Russell 2000: što nam govori o poslovanju malih i srednjih poduzeća?

Russell 2000

Znatan dio vas čuo je za S&P500, indeks 500 najvećih kompanija na američkim burzama. Ovaj put bavit ćemo se jednim drugim indeksom, koji se zove Russell 2000. On prati vrijednosti dionica kompanija s relativno malenom tržišnom kapitalizacijom. U nastavku saznajte najnovija kretanja tog indeksa, kako je koreliran s drugom vrstom kompanija te što to pokazuje o malim i srednjim poduzećima.

RUSSELL 2000: ZAŠ TO JE OVAJ INDEKS VAŽAN?

Kako sam i napisao u nedavnoj Tjednoj čitanci, “ako promatramo kretanje Russell 2000 indeksa, koji prati male i srednje američke poduzetnike, primijetit ćemo da posljednjih mjeseci gubi dah.”Yahoo Finance lako potvrđuje ovaj navod ako usporedite kretanje S&P500 indeksa s indeksom Russell 2000. Vidjet ćete da je krivulja S&P500 iznad krivulje indeksa Russell 2000 za razdoblja 1M (mjesec dana) ili 3M (3 mjeseca). Kod YTD (od početka godine, year-to-date) to više nije tako, a za godinu dana (1Y) razlike su ogromne. Trenutno, Russell 2000 vodi s 76,5% prema 45,2% (svibanj 2021.). No, gledajući dalje u prošlost, prednost se gubi (2Y ili 5Y).

OPORAVAK NA TRŽIŠ TU JE GOTOV, KOREKCIJA ILI NEŠ TO TREĆE?

Reuters je nedavno prenio razmišljanja dijela analitičara te piše: “Ekonomski je oporavak gotov na financijskim tržištima, no ne u stvarnom svijetu.”S druge strane, Barron’s prenosi razmišljanja kako je Russell 2000 baš zbog pada u ovoj godini (od vrha u ovoj godini od oko 10%) u situaciji da ga se dokupi zbog očekivanja daljnjeg rasta.

CFA Institute na svom blogu nudi moguće obrazloženje, koje uključuje i malo poznate SPAC-ove. Poznato je da je prijeteći prst prema SPAC-ovima nedavno podigao SEC (Securities Exchange Commission), što je u praksi gotovo obustavilo njihov daljnji razvoj. Š to su zapravo SPAC-ovi i u čemu je zapravo problem?

Š TO SU SPAC-OVI?

Spacovi
Ne, ne ti SPAC-ovi…

Radi se o zrcalnim kompanijama koje se koriste kao zamjena za proces inicijalne javne ponude dionica (IPO), tako da zrcalna kompanija preuzme privatnu kompaniju koja time postaje javna. Od SEC-a je proteklog tjedna došao niz regulatornih vijesti, ali najvažnija je ona starija: najava da će dublje zaviriti u poslovanje i možda drukčije tretirati računovodstvene prikaze opcija za kupnju s najčešćim rokom od 5 godina. To je stavilo na čekanje nova osnivanja SPAC-ova. Naime, SEC želi da ih se tretira kao obveze, a ne kao kapital. Tretman opcija kao kapitala dovodi do zablude i preoptimističnih scenarija.

KORELIRANOST NIJE ISTO Š TO I KAUZALNOST

Istraživanje CFA Institutea pokazuje da, nakon statutarnih promjena u obliku spajanja zrcalne i privatne kompanije, najveći stupanj korelacije imaju s NASDAQ-om. Korelacija je još veća s Russell 2000. Drugim riječima, kretanja tzv. SPAC 50 indeksa i Russell 2000 indeksa značajno su korelirana.

No, koreliranost ne znači nužno i kauzalnost. Naime, Russell 2000 je orijentiran više na američku ekonomiju (Main Street, tzv. small caps kompanije). S&P500 više pokazuje stanje globalne ekonomije (Wall Street). Upravo su te male kompanije pod većim pritiskom zbog rasta ulaznih troškova. To je, prema obrazloženjima analitičara, razlog korekcije ovog indeksa.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: