Tsingshanova kratka pozicija ili oklada od 8 milijardi

Nikal

Pažnja je svjetske financijske i ekonomske javnosti ovaj tjedan bila usmjerena na dvije stvari. Prva je priopćenje nakon redovnog dvodnevnog sastanka američke središnje banke (FED), druga mogući default Rusije. Ona je trebala podmiriti svoje obveze po dolarskim obveznicama u dolarima. No, mnogima je promaknulo zaustavljanje trgovanja na Londonskoj burzi metala. Njemu je kumovao nikal i velika izloženost jednog kineskog rudarskog diva. No, prvo o FED-u i ruskom dugu.

FED DIŽE KAMATNJAK, SAD NEĆE U RECESIJU

Očekivano, Jerome Powell, čelnik FED-a, objavio je kako se temeljni kamatnjak (tzv. Federal Funds Rate) podiže za 0,25 %. Uz to, najavio je i šest ovogodišnjih daljnjih podizanja. Glavni izazov je borba protiv inflacije i osiguranje daljnjeg ekonomskog rasta. Ono čega se investitori boje jest inverzija krivulje prinosa. Naime, smatra se pouzdanim signalom za recesiju ako kratkoročniji prinosi postanu veći od dugoročnih. Uobičajeno se promatraju dvogodišnji i desetogodišnji prinosi na obveznice, u ovom slučaju američke državne obveznice. Približavanje tih prinosa se smatra snažnim recesijskim pokazateljem, a u posljednje vrijeme taj je trend bio jasno vidljiv. Powell je izjavio da su rizici od američke recesije iznimno mali. U prilog toj tvrdnji idu i snažni pokazatelji s tržišta rada. Ovaj tjedan bi mogao biti najbolji ovogodišnji tjedan za burzovne indekse nakon solidne korekcije od početka godine.

Nadalje, čini se da je Rusija ipak podmirila svoje obveze. Smatralo se da će pokušati podmirivati svoje obveze u rubljama, što bi se smatralo kršenjem prethodnih uvjeta i tehničkim defaultom. Ako se uopće ne podmire obveze, onda je to ionako default. U financijama taj termin označava nastup nemogućnosti podmirivanja prethodnih (kreditnih) obveza. Pritom nije nevažno da je Kina izjavila kako snažno podupire teritorijalni integritet Ukrajine te da nije bila prethodno informirana o ruskim namjerama.

NIKAL SRUŠIO TRGOVANJE NA LME

Pažnja domaće javnosti ovaj je tjedan bila koncentrirana na nove cijene goriva koje su značajno porasle. No, kako se cijene goriva unaprijed formiraju, a njih utječu prethodne cijene, postoji određeni fazni pomak. Znamo da je prošli tjedan dolar bio ojačao na razinu od 1,08 za euro (u odnosu na ovotjednih 1,10) te da je nafta dostigla razinu od 130 dolara po barelu. S druge strane, barel se ovaj tjedan vratio ispod 100 dolara. Utjecaj na to imalo je i novo zaključavanje u Kini za otprilike 50 milijuna ljudi zbog novog vala zaraze.

No, još jedna priča ima korijene u Kini, a radi se o niklu. Kako javlja Trading Economics, nikal se stabilizirao na oko 48.000 dolara po toni nakon što je 8. ožujka nakratko premašio granicu od 100.000 dolara po prvi put u povijesti. To je prisililo Londonsku burzu metala (LME) da zaustavi trgovanje do 16. ožujka. Razlog suspenzije trgovanja na LME jest neizdrživa situacija za brokere koji se bore s osiguranjem plaćanja po aktiviranim margin call opcijama.

ZAŠTO JE NIKAL VAŽAN ZA ELEKTRIČNA VOZILA

Stoga je LME otkazao sve transakcije vezane uz nikal koje su se dogodile 8. ožujka. Nakon ponovnog pokretanja, trgovanje se trebalo odvijati samo u europskim satima i uz dnevno postotno ograničenje na kretanje cijena. U svojoj analizi Trading Economics ističe kako su zapadne sankcije Rusiji, zbog njezine invazije na Ukrajinu, izazvale zabrinutost zbog opskrbe ovim metalom. Naime, Rusija čini oko 10% globalne opskrbe niklom, uglavnom za upotrebu u baterijama od nehrđajućeg čelika i onim za električnih vozila. Nikal je već bilježio cjenovni rast i prije ruske invazije na Ukrajinu, jer postoji snažna potražnja koja je iscrpila zalihe. Trgovanje je ponovno otvoreno 16. ožujka, ali ono je opet prekinuto zbog tehničkih poteškoća do poslijepodneva. Sudionici opisuju dan kao izrazito kaotičan.

Analiza kanadskog Bloomberga ukazuje na to da se industrija električnih vozila već i ranije trudila osigurati metalne baterije za očekivani skok potražnje. Elon Musk (Tesla) posljednjih je godina među svojim najvećim problemima ukazivao na vjerojatnost strukturnog deficita nikla. Rast cijena znači da će proizvođači automobila morati udvostručiti napore da pronađu zamjene ili alternativne izvore. Jedan od izvora mogao bi doći iz Tsingshan Holding Group Co., kineskog rudarskog diva. On je prošle godine uveo revolucionarni način proizvodnje nikla za baterije iz rude niske kvalitete.

NEVOLJE S KRATKIM POZICIJAMA

Prošle je godine Tsingshan izazvao pad cijene nikla uz iznenađujuće vijesti da će proizvođačima materijala za baterije osigurati nikal mat, što bi potencijalno moglo riješiti ključno usko grlo za električna vozila povećanjem opskrbe baterije na jeftiniji način (strukturni deficit kojeg spominje Musk). Pritom se Tsingshan kladio da će cijene nikla padati i počeo graditi tzv. kratku poziciju (short sell). Oklada se djelomično izjalovila jer je ruska invazija na Ukrajinu dovela do skoka cijena metala. To je postavilo neizdrživi pritisak na nositelje značajnih kratkih pozicija, uključujući Tsingshan.

Tsingshan mora ili otplatiti nepodmirene kratke pozicije, koje bi mogle iznositi čak 8 milijardi dolara, ili dokazati da ima dovoljno nikla za isporuku za otplatu u naturi. Reuters ističe kako bi službeni Peking mogao uskočiti u spašavanje Tsingshana. Kina bi mogla zamijeniti neke od svojih visokokvalitetnih rezervi nikla za sirovo željezo niskog udjela nikla koje Tsingshan proizvodi kako bi pomogla kompaniji u ispunjavanju standarda kvalitete LME (Londonske burze metala). Procjenjuje se da Kina drži oko 100.000 tona nikla u državnim zalihama. Tržište električnih vozila moglo bi se stoga suočiti s povećanim troškom proizvodnje kroz dulje razdoblje.

KOMENTAR HRVOJA PRPIĆA: NIKAL JE VAŽAN, ALI NAJBOLJI JE LFP

Predsjednik udruge Strujni krug, Hrvoje Prpić, komentira ove događaje ekskluzivno za Serdarusic.com: “Nikal je danas važna komponenta u baterijama električnih vozila europskih proizvođača i dijelom u proizvodnji Tesle, međutim baterija koja pokazuje daleko najbolja svojstva za EV je LFP baterija (op. litij-željezno-fosfatna). Ta je baterija vrlo popularna među kineskim proizvođačima, a počinje ju sve više prihvaćati i Tesla.

LFP baterija ne sadrži niti nikal niti kobalt, već samo željezo i fosfor. Osjetno je jeftinija od baterija baziranih na niklu, ne može se zapaliti, a jedina njena mana je što ima nešto manji kapacitet od baterija baziranih na niklu. Mišljenja sam da će se u sljedeće 3-4 godine i ostali proizvođači prebaciti na LFP baterije, a baterije bazirane na niklu će ostati samo za vozila luksuzne klase (Tesla Model S i X, Mercedes S klase, Audi A8 i slično).

LFP baterije sa sobom nose tri glavna patenta od kojih su dva istekla (u Americi drugi ističe ove godine, u Europi je već istekao). Najveći problem je kineska tehnologija u proizvodnji katode koja je superiorna američkoj i europskoj te samim time daleko jeftinija. Međutim, ne sumnjam da su i američki i europski proizvođači krenuli s radom na toj tehnologiji jer se radi o zlatnom gralu električnih vozila: jeftinoj, sigurnoj i trajnoj bateriji koju danas imaju samo Kinezi.”

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: