Superciklus prije Supersrijede

Superciklus

U američkoj izbornoj tradiciji postoji takozvani Super utorak. Glavni je to trenutak u procesu predizbora u izbornoj godini, kad se prikuplja najveći broj glasova delegata. Sad se sprema takozvana Super srijeda, kako ju naslovljava Investing.com. Uz sastanke OPEC-a i FED-a, tu je i Bidenov porezni plan za superbogate, procjene kretanja američkog BDP-a za prvi kvartal s predviđenim rastom od 6,1% te izvještaj o potrošačkom sentimentu za travanj. Ali, to nije sve! Ovaj tjedan objavljuju se i kvartalni izvještaji glavnih teškaša: Facebooka, Amazona, Applea, Alphabeta (Google) te Microsofta. Ali čak ni to nije sve, jer dimni signali za nešto što se zove superciklus krenuli su i ranije.

SUPERCIKLUS SE VIDI VEĆ NEKO VRIJEME

Kako je Bloomberg javio još u veljači, “nagli porast cijena roba (commodities) tjera Wall Street da se pripremi za dolazak možda novog superciklusa – produljenog razdoblja tijekom kojeg potražnja podiže cijene znatno iznad njihovog dugoročnog trenda. Glavni poticaj za porast cijena je ogromni fiskalni poticaj kojim vlade podmazuju svoja gospodarstva nakon pandemijskih lockdownova.”

Nije ovo prvi superciklus u povijesti. Početkom ovog stoljeća je glad s tržišta u razvoju (čitaj: Kina) već odvela cijene sirovina u “visoke visine”. JPMorgan Chase je jedna od banaka koje procjenjuju da se nalazimo na početku takvog ciklusa, a toj se banci prošlog tjedna izgleda dosta “štucalo” u kontekstu Super Lige.

10-godišnji maksimum bakra
Grafikon: Porast cijena bakra u odnosu na predpandemijske razine. Bakar na 10-godišnjem maksimumu.
Izvor: Trading Economics (https://tradingeconomics.com/)

Svi bitni parametri ukazuju da dolazi superciklus rasta cijena. Bakar je posebno važan jer je to metal koji služi i kao indikator konjukturnog stanja ekonomije. Naime, potražnju za bakrom generiraju građevina i gotovo sve proizvodne djelatnosti.

Baltic Dry Index (BDI) također indicira snažan rast cijena ekonomije zbog nagomilane potražnje.

Baltic Dry Index
Grafikon: Porast cijena indeksa vozarina u odnosu na predpandemijske razine. BDI indeks isto na 10-godišnjem maksimumu.
Izvor: Trading Economics (https://tradingeconomics.com/)

RAST CIJENA ŽITA I DRUGIH KULTURA

Cijena žita, odnosno pšenice, isto tako raste, baš kao i ostalih poljoprivrednih sirovina. Glavni faktor rasta cijene je ovogodišnje hladnije vrijeme koje će dovesti do kasnije sjetve i berbe, pa i smanjenog uroda. Precizne statistike za pojedine žitarice i kulture možete pregledati ovdje. Slojevitiji pregled razloga rasta cijena pruža Organizacija za poljoprivredu i hranu Ujedinjenih naroda (FAO).

Cijena pšenice
Grafikon: Porast cijena pšenice u odnosu na predpandemijske razine. Najviša u zadnjih 7 godina.
Izvor: Trading Economics (https://tradingeconomics.com/)

Cijena nafte je trenutno pod pritiskom zbog razvoja situacije s koronavirusom u Indiji. Nakon sastanka OPEC-a, bit će jasnije u kojem će smjeru ići. No, kako se očekuje normalizacija preko atlantskih putovanja, u duljem roku može se očekivati rast cijene. Oporavak je to nakon prošlogodišnjeg supercontanga, vidljivog na grafikonu ispod.

Cijena nafte
Grafikon: Porast cijena nafte u odnosu na predpandemijske razine. Povratak na pretkrizne razine.
Izvor: Trading Economics (https://tradingeconomics.com/)

Kako ide poanta starog vica, ne vjerujte meni, nego svojim očima!

KAKO SE ZAŠ TITITI OD RIZIKA PROMJENE CIJENE?

Bilo da vam rizik predstavlja povećanje ili smanjenje cijene nekog proizvoda, postoji način da umanjite rizik. Ovo nije nagovor na kupnju ili prodaju, već apel da povećate razinu svog znanja. Možete riješiti npr. Test za Opcije ili Financijsku analizu, pa se i prijaviti na tečaj i saznati kako to učiniti.

PRIJAVITE SE

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: