Što smo naučili iz ove godine, i što očekivati u 2021.?

Kako se pripremiti za 2021.

Prijelomna 2020. godina je na izmaku. Premda sam upozorio još krajem 2019. godine da će godine debelih krava neminovno proći, nitko nije mogao očekivati globalnu pandemiju. S njom su se u našoj nevolji ujedinila i dva snažna potresa. Kako se pripremiti za 2021. godinu, koja nosi porast javnog duga i neizvjesni gospodarski oporavak? Donosim nekoliko prijedloga.

PORAST JAVNOG DUGA: MANJE RASTEREĆENJA

Najvažniji udar na gospodarstvo, iz perspektive javnih financija, odnosi se na porast javnog duga. Kako nismo dovoljno radili na povećanoj robusnosti javnih financija u povoljnom razdoblju, u pandemiji smo zabilježili snažan rast javnog duga. To podrazumijeva da kreditni rejting Hrvatske neće moći napredovati. Premda smo odnedavno u “čekaonici za euro”, veći javni dug znači veći rizik zemlje. Dakle, trošak duga neće moći padati kao što bi mogao da smo bili odgovorniji.

Osim toga, porast javnog duga znači i da će javne financije biti manje sklone smanjenju nameta kako ne bi ugrozile prihode proračuna. Bez smanjenja nameta nema dodatnog poticaja rastu gospodarstva, a ni veće atraktivnosti za ulagače. Nečinjenje u doba debelih krava moglo bi nas skupo koštati. S tim valja računati u narednoj godini, premda nije sve tako crno.

NEIZVJESNOST OPORAVKA: IZLAZAK IZ ČVRSTOG STISKA PANDEMIJE

Puno pretpostavki o izlasku iz recesije ovisi o tome kako će se kretati situacija s pandemijom COVID-19. Oporavak ne ovisi samo o brojkama u Hrvatskoj, već i u zemljama s kojima najviše trgujemo. Ono što znamo jest da će stisak ponešto oslabiti u vrijeme ljeta, no drugi je val bio znatno dugotrajniji od prvog i ostavio je teže posljedice. Mala i srednja poduzeća, koja su ranjivija na ovakve situacije, moraju raditi na agilnosti i fleksibilnosti u poslovanju. Da ne potonu u razdoblju smanjene aktivnosti, ali i da uspiju iskoristiti priliku čim se gospodarstvo otvori. To se prije svega postiže kroz kvalitetno upravljanje likvidnosti.

Za to je potrebno imati kvartalne, mjesečne, a nerijetko i tjedne planove. Jednom kad upadnete u lanac nelikvidnosti, veoma se teško izvući. U tome može pomoći i kvalitetna analiza i obavještavanje. O tome jesu li vaši postojeći i potencijalni kupci likvidni te kako stoje vaši partneri i dobavljači možete saznati preko konzultantske kuće Bon.hr. S njima sam krajem 2019. godine lansirao i potpuno novi, jedinstveni proizvod: procjenu vrijednosti za svako poduzeće u Hrvatskoj. Ona vam može pomoći da kvalitetnije pratite performanse svog, ili konkurentskog poduzeća, izvan statičnih računovodstvenih kategorija poput dobiti ili imovine.

Jačanje likvidnosti možete postići i kroz privremene mjere, poput prijave za COVID-kredite HAMAG-BICRO. U prijavi vam mogu pomoći, provjerite kako!

KAKO SE PRIPREMITI ZA 2021. I ŠTO NAKON POTRESA

Što još možete učiniti? Kako se pripremiti za 2021. godinu, posebno u svjetlu dvaju snažnih potresa? Premda će stvoriti pritisak na javne financije, oni mogu označiti prekretnicu u upravljanju dvama potpuno različitim područjima. Jednim, urbanim, koje je dugo bilo zatočeno u patu. Drugim, nerazvijenim i neizmijenjenim još od ratnih stradanja, koja napokon može dobiti kvalitetnu infrastrukturu. Moglo bi se dogoditi i da Petrinja i Sisak, kroz nekoliko godina, možda napokon budu revalorizirana s obzirom na izvrstan prometni položaj i relativno povoljno okruženje. Kroz taj kraj je planirana i brza cesta od Siska do Slunja.

Građevinski sektor ima priliku sudjelovati u projektima obnove koje je ionako trebalo napraviti. Desetljećima ruševna sela mogu biti ponovno izgrađena i ponuditi perspektivu za mlade. Nećemo se zavaravati, oporavak neće doći preko noći. No, i u Zagrebu i u Pokuplju imamo priliku ponovno promisliti svoje prioritete i zakoračiti u budućnost s nešto više hrabrosti.

Ovih dana obilježavam i 10 godina od početka pisanja ovog bloga, jednog od najdugovječnijih na temu financija u Hrvatskoj. Te 2010. sam još radio u banci i moja je namjera bila educirati: sad sam poduzetnik, no moja namjera ostaje ista. Želim vam svima mnogo blagoslova i uspjeha u novoj, 2021. godini!

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: