Očekivanja o kamatnim stopama FED-a promijenila su se u samo dva tjedna

Očekivanja o kamatnim stopama

Američke banke u posljednjem su tjednu posudile ukupno 164,8 milijardi dolara od dva rezervna mehanizma Federalnih rezervi (FED-a), prenosi Bloombergov newsletter. To je znak eskalacije problema s financiranjem nakon propasti kalifornijske banke SVB. Š to se događa i kako je povezano s promjenama očekivanja o kamatnim stopama?

PROBLEMI S OBVEZNICAMA DUGE ROČNOSTI

Podaci FED-a o posudbama iz diskontnog okvira (Discount window), tradicionalnog zaštitnika likvidnosti za banke, pokazuju da se radi o 152,85 milijardi dolara u tjednu koji je završio 15. ožujka. To je rekordno visoko, u odnosu na 4,58 milijardi dolara iz prethodnog tjedna. Prethodni rekord svih vremena iznosio je 111 milijardi dolara dosegnut tijekom financijske krize 2008. Zauzvrat, skupina od 19 američkih banaka položila je 30 milijardi dolara kod First Republic Bank u znak podrške. To je banka koja je sada u fokusu analitičara i javnosti.

Posudbe bankama u diskontnom okviru FED-a
Grafikon 1. Posudbe bankama u diskontnom okviru FED-a (narančasta linija), siva područja su recesije
Izvor: FED, Obrada: Reuters Graphics

Kako Bloombergov John Authers ističe u svojoj jutrošnjoj kolumni, SVB je zapala u probleme jer je imala puno državnih obveznica s veoma dugom ročnosti. Upravo su cijene tih obveznica bile posebno pogođene. S druge strane, First Republic Bank je u poteškoćama jer ima veliki dio imovine u municipalnim obveznicama (obveznicama lokalne uprave). One pak nisu pokrivene programom koji je FED pokrenuo posljednjih dana.

OČEKIVANJA O KAMATNIM STOPAMA PREOKRENUTA U DVA TJEDNA

Doznajemo i da su naknade za nezaposlene u SAD-u pale na povijesno najnižu razinu, dokaz da je tamošnje tržište rada i dalje užareno. U prijevodu, to znači i produljenje borbe s inflacijom. FED će stoga gotovo sigurno idući tjedan, barem zbog uvjerljivosti, podići kamatne stope za 0,25 postotna boda, s 4,75 na 5 %.

Na koncu, predlažem da pogledate grafikon koji pokazuje kako su se promijenila očekivanja o kamatnim stopama FED-a u budućnosti. Primjećujete li drastične promjene? Naime, vidljiv je prijelaz od očekivanja daljnjeg podizanja (higher for longer) do očekivanja skorog smanjenja stopa. On se dogodio ponajprije zbog straha od financijske i bankarske krize.

Promjena očekivanja o kamatnim stopama u SAD-u
Grafikon 2. Promjena očekivanja o budućim podizanjima/spuštanjima referentnih kamatnih stopa FED-a
Izvor: Bloomberg World Interest Rate Probabilities
Napomena: Stupci pokazuju implicitni broj očekivanih podizanja kamatnih stopa za 25 baznih bodova (0,25 postotnih bodova) od sadašnjeg trenutka do svakog od narednih 8 sastanaka nadležnog federalnog tijela, FOMC-a.
Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: