Tektonske promjene na nogometnom tržištu: što nam kažu podaci s Transfermarkta?

Nogometno tržište

Nogometno tržište više nije isto. Nije riječ samo o zovu saudijskih visokih plaća: klubovi drukčije raspolažu novcem od razdoblja prije koronakrize. Primjerice, u sezoni 2019./2020., jedino je Ligue 1 bila u plusu. Danas je financijska disciplina puno raširenija. Koje ostale promjene na nogometnom tržištu možemo zamijetiti i gdje se, prema financijskim podacima o odštetama, nalazi HNL?

PRIMAT PREMIER LIGE

U svakoj od pet sezona, na vrhu po potrošnji bila je engleska Premier liga. No, saldo prihoda i rashoda od transfera uvelike se promijenio kroz godine, kao i ljestvica. U prvoj su promatranoj sezoni i La Liga i Serie A prodale igrača za više od milijardu eura, dok je Premier liga ostala malo ispod te granice. Prvih pet mjesta zauzele su lige Petice. Iza njih je bila ruska prva liga, a nakon nje engleski Championship.

I u jeku koronakrize, u sezoni 2020./2021., Serie A i La Liga više su uprihodile od prodaje igrača od Premier lige. Ponovno je četiri od pet liga Petice imalo negativan saldo, iako je ovaj put u plusu bila La Liga. Na šestom mjestu nalazila se portugalska prva liga, sedmom ruska, a iza njih se smjestio američki Major League Soccer. Financijska snaga engleska Premier lige očitovala se u tome što su njeni klubovi potrošili više od tri visine prihoda od transfera. No, kod ostalih liga Petice, pad potrošnje bio je drastičan. Kod La Lige, pad je iznosio više od milijardu eura, a u Serie A, Bundesligi i Ligue 1 između 400 do 600 milijuna eura.

NOGOMETNO TRŽIŠTE SE PROMIJENILO

Sezona 2021./2022. nije donijela drastične pomake. Premier liga je, kao i prethodnih godina, bila oko milijardu eura u minusu. Lige Petice je slijedila ruska prva liga, zatim MLS pa belgijska Jupiler Pro League. Nesrazmjer između engleske Premier lige i ostalih počeo se jasno vidjeti prošle sezone, kad su engleski prvoligaši potrošili više nego preostale lige Petice zajedno. Od ostalih liga Petice, samo je španjolska bila u blagom minusu. Klubovi izvan Premier lige daleko su opreznije postupali sa svojim proračunima i mahom bilježili plus.

Ove smo sezone, premda imamo samo jedan prijelazni rok za usporedbu, vidjeli potvrdu trenda. Premier liga je ponovno bila u debelom minusu, a slijedila ju je Saudijska Pro liga. Sve ostale lige Petice bile su u plusu, i to značajnijem no sezonu ranije. Tome su vjerojatno u određenoj mjeri doprinijeli i Saudijci. U prvih deset se pojavila i katarska Stars liga.

Transferni saldo 10 liga s najvećim rashodima za transfere
Tablica 1. Deset nogometnih liga s najvećim rashodima za transferne odštete od ljetnog prijelaznog roka 2019. do kraja ljetnog prijelaznog roka 2023.
Izvor: Transfermarkt.com

Zaključno, u promatranih nepunih pet sezona, daleko najveću potrošnju imala je engleska Premier liga, gotovo 11 milijardi eura. Za njom slijedi Serie A s oko 5 milijardi, a onda Ligue 1, La Liga i Bundesliga, koje su potrošile nešto više od 3 milijarde eura svaka. U plusu je na kraju razdoblja jedino Ligue 1 i Bundesliga. Ali Serie A i La Liga pokazuju okretanje trenda. Na šestom mjestu je Saudijska Pro liga, zatim portugalska i ruska liga. Deveti je engleski Championship, a intrigira što je ispred nizozemske lige završila – belgijska.

A GDJE JE TU HRVATSKA?

Hrvatska je po potrošnji na 34. mjestu u promatranom razdoblju. Ako gledamo prihode od transfera, onda se nalazi na 21. mjestu, iza austrijske Bundeslige te drugih liga zemalja Petice, ali ispred škotske, meksičke ili srpske prve lige. No, transferni saldo je ono po čemu HNL kotira sjajno. U apsolutnom iznosu, nalazi se na 11. mjestu s preko 244 milijuna eura plusa u tih pet godina. Po tom je kriteriju, mogli ste pretpostaviti, na vrhu portugalska prva liga.

Vrijednosti transfera na Transfermarktu nisu savršene, ali ovo su najbolji podaci koje imamo i jasno govore da se nogometno tržište ponaša drukčije nego prije koronakrize. A ako vas zanimaju tržišne vrijednosti igrača, kako se računaju i po čemu su slične vrednovanju poduzeća, sve o tome pronađite ovdje.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: