Što je MVP i kako vam može pomoći u pokretanju biznisa

Š to je MVP

Kad bih vas pitao tko je MVP, vjerojatno bi neki od vas pomislili na sinoćnju NBA utakmicu. Dio bi se sjetio Ministarstva vanjskih poslova. A zapravo se radi o pojmu iz startup svijeta. Vrlo važnom pojmu. Toliko da pitanje što je MVP smatram podjednako važnim za malog poduzetnika kao i pitanje što je diskontna stopa. Vlasnik ovog bloga možda se neće složiti, no to ćemo već riješiti šakama.

VRLO LOŠA KRATICA

Odgovor na pitanje što je MVP moram započeti komentarom da je to zaista vrlo loša kratica. Naime, Minimum Viable Product ili minimalni održivi proizvod, kako ga prevodimo, niti je minimalan, niti mora biti proizvod, a uopće ne mora biti održiv. Kakvog smisla onda ima, pitat ćete?

MVP, bez obzira na nesretno ime, iznimno je koristan kad želite uložiti minimalno sredstava i vremena da saznate vrijedi li išta vaša ideja. Naime, znati je li netko na tržištu zainteresiran i spreman platiti za vaš proizvod ili uslugu, zapravo je pitanje od milijun dolara. Mnogo je lakše uložiti vrijeme i novac kad ste to utvrdili.

ŠTO JE MVP ZAPRAVO?

Najlakše bi na pitanje što je MVP bilo odgovoriti ovako: to je nešto s dovoljno funkcionalnosti i privlačnosti da privuče prve zainteresirane kupce i pokaže je li ideja za proizvod ili uslugu uopće tržišno zanimljiva. To može biti rudimentarna aplikacija ili web stranica, e-mail, marketinška kampanja, prednarudžba proizvoda ili usluge, a vidjet ćemo da može biti čak i video. Više primjera pronađite ovdje.

Neki MVP definiraju kao minimalnu količinu rada koju možete uložiti da potvrdite ili odbacite svoju hipotezu [o proizvodu].

Eric Ries, autor koncepta i čitave Lean Startup metodologije, opisuje ga kao verziju novog proizvoda koja omogućuje timu da prikupi maksimalnu količinu validiranog znanja o kupcima uz minimalan napor. Isti taj Eric Ries si je skočio u usta navodeći Dropbox kao primjer MVP-a. No, Dropbox nije bio proizvod kad je bio MVP. On je bio puki video s prezentacijom proizvoda, kojeg možete pogledati ispod, i u toj fazi nije bio dostupan javnosti. Tek kad je osnivač Dropboxa, Drew Houston, nagnao dovoljan broj ljudi da se prijavi za beta verziju na inicijalnoj web stranici, ponudio im je prikazani softver.

MVP ima sljedeća obilježja, prema Net Guru:

  • malog je obujma, možete ga relativno brzo razviti
  • jednostavan je
  • ima ograničene funkcionalnosti (na ono što je korisniku važno)
  • razvoj mora biti brz i troškovno učinkovit.

Ukratko, on treba biti dovoljno privlačan, koristan i funkcionalan da može privući prve kupce. To je najvažnije. Jer, ako nešto ne može privući kupce, prije će biti da je beskorisno, nego jednostavno ružno.

ZAŠTO TREBATE KORISTITI MVP

Jer ne želite utrošiti između 10 tisuća i nekoliko milijuna eura te koju godinu života da provjerite je li neka ideja dobra, odnosno tržišno zanimljiva. Ne kažem isplativa: to ovisi o mnogo više faktora. Ali rekao bih da, u najmanju ruku, želite odbaciti loše kandidate među idejama i posvetiti se onima koje imaju umjerene šanse za uspjeh.

Š to najčešće vidim kod poduzetnika, a gdje bi im koristio MVP:

  1. Čekaju dok ne budu potpuno spremni i dok sve ne bude savršeno. A onda su već uložili jako puno novca ili je već prekasno jer je konkurencija bila brža. Nastoje usavršiti, umjesto lansirati.
  2. Bave se stvarima koje bi bilo lijepo da proizvod ima (nice-to-have) umjesto onima koje su nužne (must-have). Gube vrijeme i sredstva umjesto da počnu vraćati uloženo. “Ali bilo bi tako super da ubacimo još…”, često sugeriraju. Odgovor je gotovo unificiran: “Reka san ne može!
  3. Misle da je važno da proizvod rješava njihov problem. Vrte se oko toga što je njima lijepo ili što njima zvuči dobro. Umjesto da naprave MVP i preko povratne informacije shvate što je važno onima koji to plaćaju.
  4. Bave se funkcionalnostima, umjesto vrijednosti za kupca. Kupca nije toliko briga, primjerice, je li na vašoj web stranici omogućeno kartično plaćanje ako imate genijalan proizvod za kućanstvo. Na to možete misliti kasnije. Radije se pobrinite da se taj proizvod isporučuje s jednostavnim i praktičnim uputama za upotrebu.
  5. Nemaju dovoljno sredstava, a nisu razvili jeftini MVP preko kojeg bi lakše privukli partnere i ulagače. Oni pak žele vidjeti da ste sposobni privući kupce. Logično.

ŠTO NIJE MVP?

Jednako važno pitanje! MVP nije prototip, jer se ne bavi vizualnom predodžbom proizvoda. Nije ni proof of concept, jer se ne bavi tehnologijom.

Nije primjenjiv ako već dobro poznajete što vaši kupci trebaju ili ako već imate etabliranu konkurenciju u svojoj niši (odnosno, ako ne otvarate novu nišu). Ne treba vam ni ako ste već dokazali da postoji potražnja za određenim proizvodom.

Da zaključim, MVP vam može pomoći uštedjeti vrijeme i novac. Većina poslovnih ideja propada, čak i onih koje su pokrenule velike kompanije i iskusni poduzetnici. Ako je vaša ideja tržišno neatraktivna, bolje je da se njome bavite što manje. Tako da vam više vremena, živaca i novca ostane za onu sljedeću, koja možda jest.

Autor: Mihovil Katić


Mihovil KatićMihovil Katić posljednjih šest godina vodi marketinšku agenciju Branche. Magistrirao je marketing na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Posebno ga zanima B2B marketing, content marketing i poslovna transformacija. Neki kažu da stoji iza transformacije ove stranice iz privatnog hobija u jedan od vodećih blogova ekonomske tematike u Hrvatskoj. On ustrajno odbacuje takve navode. Kontaktirajte ga ako su vam kupci druga poduzeća i želite biti u poziciji povećati količinu i cijenu po kojoj prodajete.


Ovo je članak iz nove serije, Gostujući članci.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: