Subvencije za električna vozila u Njemačkoj srezane, a evo i posljedica

Subvencije za električna vozila

Njemačka, ključno europsko tržište automobila, s krajem je 2022. ukinula subvencije za električna vozila. Zato ne čudi da smo već u siječnju mogli vidjeti velik pad prodaje u ovom segmentu. Naime, Nijemci su prošlog ljeta odlučili da neće produljivati dvogodišnji subvencijski plan. On je bio alociran u njemačkom proračunu u iznosu od 3,4 milijarde eura. Resorni ministar je izjavio da nema potrebe za daljnjim subvencijama zbog rastuće popularnosti električnih vozila.

PALE NJEMAČKE SUBVENCIJE ZA ELEKTRIČNA VOZILA

Sažetak je u tom trenutku napravio Volkswagen: “Potpuno električna vozila (i vozila s gorivnim ćelijama) sve do neto kataloške cijene (bez posebne opreme) od 40.000 eura primit će 4.500 eura iz javnih sredstava. Dok ova promjena ne stupi na snagu [1.1.2023.], državni udio u bonusu za zaštitu okoliša i inovacije ostat će 6.000 eura. Za vozila čija je cijena između 40.000 i najviše 65.000 eura, država će od početka sljedeće godine subvencionirati kupnju novih električnih vozila u iznosu od 3.000 eura (manje od trenutnih 5.000 eura).”

Tekst donosi i ovu važnu napomenu: “Električna vozila čija cijena prelazi 65.000 eura i plug-in hibridi više neće biti subvencionirani. Osim toga, samo će fizičke osobe moći koristiti program nakon 1. rujna 2023. Službeni automobili i druga vozila koja se koriste u komercijalne svrhe više neće biti prihvatljivi prijavitelji. Daljnje promjene planirane su za 1. siječnja 2024. Tad će granica procjene za električna vozila biti postavljena na najveću neto katalošku cijenu od 45.000 eura za sudjelovanje države sa subvencijom od 3.000 eura.” Iz tog se može vidjeti koliko su naglo pale subvencije za električna vozila u Njemačkoj i koliko su efektivno poskupila vozila. Efektivno poskupljenje iznosi približno 3 do 5 posto. To može odvratiti kupce od potpuno električnih opcija i usmjeriti ih prema hibridima ili konvencionalno pogonjenim automobilima.

TESLINA UBITAČNA CJENOVNA STRATEGIJA

Njemačka se autoindustrija kroz svoju strukovnu udrugu (VDA, Verband der Automobilindustrie), zajedno s njemačkom vladom i IFO institutom, bori već godinama protiv plana europskih birokrata da se potpuno zabrane motori s unutarnjim izgaranjem. Taj je plan tu već godinama, puno prije koronakrize. Nedavne promjene u lancima dobave i geopolitičkoj situaciji čine njegovu rizičnost samo još očitijom.

Ukidanje subvencija za električna vozila, začudo, dovelo je do ogromnog pada u prodaji takvih automobila. Tu se ponajbolje snašla Tesla, koja je srušila cijene svojih automobila kako bi ih ugurala u razrede koji su više subvencionirani. Nakon sniženja i do 20 posto početkom godine, Tesla je u ožujku dodatno srezala cijene svojih modela. To se pak odrazilo i na dionice. Zaokruženo gledano, cijena Teslinih dionica podigla se s razine od nešto iznad 100 $ početkom 2023. na razinu od gotovo 200 dolara po dionici. Tom rastu zasigurno pomaže i to što je Tesla postala blue chip dionica.

KOREKCIJA CIJENE LITIJA: PROIZVODNJA I ZALIHE

Za dublji uvid u stanje s BEV vozilima, malo o litiju. Analiza ING-Bank iz studenog 2022. razmatra kako će Europa, koja se odlučila na energetsku samodostatnost u novo-zeleno-digitalnom, uopće doći do tog važnog metala. Mnogi ga proglašavaju novim crnim zlatom ili naftom 21. stoljeća. Naglašavaju kako će Europa sklapati važna geostrateška partnerstva s najvećim proizvođačima litija. To su Australija, Čile, Argentina i Kongo. Smatram da je Europi važno da Srbija uđe u zapadnoeuropski kontekst iz više razloga. Litij je jedan od važnijih.

Povezanost litija i prodaje električnih vozila stoga ne treba posebno naglašavati. Prisjetimo se samo prošlogodišnjeg komentara Hrvoja Prpića na tu temu. Cijene litijevog karbonata u Kini pale su ispod 295.000 kineskih juana po toni u ožujku, što je najniža razina u posljednjih 14 mjeseci. To je upola manje nego na vrhuncu prošlog studenog.

Razlozi? Snažna proizvodnja (ponuda) s jedne strane. S druge, pad potražnje nastavio je podržavati prognoze o višku ponude ove godine. Kina je ove godine zaustavila poticaje za novi energetski automobilski sektor i time katalizirala pad potražnje za baterijskim inputima, nakon snažnih poticaja u 2022. “Prekomjerna proizvodnja baterija krajem 2022. kako bi se iskoristile subvencije nagnala je proizvođače baterija da prodaju robu uz veliki popust. U međuvremenu Australija, kao najveći proizvođač, predviđa da će globalna proizvodnja ekvivalenta litijevog karbonata dosegnuti 915.000 tona u 2023., što je porast od 32% u odnosu na procjenu iz 2022. Povrh toga, 8,5 milijuna tona litija pronađeno je u ležištu u Iranu, što je ekvivalentno 10% trenutnih svjetskih rezervi”, stoji u analizi Trading Economicsa.

Dakle, srezane subvencije za električna vozila u Kini i Njemačkoj u 2023. katalizator su drastične korekcije cijene litija u svega nekoliko mjeseci.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: