Titanic deflacijske spirale

Podaci u zlatu

S obzirom na količinu natiskanog novca, nije neočekivano i nevjerojatno da se za 2014. očekuje da bude jednaka prethodnoj ili bolja, što se tiče svjetske ekonomije. No, tu postoji jedan ali…

Za početak, isključimo Hrvatsku iz ove analize zbog više puta ovdje navedenih razloga. Naši ekonomski upravljači ionako mijenjaju godišnje način strategije.

Ono što postaje sve zornije, a to je, da mi godinama uopće ne razgovaramo o strahu od inflacije. Nakon milijardi tona tiskanog novca koji je nakon izbijanja Velike financijske krize u 2007. stavljen u svjetski monetarni sustav bilo bi za očekivati da će se pojaviti strah od inflacije. No, mi govorimo o deflaciji, koja je još gora pojava od inflacije za blagostanje i razvoj ekonomskih prilika u nekoj zemlji.

Neki vole grafove, neki ne. Kao poticaj razmišljanju gdje se svijet danas nalazi, ja sam radije izrazio stanje bruto domaćeg proizvoda (BDP) u odnosu na cijenu zlata, kao i tržišnu kapitalizaciju javnih trgovačkih društava (točnije, svih dionica društava kojima se javno trguje na burzama), također u odnosu na cijenu zlata.

Grafovi i podaci su pridruženi u Excelu na vrhu članka, a zaključak koji se nameće glasi:

– BDP se ne miče zadnje dvije godine, iako on nominalno raste, što vrijedi i za EU i za SAD;

– pad tržišna kapitalizacija izražen u cijeni zlata drastično je veći nego kada se on izražava u dolaru, odnosno u euru.

 

Molim usporedite to s podacima o P/E u zadnjih 5 godina burzovnih indeksa, kao i podacima o nezaposlenosti s uvjerenjem da će se sav ovaj riskantan potez centralnih banaka isplatiti nekim budućim rastom kada vidimo stvarni trend BDP-a i tržišne kapitalizacije.

Dodajmo tome začin vjerojatnog pucanja kinsekog balona, na koje će se izgledno kladiti George Soros.

Može me se nazvati kroničnim medvjedom i pesimistom, pa čak i luzerom koji nije uspio kapitalizirati rast dionica i dioničkih fondova zadnje dvije godine. Može slobodno. Ja samo ne želim biti na Titanicu kada se santa leda sudari s realnosti.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo:

3 thoughts on “Titanic deflacijske spirale

  1. Ako dozvoliš na podacima je zadnja godina 2011.kada je bio vrh u cijeni zlata.Imaš li podatke za 2013 da dopuniš?Cijena je pala s 1900 Usd za uncu na 1200 Usd za uncu,oko 35% tako da je sada druga situacija.Možda kakvi podaci za srebro po pitanju kapitalizacije i dokapitalizacije?Bilo bi ok od bankara čuti što misli o srebru.Istini za volju mainstream mišljenje je da bankari ne vole srebro,a to je ustvari propaganda na koju sam i ja nepromišljeno nasjedao.Pretpostavljam da kratkoročno i srednjeročno još uvijek stavljaš naglasak na dolar.Dugoročno?Rudari?

  2. Vidim da ti nije do odgovora i ne bi te želio uznemiravati,ali sam si pokrenuo temu o zlatu pa rekoh da se javim.Mene prvenstveno tvoja razmišljanja zanimaju gledano kroz prizmu plemenitih metala.Bilo bi ok da se kao srednjoškolski kolega javiš.Ako ne želiš o tome razgovarati razumijem,ali iskreno rečeno ni meni nije interesantno raspravljati samo o valutama.Ako je to tako onda ja ne pripadam na tvoju stranicu i ne želim smetati.Svako dobro.

Comments are closed.