Neočekivani suton Dalekog istoka

Slabljenje jena

Već smo analizirali neobičnu slabost japanskog jena. Zašto je neobična? Jedan od glavnih valutnih parova na međunarodnom tržištu valuta (Forex) jest američki dolar i japanski jen, kojeg se uobičajeno ispisuje kao USD/JPY ili kraće USDJPY. Tako je dolar u odnosu na jen ojačao više od 11 % od početka 2022. godine. Ovo jest neobična slabost japanskog jena. Naime, kad tržišta jačanju, imamo slabljenje jena. I suprotno, jen jača kad tržišta slabe. Sada nije tako. Naime, od početka godine bilježimo povijesno slabljenje jena uslijed izražene korekcije na svjetskim tržištima.

ZAŠ TO SE DOGAĐA SLABLJENJE JENA I JUANA?

Ovu korekciju sam najavljivao od rujna prošle godine. Možete pogledati moj članak na Ekonomskom labu ili dva članka Ivice Brkljače o mogućem daljnjem kretanju na svjetskim tržištima (ovdje i ovdje).

Jen je pao na najnižu točku u posljednjih 20 godina i učinio ga najlošijom glavnom valutom na svijetu. “Iako to izaziva zabrinutost jer se jen smatra globalnim ekonomskim pokazateljem, također povećava vjerojatnost da japanski institucionalni ulagači neće kupiti velike količine američkih trezorskih obveznica kada Federalne rezerve počnu smanjivati kupnju obveznica”, prenosi SmartBrief. Isti izvor navodi da rastući prinosi na američke državne obveznice tjeraju strane (nekineske) ulagače na prodaju kineskih obveznica. U ožujku su to rekordne visine neto prodaje (17,6 milijardi dolara). Kineska centralna banka je ovog tjedna ponovno intervenirala kako bi spriječila daljnji pad juana.

POGREŠ AN ODGOVOR – ODGOVORAN ZA SMANJENJE RASTA

Prema najnovijim MMF-ovim analizama, gospodarski rast u Aziji i na Pacifiku usporit će više nego što se ranije procjenjivalo u 2022. Glavni su razlozi izbijanje rata u Ukrajini, izbijanje pandemije i pooštravanje globalnih financijskih uvjeta. MMF procjenjuje da će dodatno usporiti rast azijskog BDP-a (kao i svjetskog). Globalni rast bi po njima trebao usporiti s procijenjenih 6,1 posto u 2021. na 3,6 posto u 2022. i 2023. To je 0,8 i 0,2 postotna boda niže za 2022. i 2023. nego što je predviđeno u siječnju.

Uz reviziju procjena rasta, sada MMF izlazi i s ubrzanjem procjena rasta inflacije, što u kombinaciji sa standardnim negativcima (rat, korona, rast kamatnih stopa, zaoštreni uvjeti financiranja, a možemo dodati i prekid dobavnih lanaca), dodatno otežavaju težak kompromis između podrške oporavku i obuzdavanja inflacije i duga. Prisjetimo se da je izraziti rast duga nastao zbog neviđenih fiskalnih i monetarnih poticaja. Oni su plod, a to je sad potpuno jasno, iz potpuno pogrešnog odgovora na pandemiju.

TEŽAK KOMPROMIS IZMEĐU OPORAVKA I OBUZDAVANJA INFLACIJE

Usporavanje glavnih azijskih motora, Kine i Japana, koji uz Južnu Koreju, predstavljaju glavne strane imatelje američkog duga, predstavlja dubok problem. Naime, on povećava vjerojatnosti da uslijed podizanja ključnih kamatnih stopa i smanjenja bilance FED-a, azijski institucionalni ulagači neće uskočiti u kupnju velikih količina američkih trezorskih obveznica. Slabljenje jena i juana smanjuje i njihovu kupovnu moć.

Sjetite se i dvojbe FED-a (Taper Tantrum) da pretjerana reakcija može dovesti do brze recesije. MMF je to sročio ovako: treba postići kompromis oko podržavanja oporavka te obuzdavanja inflacije i visokog duga. Ne može se ugušiti rast, niti dozvoliti divljanje inflacije i zaduživanja.

CIJENA UMJETNO PODRŽAVANOG RASTA

Ugledni ekonomist Mohamed El-Erian više je puta spominjao da FED, kao glavni pokretač globalne ekonomije, ima izbor: tvrdo slijetanje ili produžena inflacija. Mi na neki način plaćamo cijenu umjetno održavanog rasta koji je tu, u najmanju ruku, godinama. El-Erian je pozivao FED da brže krenu u borbu s inflacijom, počevši od priznavanja činjenice da inflacija nikako nije prijelazna ili prolazna. El-Erian isto tako smatra da je meko slijetanje puno manje vjerojatno jer je FED već zakasnio s reakcijom.

A što onda reći o ECB-u, europskom pandanu FED-a? Najavio sam pritisak na euro prije dva mjeseca, pa je danas, valutni par EUR/USD pao u jednom trenutku i ispod 1,05. Prošlog tjedna sam prognozirao da ovaj valutni par može ići i prema paritetu ove godine, posebno zato što je ECB naprosto pustio da inflacija odradi svoje, za razliku od FED-a. Zato ćemo vidjeti razlike u visini temeljnih kamatnih stopa, što će privlačiti kapital prema dolaru, a odvlačiti od eura. Recesija u Eurozoni vjerojatnija je nego u SAD-u.

Kako se zaštititi od utjecaja inflacije i osnažiti svoje poslovanje pred moguću globalnu recesiju, saznajte u sljedećem članku već sutra.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: