Nije tango u dvoje, već supercontango. Što je to uopće i zašto je opasno?

Supercontango

Analize povijesnih trenutaka oko kretanja cijena terminskih ugovora za naftu variraju od “više je to tehnički nego fundamentalno” do “čekajte da vidite da sve otpleše svoje i da se sve odvrti”. Supercontango koji se javio početkom ovog tjedna povijesni je presedan.

TAJ PLES NIJE TANGO ZA DVOJE NEGO SUPERCONTANGO

Za nas to nisu baš dobre vijesti. Da se ne pravim važan pred onima koji ovo čitaju, kad sam učio za CFA ispite, naletio sam na ta dva pojma i ustvari “stiltao” se (a nije Black-Scholesova formula, koju može zapamtiti samo potpuni genije). Pojmovi su “backwardation” i “contango”, pa evo malo definicija.

Što je to backwardation?

Pojava kada je trenutna cijena (trgovci koriste riječ “spot”) nekog instrumenta (derivat, npr. opcija se temelji na cijeni osnovne imovine, tzv. underlying asset) je veća od buduće terminske (trgovci koriste riječ “futures”) cijene. Terminska je cijena ona po kojoj je zaključana prodaja nekog instrumenta. Backwardation je suprotno od forwardation, koji se još zove i contango.

Što je contango (a imamo ustvari supercontango)?

Contango je obrnut u definiciji od backwardationa. Tu je buduća terminska cijena veća od spot cijene. Naime, contango se događa kada se očekuje da će cijena rasti u budućnosti.

Dakle. contango ili forwardation (SPOT cijena < FUTURES cijena), backwardation (SPOT cijena > FUTURES cijena).

Uobičajeno je za neke stvari da su u contangu, a neke tipično u backwardationu kod tzv. budućnosnica (op. prijevod na ZSE za “Futures”, iako mnogi koriste i “ročnica”). Primjerice, svinjetina, brašno i prirodni plin su u contango situaciji, dok su backwardationu ugovori za uljarice i benzin.

Ono što je pravilo palca, jest da je backwardation dobra pojava, a contango loša.

U ponedjeljak smo imali supercontango. Zanimljivo je pronaći ovakve članke na Marketwatchu prije pet godina o tome. Kod supercontanga radi se o tome da nedostaje kapaciteta za pohranu i javlja se ogroman trošak. On je toliki da su drugi spremni platiti da preuzmete robu koju uzimate. Znači, contango je problem, a supercontango je super-problem. Stoga je glavni problem zaustavljanje bušenja. Naime, zaustavljanje i ponovno pokretanje proizvodnje je izuzetno skupo. A košta i pohrana izbušene nafte dok nema dovoljno jake potrošnje.

ANALIZE KRETANJA U HRVATA

Ekonomski lab, na kojem sam pisao nekoliko puta početkom travnja najavio je da negativne vrijednosti nisu nemoguće. Takve sam analize čitao odmah po izbijanju koronakrize, da to uopće nije nemoguć scenarij (plus za Lab i Marija Gataru).

Bio bih nepošten da ne spomenem i trejdersku zajednicu kojoj pripadam. U našoj WhatsApp grupi ima pojedinaca koji su odmah nagovijestili takvu mogućnost i koji sami imaju iskustva u trgovanju električnom energijom. Ta je grupa naslonjena na ljude koji su, prije desetak godina, pokrenuli i Hrvatsku udrugu za tehničku analizu (HUTA, bio sam suosnivač). Danas je derivat te grupe TRADING ROOM, gdje predajem financijsku analizu. Cure i dečki u toj grupi razmjene bar 100 poruka dnevno, a u ovim ludim danima i preko 300 poruka. Često mi pošalju zanimljive osvrte, koje rado dijelim na svojoj Facebook stranici.

PROMJENA PARADIGME 838. PUT

U srednjoj smo školi voljeli davati neki broj koji počinje s osamsto kad smo htjeli dočarati apsolutnu dosadu, a time i kreposno-intelektualno signalizirali kako smo svjesni toga da koristimo izlizanu foru po, eto, 837. put.

Dakle, promjena paradigme po 838. put, pa ponovit ću: osim što se mnogim analitičarima da razvidnim čini da će se Zapad se odmaknuti od Kine u nekom srednjem roku, imamo i pred sobom prijelaz, brži nego se čini, s nafte na čistu struju. Kako je ionako puno novca uloženo u New Green Deal, osobito u Europi, mogao bi ovo biti dvostruki dobitak (za prominente), jer se sad jasnije nazire da je energija budućnosti obnovljiva energija.

PROFITABILNOST NAFTNIH KOMPANIJA

Što se tiče profitabilnosti naftnih kompanija, one su solidno profitabilne (P/E na oko 17 prosječno u Q4/2019). Prije koji dan je Exxon imao neznatan pad, pa je nastupila nešto veća korekcija cijelog naftnog sektora.

Tržišna kapitalizacija sektora je ipak puno manja od glavnih igrača. Danas nema više nijedne “OIL COMPANY” u MEGA kategoriji od preko 200B (Exxon je najveći s 189B prije par dana, a koji je na HOLD preporuci većine analitičara, Chevron 168, itd.).

To treba uzeti u obzir kada se gleda s ostalima, npr. s perjanicama MAAN/FAANG: 1. Microsoft 1361B, 2. Apple 1249B, 3. Amazon 1133B. Burzovne indekse (pogotovo S&P, udio je gotovo sada do 20%) najviše pogone MAAN&FAANG kompanije, koje su u redu veličine do 10x veće od velikih naftnih kompanija. Ovo što gledamo jest povijesno, no na neki način, budućnost dolazi jako brzo.

Što nas čeka i kako će supercontango promijeniti stvari, čitajte već sutra u sljedećem nastavku!

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: