Niske kamatne stope, niski porezi i visoke dobiti su stvar prošlosti, kaže FED

Niske kamatne stope i visoke dobiti

FED-ov Michael Smolyansky autor je whitepapera objavljenog na njihovoj web stranici pod nazivom “Kraj jedne ere: nadolazeće dugoročno usporavanje rasta korporativnih dobiti i povrata na vrijednosnice”. Rad pokušava ukazati da su upravo niske kamatne stope i niske stope poreza na dobit doprinijele natprosječnim burzovnim performansama u posljednjih 30 godina.

NISKE KAMATNE STOPE I POREZ NA DOBIT ZASLUŽNI ZA REZULTATE DIONICA

Članak s portala RIA daje sažetak FED-ovog whitepapera u nekoliko ključnih crta:

  1. Rast BDP-a značajno je oslabio tijekom posljednjih 30 godina, dok je rast korporativne dobiti bio blago pojačan.
  2. Niže kamatne stope i porezne stope te povećana zaduženost uvelike su pogodovale neto dobiti poduzeća.
  3. McDonald’s, Pepsi i Clorox podržavaju FED-ove nalaze.

Dakle, mogu li dobiti ostati na nedavnim putanjama rasta, bez prednosti nižih kamatnih i poreznih stopa?

Niske kamatne stope i stope poreza na dobit u posljednjih trideset godina značajno su utjecale na dobiti poduzeća. Samim time, i dionice su imale bolje rezultate nego što bi inače bio slučaj.

Budu li kamatne stope ostale više nego u prethodnih trideset godina, a porezi veći, dobiti bi se trebale smanjiti. One su pak ključne za vrednovanje poduzeća. U članku stoji: “S obzirom na to da će državni deficiti nastaviti rasti brže od gospodarstva, postaje sve manje vjerojatno da si vlada može priuštiti smanjenje poreza na dobit. Zapravo, izgledi idu u prilog povećanju poreza.”

To je jedan od razloga, premda nije jedini niti najvažniji, zašto se godinama zalažem za manji upliv države u tržišnu utakmicu. Državni intervencionizam može nas stajati dokapitalizacije državne energetske kompanije na račun poreznih obveznika i stvaranjem okvira za daljnje neprofitabilno poslovanje. No, to je tek početak nevolja.

OČEKIVAN PAD KORPORATIVNIH DOBITI I U OVOM KVARTALU

Zaključak Smolyanskog otkriva mišljenje koje zasigurno nije usamljeno u FED-u: “Možda je primamljivo pretpostaviti da će se izniman učinak tržišta dionica tijekom posljednja tri desetljeća nastaviti unedogled. Moja analiza, međutim, pokazuje drukčije. I prinosi dionica i rast korporativne dobiti vrlo će vjerojatno biti znatno niži u budućnosti. Ovaj zaključak proizlazi iz minimalne pretpostavke da kamatne stope i efektivne stope poreza na dobit imaju vrlo malo mogućnosti da padnu ispod razine iz 2019.”

Pitanje je hoće li investitori biti voljni platiti natprosječnu procjenu za ispodprosječni rast dobiti, ako se ostvari scenarij iz FED-ovog članka. Naglašavam da se pad valuacija uslijed korekcija dobiti poduzeća, na koju utječu faktori nove paradigme, vrlo vjerojatno ne događa u kratkom roku. Dakle, rast dobiti poduzeća trebao bi se približiti kretanju nominalnog BDP-a, na što aludira i donji grafikon iz članka (RIA).

Rast BDP-a i rast korporativnih dobiti u SAD-u, usporedba
Grafikon 1. Rast BDP-a i rast korporativnih dobiti u SAD-u, usporedba
Izvor: RIA

FactSet je objavio kako očekuje pad korporativnih dobiti za kompanije iz S&P500 indeksa treći kvartal zaredom. No, direktori velikih poduzeća ipak su puno manje zabrinuti nego lani. Moglo bi se reći da i oni počinju nazivati recesiju Godotom.

Na koncu, spomenut ću kako je jučer, 17. srpnja, S&P500 indeks došao na najvišu vrijednost ove godine (4523 boda).

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: