Dolar se umorio, kamatne stope blizu vrhunca?

Kamatne stope blizu vrhunca

“Umoran sam, prijatelju, umoran”, ponovio bi za Jasminom Stavrosom američki dolar. U posljednja je dva mjeseca, naime, izgubio dah. Krajem rujna bio je na razini od skoro 0,95 (u odnosu na euro), da bi se sada spustio na 1,05. Tu je zadnji put bio prije pet mjeseci, krajem lipnja. Evo kako su s time povezane kamatne stope i želja FED-a da izvede meko slijetanje.

KAMATNE STOPE BLIZU VRHUNCA?

Majke svih kriza koju su poneki zazivali neće se dogoditi u 2022. godini, pa se i dolar samim time ispuhao. Zašto? Pa, tržište učitava FED pivot, kojeg je i sam Jerome Powell prošli tjedan i potvrdio na prošlotjednoj konferenciji. Rekao je: “Ima smisla ublažiti tempo povećanja naših stopa kako se približavamo razini ograničenja koja će biti dovoljna za smanjenje inflacije. Vrijeme za ublažavanje tempa povećanja stopa moglo bi doći već na sastanku u prosincu”. “Opala!” reći će s nama ranije spomenuti Jasmin. To je velika najava!

Powell je ipak dodao da će konačna temeljna kamatna stopa možda biti malo viša od 4,6 %. Naime, ta je stopa naznačena u FED-ovim projekcijama iz rujna. Kvartalni sastanci na kojima se daju projekcije FED-a o ovoj stopi nazivaju se “dot-plot” sastancima. Jedan takav je ispred nas idući tjedan, odmah nakon objave podataka o američkoj inflaciji. Radi se o točkastom grafikonu (dot-plot) na kojemu su ucrtane projekcije svih guvernera FED-a za tu ključnu kamatnu stopu središnje banke.

Podsjetimo kako je FED u studenom podigao ciljani raspon stope za 0,75 postotnih bodova, na 3,75 % – 4 %. To je bilo šesto uzastopno povećanje stope. Ujedno, to je i četvrto uzastopno povećanje od 0,75 postotnih bodova, na razinu gdje nije bila od 2008.

AMERIČKA INFLACIJA USPORAVA

Usporavanje američke inflacije uz podatke da američka ekonomija neće u recesiju jer ima pluseve i u trećem kvartalu, kao i vijesti da su tvorničke narudžbe u SAD-u porasle više od očekivanog, PMI indeks se oporavio, a nezaposlenost je niska, dobre su vijesti za SAD i za cijeli svijet. Doduše, to je dovelo do ispuhivanja S&P indeksa. On je prošli tjedan bio došao do 4100 bodova, a sad se opet vratio na oko 4000.

Treba zabilježiti da je temeljna kamatna stopa FED-a (pa i kratkoročni prinosi) veća od desetogodišnjeg američkog prinosa do dospijeća (oko 3,6 %). To dovodi do pritiska prema dolje oko kratkoročnih prinosa (ili rasta dugoročnih). Vjerojatnije je prvo, jer FED uskoro kreće u politiku zaustavljanja podizanja kamatnih stopa. Pogotovo ako “ubiju” inflaciju, za što zasad imamo indikacije. No, pad cijena nafte dovodi do većeg raspoloživog dohotka. On pak može dijelom produljiti povišenu inflaciju. Ovo neumorno balansiranje i dalje drži Powella i prijatelje na trasi do mekog slijetanja.

Euro i japanski jen su već napravili neke pomake. Točnije je možda reći da se kralj dolar umorio. U takvoj situaciji nije neočekivano da se investitori zaštite i dijelom prijeđu u zlato i srebro, koji su profitirali zbog ovakvog razvoja događaja.

Hoće li kamatne stope po kojima ćemo se zaduživati u 2023. biti više, i koliko? Da to saznamo, nećemo stajati na verandi ni “brojati valove”, već s Jeromeom promatrati stopu američke inflacije.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: