Kako povećati primanja zaposlenih bez velikog rasta troškova?

Kako povećati primanja zaposlenika

Kako smo mogli čitati u posljednjem izvještaju DZS-a, prosječna mjesečna isplaćena bruto plaća za ožujak 2023. iznosila je 1556 eura. U odnosu na isti mjesec prethodne godine to je nominalno više za 13,5 %. Istovremeno, neto plaća je nominalno viša za 11,9 %, a realno za svega 1,1 %. Iz toga možemo iščitati da bruto plaće rastu brže nego neto plaće, jer su više plaće ujedno sve više oporezovane. Realno je radnik od 13,5 % povećanja iznosa osjetio samo 1,1 % poboljšanja u standardu. Nameće se pitanje: kako povećati primanja zaposlenika s jedne strane, a spriječiti drastično povećanje troška poslovanja s druge strane?

KAKO POVEĆATI PRIMANJA ZAPOSLENIKA, ALI NE I TROŠKOVE

Tajna je u dobrom računovođi. Vjerni će se čitatelji sjećati da inzistiram da nikad ne štedite na računovođi. Kvalitetan ured ili servis će vam uštedjeti mnogostruko više, a još ćete i mirnije spavati. Oni će vam savjetovati da, gdje možete, iskoristite mogućnosti koje vam pružaju porezni propisi. Da to ilustriram, napravio sam simulaciju gdje se razmatra zapošljavanje radnika u Zagrebu.

Kandidat ima dvoje djece, od kojih je jedno vrtićke dobi. Poslodavac razmišlja takvom radniku ponuditi plaću od 1.750,00 eura bruto. Vidjet ćemo da pripadajuća neto plaća iznosi 1.328,01 eura, zahvaljujući poreznim olakšicama za djecu. Ponuda se ne čini loša, zar ne? Za taj iznos, ukupan trošak zaposlenog bio bi nešto više od 2.000,00 eura mjesečno.

No, kvalitetan računovođa predložit će vam da radniku ponudite i opciju niže bruto plaće, od samo 1.147,97 eura. Ipak, radniku biste sve zajedno mogli isplatiti čak 1.609,73 eura na račun (gotovo 300 eura više), a dodatno bi imao i plaćenu policu dopunskog zdravstvenog osiguranja. Kako je to moguće?

Izračun plaće bez i s ugovorenom naknadom troškova
Tablica 1. Izračun plaće bez ugovorene naknade troškova i s ugovorenim naknadama
Izvor: Serdarusic.com

PROUČITE SVE OPCIJE I EDUCIRAJTE ZAPOSLENIKE

Kao što vidimo iz gornje simulacije, radnik bi dobio naknadu za simulirani trošak najma stana u iznosu od 550,00 eura. Uz to, nadoknadio bi mu se trošak prehrane u iznosu od 66,36 eura te vrtića za dijete u simuliranom iznosu od 75,00 eura. Iznosi ne predstavljaju stvaran slučaj, ali bi trebali okvirno odgovarati stvarnosti. Znači li to da svi poslodavci trebaju nuditi ovakav paket?

Naravno da ne, ovo je samo ilustracija. Nadalje, u ovom će slučaju radnik imati nešto niže uplate u mirovinski sustav, a samim time i nižu osnovicu za izračun mirovine. No, za to postoji lijek: s radnikom možete ugovoriti da za njega uplaćujete u treći mirovinski stup, gdje su prosječni ostvareni prinosi dosad znatno nadmašili drugi stup. A na ulog u treći stup radnik može ostvarivati i državne poticaje.

Važno je razgovarati s potencijalnim zaposlenicima o paketu koji bi im najviše odgovarao, ovisno o njihovoj životnoj situaciji te ih educirati o svim prednostima i nedostacima pojedine opcije.

Na sve potencijalne pogodnosti koje možete iskoristiti može vas uputiti kvalitetan računovodstveni ured. Tako bih svim poduzetnicima u Zagrebu preporučio Brojeve, a u Splitu i okolici TT Ekonom. Znam da svojim klijentima javljaju važne promjene propisa te pomažu najbolje iskoristiti ovakve opcije.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: