura….što slijedi dalje…nakon pomoći španjolskoj….do koliko dolar može rasti dalje u odnosu na druge valute…što slijedi dalje s europskom krizom

 4. g hrvoje……nema vas…..valjda ste položili…..čekamo vaše komentare…

  1. Negdje sam napisao već da rezultate očekujem krajem srpnja. Ispit je bio jako težak, a vjerojatnost da ću pasti je već od one da prolazim.

   Š to se tiče daljnjih događanja, mogu samo ovako taksativno i brzinski, jer sam poprilično iscrpljen:

   – očekujem EURUSD (nakon što sam najavio 1,27, nakon 1,22) da testira ponovno razinu 1,22 do kraja lipnja
   – iako tržište očekuje bombastične najave s G-20 sastanka u Meksiku, ne bih se ufao u ništa bolje od “šuć-muć-pa-prolij” proglasa
   – španjolske obveznice premašile su famoznu granicu od 7%, što znači da 100 milijardi bilo čega nije dovoljno (op. nevjerojatno je da danima nitko ne zna ni točan iznos niti uvjete po kojima se Š panjolsku iskupljuje, ovo je tragikomedija)
   – Nijemci će morati kad-tad pristati na GUTTENBERG model (čitati: tiskanje novca) kroz modus operandi zvan “euroobveznice”, i to prije nego kasnije, vjerojatno već u srpnju, što na hrvatskom znači da će za privatne dugove garantirati sada svi, pa će postati javni i sveeuropski (čitati: njemački)

   Zaključak je da se Europa sve više s ovakvim klimavim političarima, a imamo ih i mi na izvoz, izgleda na močvaru.

   Eto, oprostite na težim izrazima, ali to je tako.

   Da se razumijemo, nisam zaljubljen u dolar, samo što u ovim danima prinos na američke obveznice je rekordno nizak jer svi bježe u sigurnu luku, bez obzira što će i Amerikanci pokrenuti novu rundu QE br. 81245324 i tiskati novu količinu dolara. Ipak se radi o izbornoj godini, a Obama pobjeđuje opet.

   Obama je izvrstan predsjednik za vrijeme koje je ispred Amerike, a to je veliki rat s Kinezima.

 5. g hrvoje molimo vaše daljnje komentare na situaciju i dakako prosudbe…..

Comments are closed.