Kartično plaćanje sve popularnije – jer je gotovina sve skuplja

Kartično plaćanje

U prethodnom sam članku načeo temu digitalnih valuta (CBDC). Danas je u fokusu gotovina i kartično plaćanje. Ako ste poduzetnik ili ste dio korporacije, jasno vam je da korištenje gotovine ne dolazi bez troška. Taj trošak raste iz niza razloga. Možda to nije popularno kazati, no gotovo dva desetljeća jeftinog novca na globalnoj razini (niske kamatne stope) dovele su do toga da financijske institucije manje zarađuju iz tog dijela poslovanja (kamatni prihodi), pa su se okrenuli nekamatnim prihodima. U taj dio poslovanja ulaze razne naknade. Trošak angažmana kapitala investitora koji odražava ukupni rizik nije magično nestao globalnim padom kamatnih stopa. Zato su taj dio financijske institucije nadoknadile – naknadama. Taj trošak je postojao i prije, samo se nije naplaćivao. Tako kartične kuće (i brojne banke) kod prihvata kartica drugih izdavatelja trebaju platiti naknadu drugoj kući. Postoje i drugi troškovi. Međutim, i posao s gotovinom ima različite vidove troška. Evo jednog primjera.

ANEGDOTA S EURIMA

Anegdota je to od prošlog vikenda. Vraćao sam se sa sinom s utakmice u subotnju večer kući, a dok smo hodali, zastao sam do bankomata i upisao iznos od 60 EUR. Kadli ono – 50 EUR, s apoenima 2×20 i 1×10. Gledam oko sebe da nije što palo, gledam u novčanice: 50 EUR. Odmah zovem i dobivam ljubazni Odjel reklamacija za kartično poslovanje. Ponovim radnju i dobijem – opet isto!

Zovu me povratno u ponedjeljak. Kaže mi opet ugodan i ljubazan glas da provjerim jesu li novčanice od 10 EUR slijepljene jer se to već dogodilo više puta. Bio sam uvjeren da nije to slučaj, a bar sam tri puta provjeravao. Ne budi lijen, otvorim novčanik, tu su redom složene. Potrudim se protrljati ih, kad ono: desetke slijepljene. Bilo mi je neugodno, no utješili su me da se ne živciram, jer se to već dogodilo. Još jedan dokaz da je gotovina skupa: koliko uzalud utrošenog vremena!

MOBILNO I KARTIČNO PLAĆANJE: TRENDOVI

Ako vas zanima koliko je stvarno popularno mobilno i kartično plaćanje, donosim kratak pregled trendova:

SMANJITE TROŠ KOVE PRIHVATA KARTICA

Za kraj, malo reklame. Određenom broju klijenata pomogao sam analizirati njihove provizije koje plaćaju jer koriste uslugu prihvata kartica te optimizirati troškove. Ne samo u odnosu na banke, nego i interno. Za kraj, napominjem da je AZTN prije nekoliko godina objavila publikaciju u kojoj ističe da su naknade za kartično plaćanje u Hrvatskoj više od prosjeka u EU. Sažetak pročitajte klikom na ove riječi. Preporučujem i HNB-ovu prošlogodišnju publikaciju o platinum karticama. A ako vas zanima kako i vama mogu pomoći u smanjenju kartičnih i drugih troškova, kontaktirajte me ovdje.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: