O MENI

O MENI

Dobrodošli na Serdarusic.com! Moje ime je Hrvoje Serdarušić i ovu sam stranicu pokrenuo još 2010. kao osobni blog.

RADNO ISKUSTVO

U vrijeme pokretanja ovog bloga, radio sam u Zagrebačkoj banci i njime sam želio promovirati znanja iz podučja bankarstva, financija i računovodstva, o kojima se na hrvatskom moglo čitati vrlo malo. Poslije 17 godina u Zagrebačkoj banci kao voditelj poslovnog odnosa te vodeći specijalist, otišao sam u privatne i konzultantske vode točno na svoj 40. rođendan. Tako je osobni blog Serdarusic.com prerastao u web stranicu moje konzultantske tvrtke.

Kao samostalni konzultant, radim za poduzeća različitih veličina, od malih poduzetnika i OPG-ova kojima treba pomoć kod prijava za natječaje do banaka i velikih dioničkih društava. Imam iskustvo i mogu pomoći kod:

 • prijave na HAMAG-BICRO ili HBOR
 • izrade modela procjene vrijednosti ili održivosti budućeg poslovanja
 • izrade financijskih modela, studija i planova
 • izrade poslovnih modela za pomoć u odlučivanju (Client value Index, EVA model, model procjene troška kapitala, predskoring model kod odobravanja limita izloženosti, rating model i procjena troška duga, DuPont model, kapitalno budžetiranje, NPV, IRR, odluke o ciljanoj strukturi kapitala)
 • izrade i provedbe programa financijske edukacije
 • analize osjetljivosti
 • provedbe poslovne transformacije
 • izrade pojedinačnih industrijskih strategija
 • izrade bihevioralnih i stohastičkih modela (Sustav ranog upozorenja EWS, model praćenja naplate potraživanja u cilju ostvarenja poslovnog plana)
 • procjene rizika, ocjene financijskog položaja i profitabilnosti, ocjene kvalitete dobiti, analize novčanog jaza i mogućnosti otplate
 • procjene kamatne stope pri točki pokrića za nastup događaja rizika nenamire.

AKADEMSKI PROFIL

Diplomirao sam financije na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, magistrirao na poslijediplomskom studiju Računovodstva, revizija i financija na temu Utjecaj financijskog položaja i aktivnosti na novčani jaz i profitabilnost hrvatskog turističkog sektora na istom fakultetu. Dobitnik sam nagrade Dr. Ferdo Spajić iz područja računovodstva. Često objavljujem stručne radove u časopisu specijaliziranom za računovodstvo i financije. Položio sam prvi stupanj ispita prestižnog CFA Institutea.

Više možete pronaći ovdje na mojem LinkedIn profilu ili Facebook stranici.

MOJI INTERESI I JAVNO DJELOVANJE

Moji poslovni interesi obuhvaćaju poslovne financije, menadžment, bankarstvo, računovodstvo, poduzetništvo, sport i filozofiju. Pišem i o temama od šire društvene važnosti, kao što su: privatizacija, politička ekonomija, kultura čitanja, etika u poslovanju i brojne druge. Želim svojim radom doprinijeti transformaciji Hrvatske u društvo utemeljeno na preuzimanju odgovornosti, etičnom poslovanju, načelima supsidijarnosti, solidarnosti i sudjelovanja te iskrenom domoljublju.

Često pišem ili gostujem u različitim medijima te sam dostupan za komentare u područjima profesionalnog djelovanja. Ako ste medijski djelatnik ili vas zanimaju moja gostovanja, njihov pregled možete pronaći ovdje.

Na koncu, s obzirom na moje komentare i ostale sadržaje koji se mogu pronaći na ovoj stranici, moju izjavu o odricanju od odgovornosti možete pronaći ovdje. Izjava o kolačićima i pravilima privatnosti nalaze se ovdje.

Mr.sc. Hrvoje Serdarušić

Posljednje ažuriranje: 28. siječnja 2022.