Najvažnija tema u 2022. bit će inflacija: evo i zašto

Temeljne kamatne stope i inflacija

Bez bilo kakvog trijumfalizma, mogu reći da sam bio sam među rijetkima koji je najavljivao veću inflacije od očekivane kad je postalo jasno da koronakriza neće biti kratkog vijeka. O tome sam pisao nakon lanjskog susreta s analitičarima Moody’sa. Inflacija će dominirati kao tema ne samo ovaj tjedan na sastanku FED-a, nego, uvjeren sam, i cijele 2022. godine. Kako su s tim povezane temeljne kamatne stope, i pad vrijednosti kompanija? Pogledajmo pobliže.

TEMELJNE KAMATNE STOPE SE PODIŽU VEĆ U OŽUJKU?

Ovaj tjedan obilježit će dvodnevni FED-ov sastanak na kojemu će se raspravljati o završetku programa kvantitativnog popuštanja. ING Bank javlja kako očekuje da se temeljne kamatne stope neće podizati, no da će se odrediti kad završava program kvantitativnog popuštanja. Taj program, poznat pod kraticom QE, program je kupnji vrijednosnica. Time se otvara put za prvo podizanje temeljnih kamatnih stopa, koje je moguće već u ožujku.

FED je suočen s visokom inflacijom, a kako objašnjava Janet Yellen, bivša čelnica FED-a, a sada američka ministrica financija, mnogi su ekonomisti podcijenili inflaciju, njenu visinu i trajanje. I sama se Yellen ubrojila među njih. Istaknula je i kako je zadatak FED-a i Ministarstva financija protuinflacijsko djelovanje te je uvjerena da će već ove godine uspjeti staviti inflaciju pod kontrolu.

KOREKCIJE BURZOVNIH INDEKSA: SNAGA OČEKIVANJA

Iako temeljne kamatne stope dosad nisu podignute, tržište je već snažno reagiralo nekoliko puta. Naime, ono očekuje to podizanje i nastoji se prilagoditi. Najsnažnije se to vidi u značajnim korekcijama burzovnih indeksa NASDAQ, koji sadržava tehnološke dionice, ali i indeksa Russell 2000. Oba su od početka ove godine u gubitku između 14 i 15 posto (stanje 24.1.2022. oko 16 sati).

Značajan broj analitičara ističe kako prostor za dodatnu korekciju postoji. Postoji velika povezanost između kretanja američkog BDP-a i indeksa Russell 2000. Ponajprije zato što je taj indeks vezan uz kompanije manjih veličina, koje su srce američkog gospodarstva.

INFLACIJA I DIZANJE KAMATNJAKA SNIŽAVAJU VREDNOVANJA

Inflacija će svakako biti velika tema ove godine, a podizanje kamatnih stopa bit će važan alat u tome. Kako burzovni igrači već očekuju višu inflaciju i temeljne kamatne stope na višim razinama nego dosad, to se odrazilo i na vrednovanja dionica. Naime, ako su kamatne stope više, i vrijednost novca (budućih prihoda kompanija) u budućnosti je manja. Možemo to formulirati i ovako: s višim kamatnim stopama, vrijednost novca kojeg imamo danas je veća (zato su krediti “skuplji”). Kad su kamatne stope niske, kao danas, krediti su jeftiniji, a vrijednost budućih prihoda kompanija je veća, pa tako i njihovih dionica.

Kad se dižu temeljne kamatne stope, ne padaju samo vrijednosti dionica. To uključuje i druge vrste imovine! Kriptovalute su osobito pogođene. Tako je u prvoj polovici studenoga 2021. bitcoin (BTC) bio vrednovan iznad 67 tisuća dolara, da bi jutros (24.1.2022.) bio na razini ispod 34 tisuće. Tržišna vrijednost se prepolovila!

PODUZEĆA POSEBNO POGOĐENA CIJENAMA ENERGENATA

Cijena energenata bit će i nadalje u fokusu, zbog ključnog utjecaja na stope inflacije. Rast cijena struje i plina u prethodnim razdobljima odrazit će se na kućne budžete i u Hrvatskoj. Taj utjecaj vrlo vjerojatno neće biti zanemariv. Naime, veleprodajne cijene u Europi su u velikom porastu, pa hrvatska Vlada razmatra smanjenje PDV-a, kako bi umanjila porast troškova struje i grijanja.

Poduzeća su tu u lošijoj poziciji od građana, pa je nekima cijena već sada pet puta veća, što će se odraziti na troškove proizvodnje. Taj će se porast troškova, u određenom dijelu, vrlo vjerojatno preliti na kupce. Poduzeća će morati pronalaziti načine prilagodbe na rastuće troškove, no u kratkom je roku teško napraviti značajnije promjene u načinu proizvodnje. Zato će rasta cijena naprosto morati biti.

Stišavanje inflacije ipak je moguće u drugoj polovici ove godine. Inflacija ne postoji kao odvojen fenomen: u ovoj situaciji ovisi i o geopolitičkim faktorima koji utječu na cijene energenata, kao i daljnjem odgovoru na koronakrizu. Poduzetnici moraju u obzir uzeti različite scenarije i pripremiti se, kako bi mogli očuvati vlastito poslovanje. Jer – biti spreman, to je sve!

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: