Referentne kamatne stope FED-a i ECB-a ponovno podignute, ali zabrinjavaju zbunjujuće poruke Christine Lagarde

Referentne kamatne stope podignute

Mogli smo očekivati da će se referentne kamatne stope FED-a i ECB-a porasti nakon posljednje sjednice. Još su početkom lipnja dvije trećine tržišnih sudionika očekivale povećanje od FED-a. Pogledajmo u kakvom okruženju su se odbori ovih središnjih banaka odlučili za podizanje.

MICHIGAN INDEKS NA VRHUNCU, SAD SLIJEĆE MEKANO?

Američki BDP povećao se po međugodišnjoj stopi od 2,4 % u drugom tromjesečju, uglavnom zahvaljujući potrošnji potrošača, državnoj potrošnji i rastu zaliha, znatno više od očekivanih 2 %. Najveća povećanja dolaze od privatnih domaćih investicija, opreme, izgradnje objekata i, u nešto manjoj mjeri, obrane. Nezaposlenost u lipnju iznosila je samo 3,6 %. Ovo je već četvrti uzastopni kvartal s rastom BDP-a, nakon dva kvartala s minusom u 2022. Osobito valja istaknuti da je Michigan indeks najveći u zadnje dvije godine, što je veliko poboljšanje u odnosu na prošlo ljeto i jesen.

Najnovije procjene američkog Kongresnog ureda za proračun predviđaju da će američko gospodarstvo izbjeći recesiju, unatoč visokim kamatnim stopama i mogućem blagom porastu nezaposlenosti. U drugoj polovici godine predviđa se godišnji rast BDP-a od 0,4 %. Poboljšanje očekuju u 2024. i 2025. Međutim, također se prognozira da će potrošnja potrošača, koja je bila važan čimbenik ekonomske dobrobiti, blago opasti u četvrtom kvartalu. Jedan poznati analitičar mi je u razgovoru iznio istu prognozu. Rast nezaposlenosti u Uredu za proračun očekuju tek u 2024. Izdvojit ću rečenicu s Powellove posljednje konferencije: “Osoblje (op. misli se na FED-ove analitičare) primjećuje usporavanje rasta koje će, prema projekcijama, početi kasnije ove godine. No, uzevši u obzir otpornost gospodarstva u posljednje vrijeme, više ne prognoziraju recesiju.” Znači, u FED-u vide jako usporavanje ekonomije, ali više ne vide minus u ovoj godini. Moglo bi se meko sletjeti!

REFERENTNE KAMATNE STOPE PONOVNO PODIGNUTE

Obje središnje banke, FED i ECB, podigle su referentne kamatne stope za 0,25 postotna boda. Kao mala bilješka sa strane za ulagače u rastuće kompanije, osobito tehnološke kompanije s niskim razinama duga i visokom razinom gotovog novca na raspolaganju, ovakva situacija ide “direktno u plus”. Dovoljno je da svoje viškove stave na novčano tržište, što im donosi plus kojeg nisu imali u razdobljima niskih kamatnih stopa. To je najviše izraženo ako su uspjeli ući u godinu efikasnog upravljanja troškovima i izbjegli negativnu operativnu polugu (npr. Meta Platforms). Za efikasno upravljanje likvidnosti potreban je poslovni i novčani plan: kliknite ovdje ako želite razgovarati o tome.

NOVE ČUDNE IZJAVE CHRISTINE LAGARDE

Za razliku od Powellove konferencije, gdje je sve prošlo po očekivanjima, konferencija Christine Lagarde donijela je iznenađenje. Na samom kraju, novinar ju je pitao kad bi se moglo reći da je “ground covered“. Na to je odvratila da, prema trenutnim podacima, izgleda kao da se došlo do tog trenutka.

To mi je bilo otkriće, jer je cijelo vrijeme davala poruku o jedinstvenosti odluke Upravnog vijeća ECB-a i odlučnosti da se stigne na 2 % inflacije. Trenutno smo, naime, na 5,5 %, što je i Lagarde istaknula. U dotadašnjem tijeku presice govorila je kako se na idućem sastanku sredinom rujna, ali i narednim sastancima, može se očekivati ​​pauza ili povećanje kamatnih stopa, ali ne smanjenje.

Istaknula je kako je ECB u data-dependant režimu, a ne forward-guidance te da će teret dokazivanja biti na podacima. Čini mi se da su novinari uspjeli isprovocirati prilično samouvjerenu i pomalo docirajuću Lagarde. U jednom trenutku je jednom od novinara rekla kako nema namjeru ponavljati rečeno. No, na samom je kraju prekinula voditelja konferencije da se dopuni i tu je iznijela ovu zbunjujuću tvrdnju.

Valja razumjeti da se odluke monetarne politike ili efekti kamatnog prijenosa na ekonomiju u provedbi donose s odmakom, za razliku od financijskih tržišta. Kolega Powell se, isto tako, često zna spotaknuti na prethodne izjave, ali djeluje puno poniznije od Lagarde. To je velika i ključna razlika u njihovim komunikacijskim stilovima. Pokušavam biti objektivan, no svjestan sam da nisam jedini kojem je Powell simpatičniji od Lagarde. Ovakvi komentari europske čelnice, uz puno bolji američki BDP, a niski europski indeks PMI i rezultate ankete banaka, djelovali su jučer na jačanje dolara. Naime, EUR/USD je trenutno oko 1,10.

Profesor Edward Altman mi je još u svibnju rekao kako će se kreditni ciklus, koji je iz benignog prešao u prosječan, početi pogoršavati u 2024.

LJETNA PAUZA

Dotad ću uživati u ljetu, ne obazirući se pretjerano na katastrofičare hrvatskog turizma, kugličare ili klimatske paničare. Sutra stiže posljednja tjedna čitanka prije kratke ljetne pauze. Svim čitateljima želim ugodan odmor!

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: