Kako možete prepoznati da vas netko pokušava uvući u Ponzi shemu?

Ponzi shema kako je prepoznati

Ponzi sheme postoje barem dvije stotine godina. Njihova je posebnost da obećavaju velik prinos za investitore uz minimalan ili nepostojeći rizik. Takvo što, naravno, ne postoji. Malo je poznato da ih je prvi opisao Charles Dickens, u novelama Martin Chuzzlewit i Mala Dorrit sredinom 19. stoljeća. Ime su pak dobile po najpoznatijoj ovakvoj shemi iz 1920., koju je organizirao drugi Charles, koji se prezivao Ponzi. Kako funkcionira Ponzi shema i koji su rani znakovi po kojima ih možete prepoznati?

KAKO FUNKCIONIRA PONZI SHEMA?

Ukratko: prevarant nagovori Janka da uplati tisuću eura i obeća mu 20 posto prinosa dogodine, bez rizika. Onda nakon pola godine nagovori Marka. Obeća mu isti prinos za njegovih dvije tisuće eura. Kako ima ukupno 3.000,00 eura, isplati Janku njegovih 1.200,00 eura. Sad ima 1.800,00 eura i može tražiti iduću žrtvu, a lijep dio novca zadržati za sebe.

Investopedia napominje: “Kompanije koje koriste Ponzi shemu fokusiraju svu svoju energiju na privlačenje novih klijenata koji će investirati.” Dakle, ovdje nema pravog poslovnog modela ili poslovnih aktivnosti, izuzev onih potrebnih za prijevaru. Ključ je u pronalasku novih žrtvi, od čijih će se uloga isplaćivati početni ulog i dobit za stare žrtve. Prije ili poslije, krug se počne sužavati i shema se raspadne.

KAKO PREPOZNATI DA VAS NETKO POKUŠAVA UVUĆI

Vrlo je vjerojatno da vam je u životu prezentirana barem jedna Ponzi shema. Štoviše, ako ste zaposleni u Republici Hrvatskoj, gotovo sigurno ste dio jedne od njih. No, pogledajmo koje se rečenice najčešće koriste da bi vas netko uvukao:

“Dobra lova, nema rizika.”

Ako vam netko obećava bajkovite prinose od 15, 20 ili 30 posto bez rizika, dvije su mogućnosti. Prva: nije svjestan rizičnosti poslovanja. Druga: bezočno laže. Rizik uvijek postoji. On je možda jako, jako nizak kod osiguranih štednih depozita koji zato nose relativno nizak prinos. Zato je ova rečenica jedan od znakova da je Ponzi shema u pitanju.

“Dobit je zagarantirana.”

Provjerite malo detaljnije ta jamstva. Vrlo vjerojatno iza njih ne stoji ništa konkretno, osim izjave vlasnika ili nečeg bezvrijednog poput toga.

“Prilika traje još samo do sutra!”

Ako netko ne želi da ga previše provjeravate, ograničit će vam vrijeme da razmislite o ulaganju i istražite pozadinu njegovog poslovanja. Taktike oskudice (eng. scarcity tactics) možda su u redu kod ponuda vešmašina, kad prodavač želi isprazniti skladište. Ne i kod financijskih proizvoda.

“To je tehnologija budućnosti, zagarantirano!”

Nerazumljive ili komplicirane strategije, odnosno tehnologije često skrivaju šuplje priče. Čak će i uspješan startup, koji će po naravi biti jako rizičan, imati detaljne informacije o svojoj tehnologiji ili poslovnoj strategiji. Zbog velikih investitora, koje će radije loviti za rukav nego vaše roditelje sa skromnom ušteđevinom. Ova ili slične rečenice često se koriste kod digitalnih valuta, kovanica ili sličnih tehnologija.

“Donijet će nam 12 posto svake godine!”

Investicije su volatilne: dionice će jedne godine isplatiti manje, druge veće dividende. I obveznice, koje nose jednake kuponske kamate, mijenjat će cijenu ovisno o tržišnim prilikama. Zato budite sumnjičavi prema svim investicijama koje imaju jednake prinose svake godine.

“I Marko je već uložio deset tisuća!”

Marko je donio glupu odluku. Nemojte i vi.

JE LI VAŠA INVESTICIJA PONZI SHEMA?

Moguće je da ste već dio Ponzi sheme ako:

  • postoje poteškoće kod isplate “dobiti”
  • postoje problemi s papirologijom
  • radi se o investicijama u neke obveznice ili dionice, a osoba ili društvo nije registrirano kod HANFA-e
  • vam nude popust ili drugu, još bolju priliku nakon što se požalite na poteškoće
  • nema investicijskog prospekta ili drugog dokumenta koji pojašnjava investicijsku strategiju
  • vlasnik ili posrednik naglašava glamurozni životni stil i obećava isto ako se uključite s još više novca
  • financijski izvještaji za vašu investiciju ne postoje ili se ne poklapaju sa stvarnošću.

Uvijek preispitujte investicijske prilike. Ako je nešto previše dobro da bi bilo istinito, nije.

VAŽNOST FINANCIJSKOG OPISMENJAVANJA

Na koncu, svaka Ponzi shema, poput one Bernieja Madoffa, samo potvrđuje važnost financijskog opismenjavanja. Nadam se da ćemo u budućnosti pronaći način da se izvučemo i iz najveće Ponzi sheme u koju smo uključeni: prvog mirovinskog stupa. Postojeće mirovine (isplate) financiraju budući umirovljenici, što je školski primjer.

A svaka Ponzi shema se, kao što smo naučili, prije ili poslije – urušava.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: