Kako dobiti financiranje ako nemate kolateral? Vodič za mala poduzeća.

Kolateral

Za početak, provjerite moj članak o 5k kreditne analize. U njemu ćete pronaći pet ključnih pitanja koje kreditori gledaju kad se odobrava kredit. Dobra vijest? Kolateral na tom popisu nije na prvom, već na četvrtom mjestu.

Kredit za malo poduzeće bez kolaterala svakako je izazovno dobiti, no on nije nužan. Razmotrimo stoga različite mogućnosti.

ŠTO NUDE NEBANKOVNE FINANCIJSKE INSTITUCIJE?

Kako navodi Svjetska banka, “primjeri nebankarskih financijskih institucija uključuju osiguravajuće tvrtke, fondova rizičnog kapitala (venture capital i private equity fondovi), mjenjačnice, organizacije za mikrokredite i zalagaonice”. Možemo tu dodati naravno različite prijenosnike, odnosno intermedijare koji su prisutni oko tržišta kapitala (brokeri, fondovi), kao i faktoring i eskont kuće. Svjetska banka ističe da “ove nebankarske financijske institucije pružaju usluge koje nisu nužno prilagođene bankama, služe kao konkurencija bankama i specijalizirane su za sektore ili grupe”.

Stoga, možete se obratiti i takvim financijskim institucijama koje nude kredite malim poduzećima bez kolaterala. No, imajte na umu da su kamatne stope u pravilu više u usporedbi s tradicionalnim bankama.

SUBVENCIJSKI KREDITI I PROGRAMI NERIJETKO NE TRAŽE KOLATERAL

Često su državne institucije i agencije poput kvazi-banaka. Imaju mandatne programe u kojima je njihova dužnost subvencionirati određene djelatnosti (npr. poljoprivreda). Postoje i različiti vladini programi koji nude kredite za male poduzetnike, često i bez kolaterala. Ovi programi su obično dizajnirani za podršku novim ili manjim poduzećima.

U Hrvatskoj pritom mislimo na HAMAG-BICRO ili HBOR, odnosno određene programe koje nude ministarstva. Financiranje nude i druge razine, poput lokalne države. Tu su i projekti EU, pa se mnogima šire oči na riječi “bespovratna sredstva”. Pritom valja imati na umu da ona traže detaljno planiranje i izvještavanje.

TU JE I PEER-TO-PEER KREDITIRANJE

Peer-to-peer kreditiranje je oblik kreditiranja u kojem poduzeća nude kredite drugim poduzećima, a isto vrijedi za pojedince. Ova opcija može biti malo skuplja u usporedbi s tradicionalnim kreditima, ali zato nema potrebe za kolateralom. U Hrvatskoj je prisutna platforma koja je došla iz susjedne Slovenije. Ovdje postoji i mogućnost da više kreditora (više poduzeća) kreditira jednog dužnika.

DODATNI OBLICI FINANCIRANJA

Druge opcije za financiranje poslovanja su privatne posudbe (ozloglašeni kumovi, ali i obitelj i prijatelji). Zanimljiva opcija mogu biti crowdfunding kampanje, prodaje dionica (vlasničkih udjela) te hibridi između duga i vlasništva.

POSTOJI LI BANKOVNO FINANCIRANJE GDJE NIJE NUŽAN KOLATERAL?

Postoji. Radi se o strukturiranim transakcijama, gdje se prati tok novca, pa banka financira određeno razdoblje bez likvidnosti (određeno potraživanje). Na određen način, to je postojalo i ranije, kroz cesiju potraživanja. Ako imate kartičnu prodaju, i ona može poslužiti kao izvor pokrića za dobivanje kredita.

Banka često može poslužiti kao most. Takvi se krediti nazivaju mosni krediti (bridge loans). Premošćuje se razdoblje smanjene likvidnosti, nekad i zbog sezonalnosti u poslovanju.

Kod nestrukturiranih transakcija, najčešće govorimo o financiranju obrtnog kapitala u obliku kredita. U tom slučaju, postoji unaprijed odobren iznos kod kojeg banka ne može spriječiti da ga dužnik uzme nakon potpisa ugovora o kreditu. Njega poznajemo i kao minus po računu.

NA KRAJU: PROCIJENITE SVOJU KREDITNU SPOSOBNOST!

Prije odluke za bilo koju opciju, razgovarajte sa svojim financijskim savjetnikom ili stručnjakom za osobne, odnosno poslovne financije, kako biste procijenili svoju sposobnost vraćanja kredita i izbjegli potencijalne probleme u budućnosti.

Čak i ako trenutno ne tražite financiranje, važno je raditi planiranje novčanog toka. Barem za svakih deset dana, mjesec i kvartal, a onda za polugodište i godinu. To je temelj poslovnog planiranja. A poslovni plan morate uvijek držati ažurnim.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: