Tjedna čitanka #102

Jadranski tigar

Bližimo se polovici godine: sve nas zanima što možemo očekivati ovog ljeta i najesen. U prethodnom smo tjednu saznali koje su zemlje EU u recesiji. Znamo da je eurozona u tehničkoj recesiji, a da jadranski tigar raste. Nadalje, čelnica ECB-a ponovno je promašila u važnoj prognozi, a cijene hrane u Europi su i dalje visoke. Osobito se pritom ističe cijena šećera: provjerite zašto. Na koncu, tu je i osvrt na FED-ove sljedeće korake po pitanju kamatnih stopa: iduća sjednica je na rasporedu u srijedu.

Petak, 9.6.

PROBLEMATIČNE IZJAVE ČELNICE ECB-A

Čelnica ECB-a Christine Lagarde u veljači ove godine izjavila je da nijedna zemlja eurozone neće ući u recesiju u ovoj godini. Sad je, divnog li čuda, cijela eurozona u tehničkoj recesiji. Ovakve proročke izjave koje Lagarde daje su veoma problematične. Ne mislim samo na ovu iz veljače 2023., već i na onu legendarnu, iz listopada 2021. Naime, tada je izjavila da su se svi u ECB-u zagledali u dušu i da tu nema inflacije. Iako su podaci i zdrava logika govorili drukčije. Znači li to da nema pilota u avionu? Više o tome ovdje.

Četvrtak, 8.6.

JADRANSKI TIGAR JAČI OD RECESIJE?

Eurostat je objavio podatke o gospodarskom rastu zemalja EU u četvrtak. Iz njihove je objave očito da je eurozona u tehničkoj recesiji. Naime, već dva kvartala zaredom europodručje bilježi pad od -0,1 %. Budući da i dalje imamo rast zaposlenosti (+0,6 %), ova je recesija svojevrsni čudnovati kljunaš. Velike zemlje koje vuku Europu naprijed su Poljska, Portugal i Italija. Ne treba isključiti ni male zemlje poput Luksemburga, Cipra, Latvije i Slovenije, no posebno mjesto u zadnje vrijeme drži jadranski tigar. O kome se radi i zašto je poseban saznajte ovdje.

Srijeda, 7.6.

ZAŠTO SU CIJENE HRANE U EUROPI TAKO VISOKE

Zašto su cijene hrane u Europi i dalje visoke, dok indeks cijena hrane pada? Uobičajen su krivac, ako se pita vlade ili potrošače, trgovački lanci. No, tvrdim da postoji više razloga zašto većina poskupljenja nije zasluga trgovaca. Reći ćete: “Pa kome ću vjerovati, nekom financijskom analitičaru ili svojim očima?” Ipak, pronašao sam opsežno istraživanje jednog ozbiljnog tima o inflaciji hrane. U njemu stoji da se samo između 10 i 20 posto inflacije hrane da pojasniti profiterstvom. Promotrite ove grafikone.

Utorak, 6.6.

INDEKS CIJENA ŠEĆERA U PORASTU

FAO indeks cijena hrane prosječno je iznosio 124,3 bodova u svibnju 2023. To je pad od 3,4 boda (2,6 posto) u odnosu na travanj i čak 35,4 boda (22,1 posto) u odnosu na maksimalnu vrijednost u ožujku 2022. “Pad u svibnju uzrokovan je značajnim padom indeksa cijena biljnih ulja, žitarica i mliječnih proizvoda, koji je djelomično nadoknađen porastima indeksa šećera i mesa“, piše u priopćenju. Taj je indeks cijena šećera imao posebne razloge da krene u suprotnom smjeru. Bio je čak 37,3 boda (30,9 posto) viši u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Pogledajte koji su razlozi za ovo neobično ponašanje.

Ponedjeljak, 5.6.

SLIJEDI LI LJETNA PAUZA ZA FED?

Prošli sam tjedan napisao kako će FED vjerojatno radije podići nego spustiti kamatne stope. Nedavno su objavljeni su novi podaci o stanju tržišta rada, koji su pomaknuli očekivanja tržišta. Zbog njih se u lipnju (14.6.) ne očekuje povećanje kamatnih stopa. Naime, više od tri četvrtine tržišnih sudionika u lipnju očekuje pauziranje, dok za sjednicu u srpnju (26.7.), dvotrećinska većina očekuje podizanje. Blagi porast nezaposlenosti nagnao je tržište da pretpostavi kako se FED neće odlučiti za povećanje kamatnih stopa u lipnju. No, do sljedeće sjednice očekujemo i objavu o inflaciji: provjerite kako bi ona mogla utjecati na njihove odluke.

***

Ako ne želite propustiti sljedeću čitanku, prijavite se na besplatni newsletter ovdje.

A ako želite pronaći neki od prošlih brojeva, potražite ga ovdje.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: